Útikalauz anatómiába

Napi egy alma - az orvost távol tartja?

2014.03.04. 12:05

Európa-szerte, sőt a világon mindenhol, ahol az alma egyáltalán megterem, meg vannak győződve annak preventív, sőt, gyógyító hatásáról is. Alátámasztják-e mai kutatások nagyanyáink tapasztalatait? Nézzük, mit tud, miért jó az alma!
 20140225_alma.jpg

Méltatlanul hanyagoljuk az almát, pedig csak jót lehet róla mondani: a legolcsóbb gyümölcsök egyike, nem allergén, egész évben kapható, sokféleképpen fogyasztható, és ráadásul, ha hihetünk az ősi étrendi tanácsoknak, az egészségünket is védhetjük vele. Márpedig tudományos kutatások sora is megerősíti ezt a preventív hatást. Nemrégiben például az Oxfordi Egyetem szakértői többszázezres mintát feldolgozó kutatásaik alapján nem kevesebbet állítottak, mint hogy ha minden ötven éven felüli brit állampolgár megenne napi egy almát, akkor évente több mint nyolcezerrel kevesebb lenne az érrendszeri katasztrófa, stroke és infarktus miatti halálozás az Egyesült Királyságban. Az alma érvédő hatása vizsgálataik szerint alig marad el a sztatin tartalmú gyógyszerek betegségmegelőző hatásától.

Az életfa gyümölcse

A magyar népmesékben szerepel az aranyalmát termő csodafa, amelyet megmászva a felső világba lehet jutni, értékes termését pedig boszorkányok, tündérek elől kell megőrizni. Minek köszönheti az alma, hogy a magyar néphagyomány ilyen becsben tartja? Bár az örök élet titkát nem hordozza, de tény, hogy az almának egy sor olyan összetevője van, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, segíti egészsége megőrzésében, visszanyerésében. Ha a gazda portáján állt egy-két bőtermő almafa, már volt miből a gyerekeknek sütni, betegnek reszelni, levest főzni, süteménybe tölteni, bort, ecetet erjeszteni. A magyar népi gyógyászat az almát a betegdiéták alapjának, a hasmenés, sőt a vérhas legjobb ellenszerének tartotta, köszvény ellen is javasolta. Sokáig élt az a hiedelem is, hogy vérszegény, vashiányos betegnek olyan almát kell enni, amelybe korábban vasszögeket vertek.

Ezek sem voltak alaptalanok, hiszen az alma könnyen emészthető, vízoldékony rostjai és a benne lévő gyümölcssavak jó hatással vannak a bélrendszerre, rendezik a székletet, segítik a méregtelenítést, csökkentik a vesekő és húgysavképződést, a gazdag vitamin- és ásványi anyagtartalma pedig szögek nélkül is roboráló hatású, még vasat is tartalmaz.

Értisztító, koleszterincsökkentő

A kínai orvoslás szerint az alma erősíti a szívet és a tüdőt, csökkenti a nyáktermelődést és növeli a testnedvek mennyiségét. A modern nyugati orvoslás kutatásai is megerősítették ezt a tapasztalatot: az almában lévő pektin csökkenti a koleszterinszintet, segít az inzulinszint szabályozásában, a káliumtartalma pedig a vérnyomás normalizálásához járul hozzá. Ráadásul az alma a súlycsökkentő diéták egyik alaptápláléka lehet, hiszen a méregtelenítést segíti, a rosttartalma anélkül telít, hogy számottevő energiát tartalmazna, viszont biztosítja a létfontosságú C- és A-vitaminokból és ásványi anyagokból a napi szükséglet jelentős részét. Így elmondhatjuk, hogy az alma a szív- és érrendszeri betegségeknek szinte minden rizikófaktora ellen bevethető.

Jótékony mellékhatások

Az egyik kutatás azt is kimutatta, hogy az alma rendszeres fogyasztása csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát, mások pedig arra figyeltek fel, hogy a naponta almát evők bőre egészségesebb, a bosszantó bőrhibák, mitesszerek, pattanások náluk kevésbé fordulnak elő. A benne lévő almasav jó hatással van a szervezet kiválasztó, méregtelenítő szerveire, a vesére és a májra. Ha gyors frissítő, élénkítő, a koncentrációkészséget javító üdítőre van szükség, az alma frissen préselt leve ajánlható. Az aszalt almachips pedig nemcsak finom, hanem nagyon egészséges rágcsálni való, a friss gyümölcsnek szinte minden jó tulajdonságával rendelkezik. A vegyszermentes almának a héját is megszáríthatjuk, ebből bélhurutok elleni teát lehet főzni.

Depresszió ellen

Akármilyen hihetetlen, egy szép alma hozzásegíthet még a lelki egyensúly visszanyeréséhez is. Legalábbis egy francia életmód-, boldogságkutató, M. Carayon depresszió ellen ajánlja az alma tudatos befogadását. A gyakorlat nagyon egyszerű: tegyen maga elé egy szép, egészséges gyümölcsöt, érzékelje színeit, viaszos fényét, alakját. Simítsa végig feszes héját, szívja be az üde almaillatot, figyelje meg a halk roppanó hangot is, amint beleharap. Tudatosan élje át a nyelvén elömlő ízt, figyeljen minden falatra. Ez a kis tréning a jelen megélését segíti, az érzékszervek segítségével segíthet kikapaszkodni a hangulati válságból.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.05. 14:34:31

napi 1 alma vacsora után. édesapám 20 éve eszi. és vagy 2 éve már én is. :)
süti beállítások módosítása