Útikalauz anatómiába

E-cigi: érvek és ellenérvek

2014.08.05. 12:05

A dohányzásról való leszokást segítő eszközök között a legtöbb vitát talán az elektromos cigaretta váltotta ki.  2006-os felbukkanása óta pro és kontra sok minden elhangzott ezzel  kapcsolatban, de inkább csak abban egyeznek meg a szakértők, hogy foglalkozni kell vele, mert egyre többen tartják a cigarettapótlás leghatékonyabb eszközének.

ecigi.JPG

Egyre többen jutnak el a felismerésig, hogy a cigarettával súlyos merényletet követnek el az egészségük ellen. Legjobb lenne, ha egyáltalán nem dohányoznánk, azonban szabadulni egy ilyen függőségtől nem könnyű, sokaknak nem megy segítség nélkül. Lassan tíz éve, hogy egy kínai cég kifejlesztette az elektromos cigarettát, amely aztán 2006-ban jelent meg az európai piacon is. Azoknak szánták, akik tisztában vannak a dohányzás ártalmaival, le is szeretnének szokni róla, de a függőségük eddig erősebbnek bizonyult az elhatározásuknál. Az ötletgazdák tisztában voltak azzal, hogy a dohányzók nemcsak a napi megszokott nikotinbevitelükhöz ragaszkodnak, hanem legalább ilyen nehezen mondanak le a cigarettához vagy a pipázáshoz kötődő rituáléról, beidegződött cselekvéssorról is. Az e-cigi ezért nemcsak a nikotint pótolhatja (ezt a leszokást segítő egyéb segédeszközök, a rágógumik, nikotintapaszok is tudják), hanem formájával, működési módjával, a füstölés imitálásával is segíti a dohányfüst szerelmeseinek illúzióját. Egy kis akkumulátor működteti a benne lévő „kazánt”, a fűtőelemet, amely a patronban vagy utántölthető tartályban lévő nikotintartalmú folyadékot felmelegíti, párologtatja, és a kis készülék megszívásakor meleg, füstszerű párát bocsát ki. A folyadékok sokfélék lehetnek a nikotintartalmuk, vagyis az erősségük illetve az ízesítésük szerint, akár fokozatosan csökkenthető is a dózis, egészen a teljesen nikotinmentes változatig is. Az utántöltő oldat aromája, illata lehet csupán dohányízű, de sokféle csokoládé-, vanília-, menta-, karamell-, gyümölcsízűt és kombinált, egészen rafinált illatút is kevertek belőle. A cigaretta méretű, formájú, patronos e-cigi végében kis égő is „felparázslik” a szíváskor, a nagyobb, szivar- vagy tollalakú változatoknál felhagytak ezzel, helyette oldalt, kis kék vagy fehér égőcske jelzi a működésre kész állapotot.

Miért jó?

Az elektromos cigaretták pártolói szerint a készülék hasznos szerepet játszhat a dohányzásról való leszokásban. A legfontosabb előnye, hogy a működése közben nem történik valódi égés. Így aztán úgy pótolja a cigarettázás élményét és valamennyire a nikotinbevitelt is, hogy közben elkerülhetőek azok az égéstermékek, a szénmonoxid, a kátrány, a korom, a füst, a dohány- és papírhamu stb., amelyek a hagyományos cigaretta, szivar, pipa égésekor felszabadulnak. Márpedig a dohányzás ártalmai között ezek első helyen szerepelnek, mint a füstimádók egészségére legkárosabb anyagok. Ha nincs égés, nincs füst (a kibocsátott bodor „füstkarikák” illatos párák csupán) így az e-cigikre nem vonatkoznak a dohányzási tilalmak sem, akár vendéglátóhelyen, vonaton is szívhatók. Használhatók lelkiismeretfurdalás nélkül, hiszen a cigarettázók családtagjai vagy a környezetében élő nem dohányzók az e-cigiző közelében nem kényszerülnek passzív dohányzásra. A használók tapasztalatai szerint a dohányzás legkellemetlenebb velejárói, például a reggeli köhögésrohamok is elmaradnak az e-cigi használatakor. Még azoknak az asztmás és COPD-s betegeknek a légzésfunkciója is javult, akik ugyan képtelenek voltak első körben teljesen leszokni a dohányzásról a betegségük diagnosztizálásakor, de legalább áttértek az e-cigire helyette. Nem ivódik bele a lakás falaiba, függönyeibe az avas füst, eltűnik a rossz szájszag és kifehérednek a sárga fogak, ujjak is. A készülék ára hamar megtérül, a használata ugyanis jóval olcsóbb, mint a hagyományos cigarettázás.

Miért nem jó?

A legtöbbször az a kifogás hangzik el, hogy az e-cigi nem eléggé ismert, az egészségre tett  hatásával a kutatók máig nincsenek megnyugtatóan tisztában, kevés igazán átfogó, mindenre kiterjedő kutatás zajlott ezzel kapcsolatban. A másik, gyakori érv ellene, hogy az e-cigikben használt oldatok legnagyobb része nikotint is tartalmaz, így ez a méreganyag - ráadásul ellenőrizetlen mértékben - az e-cigin keresztül is károsíthatja a használója szervezetét. Azt is kifogásolják, hogy az oldat egyéb összetevői sem kellően ismertek, nem lehet tudni, hogy az aromák, az illatosító és a tartósító adalékanyagok között nincsenek-e egészségre ártalmasak.

Az e-cigit ellenző szervezetek szóvá teszik azt is, hogy ez a cigipótlék túl „menő” a fiatalok körében: különösen az édes ízesítésű oldatok váltak a tinédzserek kedvenceivé.  Nyilván az is növeli az eszköz népszerűségét, hogy könnyebben hozzá tudnak jutni, és több helyen használhatják még fiatalkorúként is, mint a cigarettát.  A szakértők egy része aggódik amiatt is, hogy az e-cigaretta előnyei mintegy idealizálhatják a dohányzást a fiatalok szemében, és miután ezáltal már nagyon fiatalon szinte észrevétlenül rászoknak a nikotinra, később e függőség elvezeti őket a hagyományos cigarettázáshoz is.

Legutóbb pedig amerikai kutatók egy megdöbbentően új probléma miatt fogalmazták meg aggodalmaikat. A Kalifornia Egyetem kutatói kimutatták, hogy az e-cigaretták megnehezítik a legveszélyesebb baktériumok elleni védekezést: egyrészt a kibocsátott párájuk még jobban megerősíti, a védekezőképességét aktivizálva mintegy megedzi az amúgy is nehezen kezelhető antibiotikum-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) szuperbaktériumokat, másrészt rontják a szervezet védekezőképességét is ellenük.

Jelenleg is tart a vita az e-cigi biztonságos voltával és a leszokást segítő hatékonyságával kapcsolatban. A szakemberek – akiknek a dolgát nyilván nehezíti a témában érdekelt lobbik harca is - egyelőre azon az állásponton vannak, hogy jelenleg még nincs elegendő tudományos bizonyíték sem az ellenző, sem a pártoló vélemények alátámasztására.

Természetesen az  a legjobb, ha annyira sikerül megszabadulni a nikotinfüggőség minden formájától, hogy pótszerre sem lesz tovább szüksége – ez a siker az Ön számára egyben az e-cigivel kapcsolatos világméretű, de meglehetősen meddő vitát is okafogyottá tehetné.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2014.08.06. 08:33:48

szerintem az e-cigi egy hatalmas csapda

gyakorlatilag nem a leszokást segíti, hanem az átszokást, egy másfajta cigarettára - valóban, a füst egy részének hatóanyagai nem mérgezik tovább a szervezetet, azonban a többi káros anyag immáron "ártatlanul" fertőzhet

L. Péter 2014.08.06. 09:01:51

50%al könyebb volt leszokni az e-cigivel mint nélküle. Kb. 4-5 hónap utan viszonylag simán letettem azt is. Mindkét esetben járt ugyan az agyamban a leszokás nehézségei, ellenben az azzal járó feszültség elmaradt. Ennek lassan 6 éve. Azota pár szál cigi ( nem esett jol ), időnként veszek egy e-cigit ( buli, meg kívánom, stb. ) ( legutolsot teljes csomagban 8000ert, 6 éve a havi cigim volt 15 ) pár alkalommal használom es mivel nikotin nincs a pszichikai függés meg mar nem számottevő, igy megint lerakom. Véleményem szerint a legjobb, legkönnyebb dohányzás-leszoktató, csak tudni kell helyen kezelni. Ez nem cigi, hanem egy illúzió, tehát segítség nem pedig ugyanaz. Továbbá amikor egy dohányos ember ennek a karossagarol beszél az nem kissé, hanem roppant vicces...

