Útikalauz anatómiába

Mítoszok nyomában: mi használ a torokfájásra?

2014.06.24. 12:05

Minden évszakban előfordul a heves torokfájás, amikor a nyelés is fájdalmas, mintha tüzes gombóc lenne  a torkunkban. Ilyenkor változatos házi praktikák kerülnek elő, amelyek között vannak egészen elképesztőek és olyanok is, amelyek egymásnak homlokegyenest ellentmondanak.

20140624_torokfajasBEK.JPG

A torokgyulladás nemcsak a tél végi nagy vírusinvázió idején kínozhat, hanem a legforróbb nyárban is elérhet bárkit. Elég hozzá egy rosszul beállított vagy ki nem tisztított klíma, vagy egy gyorsan felhajtott jeges üdítő, belapátolt fagyi, hogy a nyáron is kerengő vírusokról ne is beszéljünk. Torokfájás, köhögés, rekedt hang, gyulladt mandulák – ha úgy ítéljük meg, hogy ezzel még nem kell orvoshoz menni, előkerülnek a háziszerek, nagyanyáink évszázados tanácsai a kellemetlenségek enyhítésére. Ez az a pont, amikor nehéz okosnak lenni, hiszen az egyik bölcs tanács ezt mondja, a másik épp az ellenkezőjét.

Hideg vagy meleg?

Legtöbben legelőször is egy jó forró citromos teát javasolnak a fájós torkúaknak, más szerint épp a hűvös limonádé teszi a legjobbat, és olyan is akad, aki gyermekkori mandulaműtétjére emlékezve egyenesen a vaníliafagyit javasolja.

Nincs egyetértés a külsőleges „kezelésben” sem: van, aki nyári melegben is egy meleg sálba bugyolálja ilyenkor a torkát, és hallottunk már olyat is, aki meggyőződéssel állította, hogy a nyakára tett hideg vizes törülköző enyhíti legjobban a fájdalmát. Az pedig mindig vitát gerjeszt, hogy elegendők-e a tünetenyhítő cukorkák, természetes kezelési módok, háziszerek, vagy szükség van-e a „nehéztüzérség”, az antibiotikumok bevetésére.

Jó az, ami jó

Mi segíthet hát a legjobban a torokfájáson? A neten olvasható jó tanácsok között laikusként böngészve még jobban elbizonytalanodhatunk. A torokfájásnak ugyanis számos oka lehet: okozhatják vírusok is (például rhino-, influenza-, adeno-, herpesz-, kanyaróvírusok)  a náthás tünetekkel együtt, de emellett számos különböző baktérium (köztük leggyakrabban a gennykeltő Streptococcusok) is okozhatnak torokgyulladást. Ezen kívül előfordul gombás fertőzés is a torokgyulladás hátterében. A kórokozók támadásakor az immunrendszer lép működésbe, a fehérvérsejtek pusztítják a betolakodókat, ami a megtámadott nyálkahártya duzzanatával, gyulladásával, gennyes váladékkal jár.

A vírusok okozta torokgyulladás kezelése általában a tünetek enyhítésével történik, amelyre hatékonyak lehetnek a természetgyógyászati módszerek is. Mindenkire egyformán érvényes szabály nincs, „ jó az, ami jó”, szinte minden családnak van bevált receptje. A hideg-meleg vitával kapcsolatban elmondható, hogy a betegek többsége torokfájás esetén inkább a meleg enyhítő hatásában bízik.

A tudományos szempontból a forró tea illetve a meleg sál közérzetjavító hatásának megvan a magyarázata. A meleg hatására kitágulnak az erek, javul a torok és a nyak keringése, vérellátottsága, és meggyorsul a megsemmisült vírusok és sejtek, vagyis a nyálkahártyán keletkező gennyes váladék oldódása és kiürítése is a szervezetből. Ezzel szemben a hideg hatására az erek összehúzódnak. Ennek vérzéscsillapító hatását használják ki például mandulaműtétek esetén, és a hideg okozta „sokk” a torokfájás esetén is enyhítheti a fájdalmat.

Büdös zoknit a nyakba?

Amikor a torokgyulladást bakteriális fertőzés váltja ki, vagy a vírus okozta bajt ún. felülfertőződés tetézi, akkor antibiotikumok bevetésére is szükség lehet. Aki szeretné elkerülni ezek alkalmazását,  az a baktériumok elleni háziszerekkel próbálkozhat. A természetes antibiotikumok (például a sóoldattal vagy borecetes vízzel való gargarizálás, a kamilla- vagy hársfatea, a méz, a fokhagyma, stb.) általánosan ismertek. Az antibiotikumok helyettesítését célzó háziszerek között feljegyeztek a szakemberek egy olyan „alternatív”, hagyományos módszert is, amely vitathatatlanul a legelképesztőbb a mégoly fantáziadús népi orvoslási technikák között is. A módszer lényege, hogy válasszunk egy sokat használt, kellően viseltes, lehetőleg mosatlan lábon átizzadt, zárt cipőbe befülledt zoknit, és azt tekerjük a nyakunk köré, így be lehet lélegezni a legtermészetesebb antibiotikumokat.

Ennek az egyszerre undorító és (szó szerint) lélegzetelállító házi módszernek tulajdonképpen van valami alapja. Az emberi szervezetben természetes módon jelen vannak antibakteriális „szerek”, például  azok a kórokozók, amelyek harcban állnak a baktériumokkal. Ilyenek a gombák is, márpedig a zárt cipő meleg, párás közegében az átizzadt zokni ideális talaja a gombák elszaporodásának. Más kérdés, hogy legtöbben valószínűleg megvárnánk a spontán gyógyulást, ha csak ilyen gyógymódra számíthatnánk...

Szerencsére az  antibiotikumoknak köszönhetően ma már nem szorulunk a büdös zokni védelmére. Ugyanakkor a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ezeket is csak óvatosan alkalmazzuk, mivel a túlzott, indokolatlan használatuk mintegy kitermeli azokat a baktériumtörzseket, amelyek ellenállóvá lettek az antibiotikumokkal szemben. A veszélyt nem szabad lebecsülni, elég csak visszagondolni arra, hogy a bakteriális fertőzések milyen komoly fenyegetést jelentettek az antibiotikumok  feltalálása előtt.

Der Spiegel/ Gesundheit nyomán



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2014.06.25. 06:04:04

első lépés ,a MO-n nem elterjedt
NSAR terápia, a legfontosabb ,a duzzanat csökkentése céljából
azutan jöhet a forró tea-hársfa- meg a sál s ha
indokolt-magas CRP, na ezt ki csinalja meg, pediáterek?-az antibiotikum

lüke 2014.06.25. 06:07:37

@lüke: megj. a gyerek úgyis mindenre ibuprofent kap- a vilag nyugati felen, se germicid, se amidozafen-így ,ha nem is tudatosan, de
adekvát a terápia
süti beállítások módosítása