Útikalauz anatómiába

Bőrünkön hemzsegnek a baktériumok?

2013.04.24. 09:56

Az emberi bőr, amellett, hogy immunrendszerünk legelső védelmi vonalát képezi, hőszigetelésben is fontos szerepet játszik, és a fizikai erőbehatások ellen is védelmet nyújt. Ha speciális nagyítóval vizsgálnánk meg, megdöbbennénk, hogy mennyi baktérium hemzseg a felszínén.

szappan.jpg

Szám szerint bőrünk minden 2,5 cm2-én 32 millió baktérium lakik. Ezektől azonban nem kell tartanunk, mert normál, egészséges körülmények között legnagyobb részük ártalmatlan. Betegséget egészséges körülmények között nem okoznak. Ezek az úgynevezett normál flóra tagjai, és amellett, hogy meglepő módon védelmet is nyújtanak, részt vesznek testünk karbantartásában is. Átlagos – nem túlzásba vitt – napi tisztálkodásnak tekinthetjük a zuhanyzást, a kádban fürdést, és persze a többszöri kézmosásokat. Ezek során a baktériumok egy részét ugyan eltávolítjuk, de ez a relatív hiány gyorsan pótlódik.

A sebészek által jól ismert bemosakodási procedúrával a fertőtlenítő szerek teljesen kiirtják a baktériumokat a kezelt felületről. Az ilyen mértékű fertőtlenítés a hétköznapi életben veszélyes lehet. Ha valaki túlzásba esik az otthonában végzett bőrtisztítások tekintetében, könnyedén megbomolhat a bőre egyensúlya, és különböző bőrtünetek, irritációk alakulhatnak ki. A rendszeres kézmosás azonban roppant fontos a betegségek megelőzése szempontjából. 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kohn Troll (Altdel) 2013.04.25. 13:06:57

2.5 centiként, mi??? Sorban, egymás mellett? Nagyokos...
Négyzethüvelykenként nyilván, de az kétdimenziós adat, és bonyolult lett volna átváltani, ugye, firkászkám? Egy négyzethüvelyk az kb. 6.45 négyzetcenti, ekkora területen van 32 millió. Ezt magyarra úgy kell fordítani, hogy négytzetcentinként kb. 5 millió van.

Na, menjél szépen havat lapátolni...
süti beállítások módosítása