Útikalauz anatómiába

8 méteres élősködő a bélcsatornában

2013.08.13. 09:00

has.jpgAz emberi testben a két leggyakrabban tanyát verő féreg a simafejű és a horgasfejű galandféreg. Ezek az élősködők leggyakrabban a borsókás, azaz lárvát tartalmazó hús elfogyasztásával kerülnek be az emberi tápcsatornába. Miért veszélyes ez?

Túlélve a gyomor savas közegét, és az emésztőenzimek áradatát, a bélben kikelnek, feji végükkel a vékonybél falába akaszkodnak, és onnantól kezdve csak növekednek és növekednek. Jóformán egész testfelületükön keresztül képesek az emberi tápcsatornában előforduló tápanyagokat felvenni, s ez egy bizonyos méret elérése után igencsak megviseli a gazdatestet. Gondoljunk csak bele: a horgasfejű galandféreg 2-5, a simafejű azonban akár 3-8 méteres nagyságúra is megnőhet. Egy ekkora test jóllakatásához pedig igencsak sok táplálékra van szükség.

Míg a féreg szépen növöget a bélben, a fertőzött egyénnek bizonytalan tünetei kezdődhetnek: hasi diszkomfort, hatalmas étvágy mellett változatlan vagy éppen csökkenő testsúly, a has elődomborodása, a széklet megváltozása. Előbb utóbb hiánytünetek, pl. vérszegénység, vitaminhiány (hajhullás, száraz bőr, töredezett körmök) lépnek fel. A féreg akár 20 évig is elélhet a gazdatestben!

A diagnózishoz rendszerint több székletminta vizsgálata szükséges: a féregről időszakosan leváló, érett petéket tartalmazó ízek mikroszkóp alatt kimutathatók. Szerencsére ma már hatékony féregirtó szerek segítenek az élősködők kiirtásában.

Jóval ritkább, de talán még veszélyesebb a petével történő fertőződési forma: ilyenkor a peték a keringésbe jutnak, majd kitapadva az izomban, szemben vagy éppen az agyban lárvává alakul, betokozódik, és a borsókával megegyező állapot jön létre. Ennek a tünetei jellegzetesek, kezelésük rendszerint sebészi.

Hab a tortán, hogy vannak olyan extrém fogyókúrázók, akik készakarva nyelnek féreglárvákat, csak azért, hogy karcsúak maradhassanak. Az emberek sok butaságra képesek a szépségért…

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.08.13. 23:49:07

Úristen... kétség kívül megérettünk a pusztulásra.

Xlendon 2013.08.13. 23:53:38

Ez durva, az Alien jut erről az eszembe
süti beállítások módosítása