Gsnake 2014.08.06. 11:14:20

@SemBoga: aha. És ezt mire alapozod?
16 éves koromtól 38 éves koromig dohányoztam, változó mennyiséggel, de a napi átlag egy doboz volt. 38 évesen egyik napról a másikra letettem a cigarettát és átálltam az elektromosra.
Azóta összesen fél doboz cigarettát szívtam el, azt is leginkább az elején amikor még csak egy akkumulátorom volt és lemerült, de már két hét elektromos használat után penetre volt az addig szeretett cigaretta füst.
Most hetente max. 1-2 alkalommal pöfékelek az elektromosból, 6 mg nikotintartalmú liquiddel (18 mg-ról indultam tavaly).
Tényleg nem segíti a leszokást.
A többi káros anyag meg kb. a nikotin. Ez egy darab. Szemben a cigaretta száznyi aladékanyagával a kátrányon és CO-n felül.

izetta 2014.08.06. 11:15:00

Jó, hogy foglakoznak a témával, köszönöm.
DE a megközelítés az elejétől kezdve – szerintem – téves. Az e-cigaretta használata a dohányzás egy egészségesebb és kulturáltabb formája. Biztosítja a nikotinbevitelt mérgező és rákkeltő égéstermékek belégzése nélkül. A nikotin magában nem rákkeltő, megfelelő adagolás mellett számos betegség kialakulásának illetve a további állapotromlásnak megakadályozója.
Az e-cigaretta használatának nem célja, hanem csak „mellékhatása” a dohányzásról való leszokás, a nikotinbevitel csökkentése vagy megszüntetése.
A felmérések szerint elektromos cigarettát 99%-ban volt vagy jelenleg is dohányzó használ, a soha nem dohányzók között használata elenyésző, sok esetben statisztikailag nem kimutatható. Az eddig elvégzett vizsgálatok döntő többsége alátámasztja, hogy az e-cigaretta a dohánnyal töltött cigarettához képest nagyságrendekkel kevésbé veszélyezteti használója egészségét és szinte mérhetetlen veszélyt jelent a közelében levők számára. Ezt kellene kiemelni, nem a leszoktatásban betölthető szerepét.
A dohányosok e-cigarettára való átszokása pénzügyi források milliárdjait szabadíthatná fel az egészségügyben és nem kellene évente 22000 honfitársunk idő előtti halálával kalkulálnunk…. Érdemes lenne alaposabban megvizsgálni, hogy az EMMI és szervezetei miért tiltják a nikotinos e-cigaretta magyarországi használatát egy bíróság által megcáfolt tarthatatlan állásfoglalás alapján….

Írásuk „Miért nem jó?” fejezetében felsoroltak tételesen cáfolhatók, gyakran nevetségesek, általában tudománytalan, gyógyszer és dohánygyárak által finanszírozott „független kutatások” szétkürtölt termékei. Példaként egy korrekt válasz ezekre a „kutatási” eredményekre: www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/166-glantz-response-cvd
Cikkükben írják, hogy „A Kalifornia Egyetem kutatói kimutatták, hogy az e-cigaretták megnehezítik a legveszélyesebb baktériumok elleni védekezést:”. Nos ezt nem élő szervezetben vizsgálták, hanem megállapításaikat laboratóriumi körülmények közötti sejtváltozásokra alapozták….
Végezetül megemlíteném, hogy az e-cigaretta elleni érvelésben már az is elhangzott, hogy az e-cigaretta ártalmas a dohányosokra nézve, mivel egy e-cigarettával gőzölő látványa a dohányosban a rágyújtási késztetést erősíti….

Gsnake 2014.08.06. 11:18:12

@Gsnake: kiegészítés: tavaly júniusa óta "álltam át"

Gsnake 2014.08.06. 11:19:43

@izetta: "dohányzás egy egészségesebb"
Maradjunk annyiban, hogy kevésbé káros, mert az egészségesebb szóra ugranak ;)

izetta 2014.08.06. 11:34:12

Javítás: ".....és szinte mérhetetlen veszélyt jelent a közelében levők számára." azaz majdhogynem elhanyagolható veszélyt jelent a passzív gőzölőkre.....

izetta 2014.08.06. 11:45:12

@gsnake
Legyen Az e-cigaretta a dohányzáshoz képest legalább 99%-al kevésbé károsítja használójának egészségét, a dohányzás egy kulturáltabb formája.
Nincs hamu, csikk, bűz, tűzveszély, szívás nélküli passzív ártalom, stb.

szultan02 2014.08.06. 13:25:52

A kilégzett levegőben biztosan marad még bőven nikotin (nem hiszem, hogy a teljes mennyiség a tüdőben marad), tehát szerintem e-cigarettát szívó mellett a passzív dohányzás még midig valós dolog, esetleg a mértékén lehetne vitatkozni.
A passzív dohányzás szempontjából persze örvendetes, hogy kevesebb a káros anyag, mint a hagyományos ciginél (mert nincsen füst és két szippantás között sem füstöl feleslegesen a kézben tartott cigi), de ez azt is jelenti, hogy kevésbé lehet észrevenni a levegőbe került nikotint.
Szóval, ha rajtam múlna, az e-cigire akár ugyanúgy vonatkozhatna a dohányzási tilalom, mint a hagyományos cigarettára.

izetta 2014.08.06. 14:18:58

Az e-cigarettára átállás jelentős egészségügyi előnyökkel járt több mint 19000 felhasználó válasza alapján. www.mdpi.com/1660-4601/11/4/4356/htm

