Útikalauz anatómiába

Ujjbegyünkkel a mm századrészét is érzékelni tudjuk!

2013.10.22. 10:32

finger tip2.jpgAmikor az érzékszerveinkre gondolunk, szinte mindig a látás és a hallás jut eszünkbe elsőként, a tapintást valahogy másodlagosnak, kevésbé kifinomultnak képzeljük el. Pedig hihetetlenül sok információt vagyunk képesek befogadni a bőrünkön, elsősorban az ujjainkon keresztül. De hogyan is lehetséges ez?

Evolúciós fejlődésünk alatt a testünket egykor borító vastag szőrtakaró fokozatosan kikopott, megritkult. Ugyanakkor – hasonlóan a többi főemlős fajhoz – testünknek egyes pontjain sosem nőtt szőr, ilyen a tenyerünk és a talpunk.

A kezeinken és lábainkon található ujjak belső felszínén szőrszálak helyett egészen más, különleges képződmények figyelhetők meg, ezek a barázdák. Az ujjbegyeken futó barázdák összessége adja az ujjlenyomatot. Ez annyira egyénre jellemző, hogy tökéletesen alkalmas egy adott illető azonosítására. Mint ismeretes, a kriminalisztikában ezt elég sokszor használják is.

Tapintás során az ujjbegyünket ért anyag rezgést kelt a bőrben, amelyet a mélyben elhelyezkedő receptorok ingerületté alakítanak. Ez pedig, továbbítódva az agy felé, érzetet hoz létre, így érzékeljük a különböző anyagokat, felületeket.

Ezek a barázdák a bőrt alkotó három réteg (hám – irha – bőralja) közül a középsőben keletkeznek, s emiatt figyelhető meg az a jelenség is, hogy a hám sérülése után visszanövő új bőr ugyanazt a mintázatot fogja hordozni, mint az elvesztett szakasz.

Az ujjbarázdák szerepe sokrétű, s ezekkel kapcsolatban még ma is intenzív kutatások zajlanak. Többek között, segítik a fogás, a kézzel való megragadás biztosságát (hiszen egy sima bőrfelületről könnyebben lecsúszna bármi); és nagy szerepük van a tapintás, mint érzékelés folyamatában is. Tapintáskor, miután az anyag rezgést keltett a bőrben, a barázdák segítségével mélyebbre jut az információ, az érzékelő testek könnyebben ingerületbe jönnek, ezáltal pedig az egészen minimális különbségek is detektálhatókká válnak.

Persze, ehhez az is kell, hogy a bőrben elég sűrűn helyezkedjenek el ezek az ingerfelvevő testek. Nem meglepő módon ujjbegyeinken (és ajkaink bőrében!) a legdúsabbak. Legritkábban pedig a hát bőrén helyezkednek el: éppen ezért, míg ujjainkkal a mm tört részeinél kisebb pontokat is képesek vagyunk agyban differenciálni, addig pl. a hátunkon 1-2 cm-es távolságokat is egy pontban levőnek érezhetünk.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása