Útikalauz anatómiába

Tévhit: a só nélküli táplálkozás fogyaszt

2013.10.29. 09:00

sofogyasztas.jpg

Egyes elméletek szerint a só nélküli táplálkozás fogyaszt. Tehát ha fogyni kívánna a kedves olvasó, akkor nem kellene mást tennie, csupán csak kiiktatnia étrendjéből a sót és máris garantált az eredmény. De ez valóban ilyen egyszerű lenne?

Az elhízás már-már népbetegségnek számít, annyi embert érint kis hazánkban is. Az egy-egy főre rakódó plusz kilók száma egyre nagyobb, és sajnos, egyre fiatalabb korosztály tagjai válnak érintetté. Mindezek hátterében számos tényező áll, a felmenőktől örökölt génektől kezdve, a mozgásszegény életmódon át egészen táplálkozási szokásainkig.

Éppen ezért, talán nem véletlen, hogy a fogyókúra-ipar hatalmassá nőtte ki magát: némi túlzással élve, szinte naponta látnak napvilágot újabb és újabb tuti receptek, vélemények, hitek, diétás tanácsok, időnként elég hajmeresztő formában – tegyük hozzá.

Míg elég sok irányzat kifejezetten hasznos, és hosszú távon akár eredményes is lehet, addig van néhány olyan forma, amely nélkülöz minden tudományos alapot. Ezek közé tartozik többek közt az a fent említett elképzelés is, mely szerint só nélküli táplálkozással megszabadulhatunk fölös kilóinktól.

Hogy ez miért tévhit? Durván leegyszerűsítve, a só, mint kémiai anyag, bizonyos mennyiségű folyadékot (vizet) köt meg a szervezeten belül. Éppen ezért, ha csökken a test sótartalma, az – rendszerint – valamelyest csökkent víztartalommal is jár. Ez persze akár még mérhető volumen is lehet, de a fogyókúra szempontjából semmiképpen nem mérvadó mértékben. Már csak azért sem, mert ez a csökkenés egyáltalán nem érinti a zsírszövetet, ráadásul, egy bizonyos mértéket elérve, súlyos tüneteket, panaszokat is okozhat.

Ugyanakkor, a helyes diéta során mindenképpen érdemes a só-bevitelt ésszerű keretek közé szorítani: nagy mennyiségű, mértéktelen bevitele ugyanis vizet köt meg, amely hosszabb távon magas vérnyomás-betegség kialakulását vonhatja maga után. Köztudott, hogy enyhe vérnyomás-emelkedésben szenvedő pácienseknek orvosuk az elsők között tanácsolja a csökkentett só-bevitelt.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2013.12.03. 21:54:43

Pedig nagyon is működik a dolog. A sótlan étel sz*r, így nem zabál annyit a páciens, mint a disznó, tehát fogyik.
süti beállítások módosítása