@szultan
Az e-cigaretta kilégzés kapcsán a gőzölő szervezetéből kb tized annyi nikotin kerül a levegőbe mint dohányzáskor. A levegővel elkeveredve a mellette álló nem tud ebből mérhető mennyiséget belélegezni, hacsak nem szájon közvetlenül szájon át....
www.imperialtobaccoscience.com/files/pdf/environmentaltobaccosmoke/bystander_exposure_to_exhaled_e-cigarette_vapour_assessment_of_nicotine_in_ambient_air.pdf
www.medpagetoday.com/Pulmonology/Smoking/43515

CharlieBrown 2014.08.06. 17:26:18

Hello cikkíró! Kérhetnék pontosítást is, de inkább azt mondom ütköztessük véleményünket élő szóban, egy podcast keretében (ahogy az nlcafé újságírója is megtette).
Az eddigi adásainkba itt tudsz belehallgatni: ecigitesztek.hu/category/podcast/
Kendőzetlenül beszélünk a tényekről, és a tévhitekről.

Várom a visszajelzésed itt: charlie [kukac] ecigitesztek [pont] hu

Zoltán Ficsor 2014.08.06. 18:47:56

Kedves cikkíró!

Bátorítanálak az előttem szóló barátom invitálásának elfogadására. Nem eszünk újságírókat reggelire, viszont egy alapos beszélgetés jót tenne mindenkinek :)

Gsnake 2014.08.06. 20:23:02

@szultan02: "A kilégzett levegőben biztosan marad még bőven nikotin (nem hiszem, hogy a teljes mennyiség a tüdőben marad)"

Nem, nem a teljes mennyiség marad a tüdőben, de közel az összes, tehát elenyésző mennyiség kerül csak ki onnan, s hacsak nem egyszerre több tucat vaper fújja közvetlenül a passzív "áldozat" tüdejébe a kifújt levegőt, akkor nincs passzív dohányzás.
Ezzel az erővel a belégzett levegőt se fújjuk ki, mert szén-dioxidot tartalmaz és annak belégzése szintén nem egészséges. Az iróniát félretéve, annak igen kicsi az esélye, hogy egy pár légköbméteres helyiség annyira tele legyen "lélegezve" az elektromos "cigaretta" használatával, hogy abban számottevő mennyiségben legyen jelen nikotin.
S nem azért van jelen kevesebb káros anyag, mert nem füstöl két szippantás között a cigaretta, hanem azért, mert nincs égéstermék, nincs kátrány, szén-monoxid és számtalan vegyület, amit a dohánytermékek kezelésére használnak.

Greg_ · http://kereszturi.tumblr.com 2014.08.07. 11:15:43

Én 20 év, napi 2 doboz után álltam át az elektromosra. Sokkal-sokkal egészségesebbnek érzem magam azóta. A tüdőm kitisztult, nem köhögök, javult a teljesítményem, képes vagyok normálisan sportolni. Nekem az e-cigi segített leszokni, s pont nem érdekel, amikor azt kérdezik, hogy ezt mikor teszem már le. Majd egyszer, örülök és büszke vagyok rá, hogy leszoktam a cigiről.
Emellett a hatóságok vaskalapos tiltó (nikotinos e-liquid) hozzáállását nem értem. Külföldről rendelem, oda fizetem az adót utána, amikor itthon is fizethetném. Szerintem a tüdőrák és egyéb rákos megbetegedések esélyét egy ilyen átállás nagyságrenddel tudná csökkenteni. Ergo néhány milliárd forint kampányköltség erre bőven megtérülne az egészségügyi kiadások csökkenésében. Kíváncsi vagyok, melyik állam fogja először 100%-os térítéssel támogatni, lesz ilyen, az biztos. (Sajnos ez kábé ugyanolyan témának tűnik nekem, mint hogy atomenergiát támogatunk, amikor más országok a nap- és szélenergiára állnak át...)

renitencs 2014.08.08. 12:16:29

A passzív dohányosok körében három dolog szokott gyakrabban jelentkezni: Tüdőrák, nyálkahártyák rákja és asztma. Egyiknek sincs köze a nikotinhoz, az égéstermékekhez annál több. El szoktak feledkezni a szénmonoxidról is.. A nikotinadagot pedig FOKOZATOSAN csökkentve meg lehet szabadulni annak veszélyeitől is, a hirtelen megvonás gyötrelmei nélkül, elkerülve a különböző pótszereket, amelyeknek nemegyszer komoly pszichés mellékhatásai vannak és többnyire eredménytelenek, vagy visszaeséshez vezetnek (Viszont a gyógyszergyárak nagyon jól megélnek belőlük).
süti beállítások módosítása