Útikalauz anatómiába

Mire való a fülzsír?

2014.03.11. 12:05

Mint általában a testváladékok, a fülzsír sem különösebben szép látvány, természetes, hogy a tisztálkodás során ezt is el akarjuk távolítani. De vajon szabad-e? Egyáltalán, mire való?

20140311_fulzsir.jpg

A fülben lévő verejték- és faggyúmirigyek folyamatosan termelik a fülzsírnak nevezett váladékot, amely többféle lehet a folyékony, sárgás sűrű olajtól a száraz, fehér, viaszos képződményig. A kiürülését beszéd vagy rágás során az álkapocs mozgása segíti. A fülkürt belsejéből kifelé halad, útközben sűrűbbé válik, mert összeszedi az elhalt hámsejteket, port, szőrdarabkákat, egyéb szennyeződéseket. Mivel vízben oldódik, az eltávolításához többnyire elegendő a szappanos, meleg vizes zuhanyozás, mosdás.

Körkörös védelem

A fülzsírnak fontos funkciója van, a testünk egyik különösen sérülékeny pontján védi a szervezetet a kórokozók behatolásától. A fül öntisztító mechanizmusához tartozik, megakadályozza, hogy a fülkagyló belső részeiben felgyűljenek a bőrről levált elhalt hámsejtek és egyéb szennyező anyagok, amelyeken könnyen elszaporodhatnának a gyulladást keltő baktériumok. Biztosítja a hallójáratok optimális nedvességét, de védi is azt abban az esetben, ha a víz kerülne oda.

Olykor túl sok fülzsír képződik, annyira, hogy beragad a hallójáratokba, eltömíti azokat, fülzúgást, fülfájást, nyomásérzést, átmeneti hallásromlást okozva. Ezeknek a tüneteknek a jelentkezésekor érdemes felkeresni egy fül-orr-gégészt. A szakember egyszerűen, fájdalommentesen távolítja el a fülzsír-dugót, és egyben megvizsgálja annak kiváltó okát is. A fokozott váladékképződés hátterében ugyanis lehet a kapcsolódó testüregekben (száj-, orr-, arc-, homloküregben) lévő elhúzódó gyulladás is. Füldugók és fülhallgatók tartós használata szintén okozhatja a fülzsír felhalmozódását. Gyakran előfordul az is, hogy maga a túlzott fültisztítás okoz bajt.

Dugulás-elhárítás

Mint általában a testváladékok, a fülzsír sem különösebben szép látvány, természetes, hogy a tisztálkodás során ezt is el akarjuk távolítani. Amíg ez csak a fülkagyló külső részeiből, egy ujjmozdulattal vagy a törölköző csücskével történik, nincs is semmi gond. Ha azonban valaki a hallójáratok mélyebb részeit is feltétlenül ki akarja „takarítani”, vagy a valami okból megrekedt, besűrűsödött fülzsírt fültisztító pálcikával vagy más, hegyes eszközzel házilag próbálja eltávolítani, azzal nagyobb bajt is csinálhat. Ilyenkor ugyanis éppen ellenkező irányba, befelé tuszkolja, még jobban összetömöríti a váladékot, végleg elzárva a természetes öntisztulás útját. A hallójárat eldugulása halláscsökkenéssel jár, a pálcika maga pedig olyan mikrosérüléseket okozhat, amelyek nyomán fertőzés, fájdalmas gyulladás alakulhat ki. A fül-orr-gégész szakorvosok ezért nem ajánlják, sőt, veszélyesnek tartják a fültisztító pálcák használatát.

Egy amerikai kórház közvetlen összefüggést mutatott ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között. Kiderült, hogy a több mint 1500 betegük közül minden második fültisztító pálcikát használt a füle tisztántartására. A legsúlyosabb esetben a szakszerűtlen fültisztítás a dobhártya átszakadását okozta.Pálcika használata helyett az öntisztuló folyamatot házilag egy csepp olaj becseppentésével segíthetjük, ami fellazíthatja a túl sűrű fülzsírt, illetve recept nélkül kaphatók fültisztító spray-k is. Ha azonban ezek a kíméletes módszerek nem segítenek, vagy bármi hallást is érintő tünet jelentkezik, jobb mielőbb szakorvoshoz fordulni.

Meglepő pluszfunkció

Nemrégiben egy speciális, testváladékokkal foglalkozó kutatás azt vizsgálta meg, alkalmas lehet-e a fülzsír valamilyen betegség korai diagnosztizálására. Két ilyet is találtak, az ún. juharszirup vizelet-betegséget és az alkaptonuriát. A Monell Központ tovább kutatja, felhasználható-e a fülzsír egyéb betegségek felismerésére a hagyományos szűrővizsgálatok eredményei előtt, illetve szolgálhat-e egyéb információkkal a vizsgált személyről.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stefiszburg 2014.03.12. 09:16:43

Azért a babáknál hozzátartozik az ellátásukhoz a fültisztítás is - mi mással, mint fültisztító pálcikával. Nem hiszem, hogy a mellőzés szükséges, inkább a megfelelő használat. Mindenesetre jó, hogy felhívja az írás a figyelmet a veszélyekre, és bátorít, hogy forduljunk szakorvoshoz, ha nem átlagos problémával találkozunk. Jó hallást mindenkinek! AUDI!

Medgar 2014.03.12. 09:51:46

@stefiszburg: Miért kéne a babák fülét tisztítani??? Két gyerek után sem értem.

szerencsefia 2014.03.12. 11:58:14

Ha már anatómia: a fülkürt a középfület köti össze a szájüreggel. Ami a fülkagylóba vezet, az a hallójárat.

stefiszburg 2014.03.12. 12:22:27

@Medgar: Csak azért, hogy tiszta legyen.

Medgar 2014.03.12. 12:32:24

Miért kéne tisztának lennie belül. Kívül óvatosan megmosod az ok, de belül kifejezetten tilos.

belekotyogok 2014.03.12. 12:59:38

Nekem az antropológia tanárom huncut mosollyal csak felemelte a kisujját és mondta, hogy ez éppen azért akkora, amekkora...:)

cyr45 2014.03.12. 13:04:43

Jó a meglátás, a "tunkolás" csak bajt okozhat!

lutria 2014.03.12. 17:12:50

Á,szerintem ez mind kamu,annak van igaza aki feltalálta azt a motoros fültisztító kütyüt amit reklámoznak a teleshopban,ő biztos alapos kutatásokat végzett a témában és arra jutott hogy a fülzsírnak mennie kell...:)
süti beállítások módosítása