Útikalauz anatómiába

Tévhit: A kávé egészségtelen

2013.12.17. 09:00

kave.jpg

Könnyű rászokni, magas vérnyomást okoz, károsítja a szívet, túlpörgeti az agyat, és a gyomornak sem tesz jót. Nagyjából ezek a kávéval kapcsolatos leggyakoribb negatív sztereotípiák. Mi igaz belőlük?

A legújabb kutatások többsége nem igazolja a fentieket, sőt úgy tűnik, a pozitív hatások egyértelműen túlsúlyban vannak: a kávé kis mennyiségben (napi 1-2 csésze) kifejezetten jótékony hatással bír az idegrendszerre, segít elűzni a depressziót, és nem mellesleg kellemes hangulatot varázsol arra a néhány percre, ami fogyasztását övezi.

Egyetlen csésze kávé körülbelül 40-50 milligrammnyi koffeint tartalmaz, ami nagyjából ahhoz elég, hogy kávézás után kicsit felélénkülünk, mintha csak egy jó zuhanyt vettünk volna. Hatására könnyebben tudunk koncentrálni és a kreatív gondolatok is szárnyalnak.

Egyes vizsgálatok szerint ilyenkor izmaink is erősebbé válnak, összehúzódó-képességük fokozódása révén erőteljesebb tevékenységet is könnyebben tudunk elvégezni. Az elfogyasztott kávé a szervezet számos egyéb pontján fejti ki hatását, de fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen hosszú távú egészségkárosító hatása nem ismert (természetesen, csak normál mennyiségben fogyasztva). Serkenti a tápcsatorna működését, a vesék kiválasztását, sőt, egyes belső elválasztású mirigyekre is hatást gyakorol.

A kávészemekből a pörkölés során csersav szabadul(hat) fel, amely – egyszerűen a sav természeténél fogva – az arra érzékenyeknél gyomorfájást okozhat. Ma már ennek a kiküszöbölésére is vannak technikák/készítmények, amely révén az érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják ezt az ősidők óta ismert élvezeti szert.

A túlzásba vitt kávézásnak ugyanakkor számos, rövid- és hosszú távú mellékhatása is lehet: szapora szívdobogás, szédelgés, szorongásérzés, alvászavarok, depressziós tünetek súlyosbodása, hasmenés, gyomorsav túltermelődés, stb.

Éppen ezért, érdemes ez esetben is az arany középutat választani: a napi 1-2 csésze kávét okosan, lassan - és ha lehet - jó társaságban fogyasszuk el!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2013.12.17. 16:21:31

Javítsátok már át a 40-50 grammot miligrammra, ez így többszörösen halálos dózis:)

¿Qué tapas hay? 2013.12.17. 22:56:45

40-50 g koffeinnel 2-3 felnőtt embert lehet megölni.

anatomia 2013.12.18. 10:12:37

Köszönjük az észrevételt, kijavítottuk az elírást.
süti beállítások módosítása