Útikalauz anatómiába

Már Magyarországon is él a transzzsírsav-rendelet

2014.02.25. 12:05

A múlt hét óta Európában harmadikként Magyarországon is korlátozzák az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét. Ön tudja, milyen ételekkel kell vigyáznia?

20140225_transzzsir.jpg

A rendelet értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály egy éves türelmi időt ad azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket még a jogszabály életbe lépése előtt gyártottak.

Mik azok a transzzsírsavak?

A legújabb táplálkozástudományi kutatások a zsírsavak egyik speciális fajtájának, a transzzsírsavaknak különösen veszélyes egészségkárosító hatásokat tulajdonítanak. Ezeket ugyanis az emberi szervezet nehezebben dolgozza fel, ezért lerakódnak az érfalakon, károsítják az erek rugalmasságát, érelmeszesedést, hosszabb távon agyi és szívinfarktust is okozhatnak, sőt a kutatások összefüggést találtak a transzszsírsavak fogyasztása és az anyagcserezavarok, illetve egyes daganatos megbetegedések kialakulása között is.

Hol találkozhatunk velük?

A transzzsírsavak a természetben csak egyes, állati eredetű zsiradékokban (például a vajban) és csak nagyon kis mennyiségben találhatóak meg. Annál több keletkezik viszont az élelmiszeriparban, elsősorban akkor, amikor a növényi olajokat az ún. hidrogénezéssel igyekeznek könnyebben kezelhetővé, hőállóbbá, tartósabbá, kenhetőbbé stb. tenni. A magas hőfokon végzett művelet során a nyers olajokban lévő egészséges, telítetlen zsírsavak egy része átalakul telített illetve speciális szerkezetű transzzsírsavakká. Régebben a margarinok gyártásakor is keletkezett transzzsírsav, de azóta jelentősen módosítottak a technológián, így a ma kapható margarinok ártalmatlanok. Tartani lehet azonban transz-típusú zsírsavaktól az ún. kényelmi termékekben, levesporokban, tartós süteményekben, kakaós bevonómasszát tartalmazó kekszekben, édességekben, a vajas pattogatott kukoricában, az olajban sütött gyorséttermi és nagyüzemi előállítású ételekben. Ráadásul nem megfelelő konyhatechnológiával a saját konyhánkban is előállíthatunk ilyen egészségkárosító zsírsavakat, például ha a sütőolajat túlhevítjük, vagy többször is felhasználjuk magas hőfokú sütésre. Így nem csoda, hogy egy öt évvel ezelőtti felmérés szerint Magyarországon naponta 6-8 gramm transzzsírsav kerül a szervezetünkbe, ami többszöröse a megengedettnek.

Hatósági lépések

Kutatások szerint napi öt gramm transzzsírsav már közel negyedével növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját! Ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy napi két grammnál ne legyen több a mesterséges transzzsírok napi bevitele. Az OÉTI közzétette egyes élelmiszeripari termékek transzzsírsav tartalmát. Ez a lista segíthet, hogy ne lépjük át ezt a határt. Pontos mérésre persze a fogyasztóknak nincs lehetőségük, ezért általános jó tanácsként érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb tartósított süteményt, kekszet, bevonómasszás csokikrémet, olajban sült krumplit és rántott húsokat, pattogatott kukoricát együnk, és minél több friss vagy feldolgozatlan alapanyagból készített, ellenőrzött minőségű élelmiszert fogyasszunk. A vásárlás során érdemes megnézni a termék címkéjét: ha a transzzsírsav mennyisége még nem is szerepel rajta, azt azonban fel kell tüntetni, hogy hidrogénezett növényi olajat tartalmaz-e. Az OÉTI bevezetett egy logót is azon termékek számára, amelyek garantáltan nem, vagy csak ártalmatlan mennyiségű káros zsírsavat tartalmaznak. Ha ezt a logót, zöld peremű körben elhelyezett narancssárga trapéz és csepp ábrát, felül OÉTI, alul TFA Control, a trapézban Transzzsír-Kontroll felirattal látják a terméken, az a készítmény nyugodtan fogyasztható.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása