Útikalauz anatómiába

Mitől függ, hogy milyen színű az ajkunk?

2013.05.28. 10:18

ajakszine.jpg

Egy szép száj ellenállhatatlan tud lenni mindkét nem számára. De pontosan mitől is csókra termett az ajkunk? Miért ilyen a színe? Miért mondjuk valakire, hogy rózsás az ajka?

Az ajkunk vörös színéért a benne rendkívül koncentráltan, sűrűn elhelyezkedő hajszálérhálózat a felelős. Ezen kis kapillárisokban, vékonyka erecskékben áramló vér okozza, hogy kinek, milyen árnyalatú lesz az ajka.

Ez a vér még a tüdőből érkezik, tehát oxigénben még igencsak gazdag és élénk piros a színe. Ez egyben magyarázza azt is, miért tűnik haloványnak, vagy éppen kékesnek az ajka például egy szívbeteg, vagy légzési nehézségekkel küszködő betegnek. Ilyenkor ugyanis a tüdőben – különböző okok miatt – a vér nem tud kellő mértékben felfrissülni, oxigenizálódni, s emiatt a vénás vérre jellemző, sötétebb kékes árnyalatúnak tűnik.

Vérszegénység esetén is sokkal sápadtabbak lehetnek ajkaink: ilyenkor a vérben keringő vörösvértestek eleve kevesebb oxigént tudnak felvenni és szállítani. Nagymértékű vérveszteség esetén pedig maga a keringő vér mennyisége fogyatkozik meg, igencsak szemmel látható módon.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon a hideg téli mínuszokban eltöltött huzamosabb idő után miért látszik kéknek ajkunk? Ennek a hátterében a hajszálerek egy különleges tulajdonsága áll. A hajszálerek ugyanis a falukban elhelyezkedő simaizmok révén képesek összébb húzódni, ezáltal az átmérőjük csökken, így kevesebb vér áramlik át rajtuk, ergo, ajkaink kisebb mértékben pirosodnak.

A duzzadt, rózsás ajkak évszázadok óta a szépség és az egészség szimbólumai. Egész iparág épült eme külső jegyünk szépítésére: nevezetesen az ajakrúzs-gyártás, amely igencsak régóta a nők legalapvetőbb esztétikai kozmetikumának számít.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása