Útikalauz anatómiába

Ha elered az orrunk vére

2014.03.18. 12:05

Ijesztő jelenség, de azért temetni még nem kell magunkat miatta. Érdemes viszont tudni, mi a teendő vele, hogyan állíthatjuk el, hogy jószándékból ne okozzunk nagyobb bajt. A köztudatban ugyanis kering egy-két tévhit az orrvérzéssel kapcsolatban is.

 20140318_orrverzes.JPG

Egy történelmi legenda szerint Attila hun király halálát egy fatális véletlen okozta: a nászéjszakáján álmában fulladt meg orrvérzés miatt. Az orvosok illetve a történészek igyekeznek holmi kiegészítő információkkal árnyalni ezt a képet (például, hogy gyilkosság is lehetett az eset az ifjú feleség részéről, vagy hogy az a vér jöhetett alulról is, a sok alkohol okozta gyomor-, illetve nyelőcsővérzés következtében). Mégis, ez a monda is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az orrvérzés valami nagyon ijesztő dologként maradt a köztudatban, amibe akár bele is lehet halni. Nézzük, mi okozhat orrvérzést és mit kell tennünk vele!

Mitől vérzik?

Aggodalomra semmi ok, az orrvérzés kellemetlen ugyan, de ritkán jelez komoly bajt. A vér többnyire az orrsövény elülső harmadának nyálkahártyájából ered, amely különösen jó vérellátottságú, sűrűn át van szőve hajszálerekkel. Ezek az erek elpattanhatnak a nyálkahártya kiszáradása miatt (túl száraz levegőjű helyiségben), vegyi irritáció, mechanikus sérülés (akár nátha idején a sűrű orrfújás is kiválthatja), vérnyomásproblémák, légnyomáskülönbségek esetén.

Más betegség tünete is lehet, például érelmeszesedés, vérképzőszervi betegség, májproblémák, vitaminhiány, sőt daganatos elváltozás (például orr- és orrmelléküreg-daganat, illetve leukémia) is lehet a háttérben. A banális orrvérzések gyakoriságához képest nagyon ritka az az eset, amikor súlyos betegség egyik tüneteként jelentkezik az orrvérzés, de azért ha visszatérő, a szokottnál erősebb a vérzés, nehezen állítható el, vagy az élénkpiros friss vér helyett gennyes-véres váladék ürül, mindenképpen érdemes utánajárni az okainak.

Mi a teendő?

Ha valakinek munkahelyen, iskolában vagy társaságban elered az orra vére, mindig akad valaki, aki rutinosan tanácsolja, hogy hajtsa hátra a fejét! Ez azonban a nagyanyáink régi rossz tanácsai közé tartozik, az orvosok épp az ellenkezőjét javasolják. Ha ugyanis hátrahajtja a fejét a vérző orrú páciens, akkor a vér a garatjába kerül, és szinte biztosan émelygést, hányást okoz, ami azzal jár hogy nemcsak a vérző orrán, hanem a száján keresztül sem fog tudni rendesen levegőt venni. Épp ezért lefeküdnie sem tanácsos. A beteg üljön le inkább és hajoljon előre, hagyja a vért kifolyni az orrüregből egy zsebkendőbe. Ha az orrsövény alsó harmadán van a vérzés forrása, egy kis vattacsomóval vagy papírzsebkendő csücskével tamponálni lehet, vagy az orrcimpákat ujjal összeszorítva is elállítható a vérzés. Ha az orrüreg felső részéről ered a vérzés, többnyire makacsabb, ilyenkor a tamponálásához, a garattól való elzárásához szakorvosi segítségre van szükség. Ha a betegnek túl szűk a ruhája, a nyaka körül meg kell lazítani, hogy ezzel is a nyugodt légzést és a vérnyomás csökkenését biztosítsuk. Házi praktika szerint egy félbevágott hagyma, illetve citrom- vagy levendulaolaj szagoltatása (az illóolaj belélegeztetése) is érösszehúzó hatású, az enyhébb vérzések elállítására elegendő lehet. A homlokára és a tarkójára tett hideg vizes ruha is segíthet.

Ha nem marad abba magától a vérzés, mielőbb fel kell keresni a fül-orr-gégészeti szakrendelőt. Az orvos ilyenkor tisztázza a vérzés okát, megkeresi az elpattant ér pontos helyét az orr nyálkahártyáján, és azt egy ponton kiégetve állítja el a makacs vérzést.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása