Útikalauz anatómiába

Az emberi test legerősebb izomcsoportja

2013.06.18. 14:27

babanyelv.jpgA legtöbb testépítő büszkén mutogatja bámulatra méltó muszklijait, de valószínűleg ők sem gondolnák, hogy a legerősebb izomcsoportjuk a leglátványosabb póz közben is láthatatlan marad. 

Az emberi test legerősebb izomcsoportja ugyanis nem más, mint a nyelv. Ez az állítás persze csak egy gondolatkísérlet, egy relatív megmérettetés eredménye. Valódi összehasonlításra többek közt azért sem igen van lehetőségünk, mert nyelvizmaink számos olyan működésre nem képesek, mint a testünket alkotó egyéb izomcsoportok, mint például a hasizom. A hasprés jelensége során a hasfalunkat alkotó, kinek erősebb-kinek gyengébb, de összességében azért jelentős nyomást gyakorolni képes hasizmok vesznek részt – ilyet bárhogy is próbálnánk, a nyelvünkkel nincs esélyünk produkálni.

Ugyanakkor, az emberi szájüreget kitöltő nyelv gyakorlatilag vaskos izomkötegnek tekinthető, melynek felépítésében több, különböző pontról eredő izomrost vesz részt. Vérellátása, beidegzése is meglehetősen gazdag, ami lehetővé teszi az egész finom, apró mozgások kivitelezésétől megkezdve az egészen durva, erőteljesebb csapások végrehajtását is.

Szükségünk is van rá, hogy ilyen erős legyen, hiszen gyakorlatilag valahányszor eszünk, iszunk, igencsak jól megtornásztatjuk, sőt: a nyelvünk aktívan részt vesz a nyelés, és nem utolsósorban a beszéd és a hangképzés folyamatában is. 

Vannak csecsemők, akik úgynevezett „rövid nyelvfékkel” születnek, azaz: nyelvük a kelleténél jobban le van tapadva elöl. Emiatt nem tudnak a megfelelő hatékonysággal édesanyjuk melléből szopizni, ami hosszú távon akár komolyabb problémákhoz is vezethet. Ilyenkor elég csupán egy rövid bemetszést ejteni a letapasztó szalagon, és hipp-hopp: a nyelvük immár ugyanolyan szabad, mozgékony, mint kortársaiké. Innen eredhet egyébként a mondás is: jól felvágták a nyelvét…

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása