Útikalauz anatómiába

A szőkéknek vagy a barnáknak van több hajuk?

2013.07.02. 11:02

rapunzel1.jpg

Egy átlagos embernek körülbelül 100-120.000 szál haja van a fején. Ez persze csak nagy átlag, mely sok mindentől, többek közt az hajszíntől is függ. Vajon kik dicsekedhetnek a legtöbb hajjal: a szőkék vagy a barnák, esetleg a vörösek?

Általánosságban igaz, hogy a nagyon világos hajjal rendelkezőknek a legtöbb a fejükön fellelhető hajhagymák száma. Őket követik a sötétebb hajúak, a sort végül a vörösek zárják.

Ebből a szempontból tehát a szőkék nyertek, ami még nem garancia arra, hogy nekik lenne a legdúsabb hajuk, hiszen azt nemcsak a hajszálak száma határozza meg, hanem az egyes hajszálak vastagsága is. Egy-egy emberi hajszál, durva megközelítéssel 0,05- 0,07 mm.

Az emberi testet borító szőrzetek közül hajunk növekszik a leggyorsabb ütemben: mintegy 1 centimétert havonta, ami nagyjából napi 0,33-0,35 mm-nek felel meg. Ez persze, nem egy állandó és végtelen folyamat. A hajszálak termeléséért felelős hajhagymáknak jól ismert ciklusa van, aminek révén az egyes hajszálak időről időre megújulnak: egy ideig szépen, gyorsan nőnek, aztán növekedésük lelassul, majd teljesen megáll. Végül az adott hajszál kihullik (ez normális esetben kb. napi 50-80 szál), és helyébe hamarosan új lép. Ennek a ciklusnak a hossza számos tényezőtől függ, éppen ezért gyakorlatilag egyénenként változik, de átlagosan kb. 6-8 évre tehető.

Vannak olyan életszakaszok, amikor ezek a ciklusok igencsak megborulnak. Ilyen például a terhesség. A várandósság hónapjaiban szinte minimálisra csökken az elhalt, kihulló hajszálak száma. Sok kismamának ilyenkor látványosan megdúsul a haja. Sajnos ez a szülést követő 4-6 hónapon belül kompenzálódik: akik addig alig tudták becsurizni rengetegnek tűnő hajukat, naponta marékszám szedik majd a fésűjükben ragadt élettelen szálakat. Emiatt azonban nem kell aggódni. Ez természetes jelenség, mely viszonylag hamar, pár hét alatt rendeződik.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása