Útikalauz anatómiába

A 6 féle bőrtípusról

2014.04.15. 16:41

A szépen lebarnult bőr sosem megy ki a divatból, hagyományosan az egészség jele, de érdemes az egészségünket is kockáztatni érte? Bőrünk nem egyforma, a bőr színe, vagyis pigmenttartalma és a fényre való reagálása alapján hat típusba sorolják.

20140415_bortipusok-melanin.jpg

A napozás jótékony hatásai nyilvánvalóak: a fény javítja a hangulatunkat, D-vitaminhoz juttatja a szervezetünket, a napsütötte szín elfedi az apró bőrhibákat. Mindenkinek tudnia kell azonban, meddig mehet el, mennyi napozást bír el a bőre, mert a a gyors barnulás utáni vágynak bizony súlyos következményei lehetnek.

Ibolyán túli ártalmak

A látható fénysugarakat (a spektrumon a vöröstől az ibolyáig terjedő tartományon belül) kísérik az ún. ibolyántúli, ultraviola (UV) sugarak is. Ezeket szemünk már nem tudja érzékelni, de hatással vannak az emberi szervezetre, elsősorban annak első számú védelmi vonalára, a bőrre.

Az UV sugarakat két sávba sorolják a szakemberek, az UV-A a 320 nanométer fölötti, az UV-B a 280-320 nanométer közötti hullámhosszú UV sugárzási tartomány. Mindkettő védekező reakciót vált ki a bőrből: a bőr felső rétegében lévő pigmentsejtek egy festékanyag, a sugárzást elnyelő melanin termelésével válaszolnak az ártalmas sugárzásra, emiatt barnul a napozástól a bőr.

Az UV-A hatása gyors, de hamar elmúlik, ezt tartják a kevésbé veszélyesnek, bár a bőr öregedésének ez a legfőbb oka, mivel szárítja, ráncosítja a bőrt. A lassabban, ám tartósabban barnító UV-B veszélyesebb fotokémiai reakciókat indít el, rákkeltő hatást tulajdonítanak neki és a szemészeti elváltozások (pl. szürkehályog) egy részének is ez az oka.

Északtól Délig: a bőrtípusok fényvédelme

A bőr a melanin termelésével védi a szervezetet az UV- ártalmaitól. Ez a fényvédő kapacitás a bőr vastagságától, és a benne lévő pigmentsejtek számától, jellegétől, aktivitásától függ: a sötétebb bőrtípus nagyobb, a világos bőrtípus kevesebb védelmet nyújt. Bőrünk nem egyforma, a bőr színe, vagyis pigmenttartalma és a fényre való reagálása alapján hat típusba sorolják.

  • A legnagyobb óvatosságra az egyes és a kettes bőrtípussal rendelkezőknek van szükségük: ők az északi, skandináv illetve ír típusúak, fehér bőrűek, a szemük kék, szürke vagy zöld színű, világos szőke vagy vöröses hajúak, szeplősek. Ők azok, akiknek könnyen hólyagosra leég a bőrük, és vagy egyáltalán nem, vagy csak halványan képesek lebarnulni. Nekik egyáltalán nem szabadna napozniuk, mivel még egy negyedórás napon tartózkodás alatt is károsodhat a bőrük, a bőrrák fokozott veszélyének vannak kitéve.
  • A harmadik típusba a szőkésbarna illetve barna hajú, barna szemű, árnyalattal barnább bőrű embereket sorolják. Ők kevésbé hajlamosak a gyors leégésre, könnyen barnul a bőrük, akár fél órát is tartózkodhatnak büntetlenül a napon, de azért az óvatosság náluk is elengedhetetlen.
  • A negyedik csoportba a spanyol típusú, kreol bőrű, sötétbarna hajú, barna szemű emberek tartoznak. Az ő bőrük gyorsan barnul, nem hajlamos sem a leégésre, sem a szeplősödésre, mégis, intenzív sugárzásnál, tűző napon, vízparton az ő bőrük is rászorul a védelemre. Ez az első négy bőrtípus a leggyakoribb Európában.
  • Az ötödik és a hatodik csoportba sorolják az arab illetve afrikai típusúakat: a hajuk fekete, szemük sötét, bőrük színe a sárgásbarnától a sötétbarnáig sokféle lehet. Ők egyáltalán nem égnek le a napon, különösebb védelmet nem igényel a bőrük.

Segítsen bőrének!

Hogy az UV-sugárzás kellemetlen és veszélyes hatásait elkerüljük, bőrünket védeni kell az erős napfénytől. Legegyszerűbb, ha sikerül a legveszélyesebb időszakban, 11-15 óra között távol maradni az extrém sugárzástól, egyéb időszakokban pedig valamilyen fényvédő készítményre van szükség. Ezek védőkapacitását a faktorszámok jelzik: minél magasabb ez a szám, annál több időt tölthetünk el következmények nélkül a napon a készítmény segítségével, de nem kizárólag a faktorszám fontos.

Mindenkinek ismernie kell bőre teherbírását, állapotát, hogy a számára legmegfelelőbb fényvédő szert választhassa! Különösen azoknak ajánlatos bőrgyógyásszal konzultálniuk és anyajegyszűrésen részt venniük, akiknek a bőrén sok festékes anyajegy van, akik érzékenyebb, világosabb bőrűek, illetve akikek a családjában előfordult bőrrák. Fokozott óvatosságra van szükség a betegek, a túlsúlyosak, a várandós kismamák és a gyerekek esetében is, mert az ő védelmi rendszerük eleve is gyengébb. A gyerekekre amúgy is nagyon kell vigyázni, mivel a bőr nem felejt: az évek során elszenvedett ártalmak kora gyermekkortól kezdve „összeadódnak”, felnőttkorban pedig bőrrák is kialakulhat a megviselt, „napégette” bőrön. A megfelelő fényvédő faktorú, lehetőleg fizikai hatású (vagyis a bőrre mellékhatással nem járó) általános fényvédő szer használata mellett gondolni kell az ajkak és a szem védelmére is, fényvédő ajakápolószerrel és egy jó minőségű, UV-szűrős napszemüveggel.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása