Útikalauz anatómiába

A víz: maga az élet

2013.01.31. 10:59

Talán nem újdonság, hogy testünk kétharmada víz. Az már kevésbé ismert, hogy a különböző szerveink igencsak eltérő mértékben tartalmazzák, sőt az életkor mellett a nem és az elhízottság mértéke is befolyásolja a mennyiségét.

1_1.jpg

Átlagon felüli víztartalma van például az agynak (70%) és a tüdőnek (90%), de a vérnek is több mint négyötöde víz. Nem meglepő, hogy csontjaink ennél jóval kevesebb, mindössze 22% vizet tartalmaznak, az már inkább, hogy a testzsír mindössze egytized részét teszi ki víz.

Elmondható, hogy születésünk pillanatától folyamatosan „száradunk ki”, hiszen míg újszülöttként kb. 78%, addig öregkorban alig 60% ez az érték. Sőt, idős, elhízott hölgyek esetében 50% alá is mehet.

Ez a víz persze nemcsak testnedveink (pl. vér, emésztőenzimek, nyál, stb.) egyik komponense, hanem jelen van minden egyes sejtünkben, és természetesen igen jelentős volument képvisel az úgynevezett szövetközti térben is.

A különböző terekben elhelyezkedő víz „mozgását” bonyolult kémiai rendszerek szabályozzák, de szinte minden esetben összefüggésben van a folyadéktérben lévő, oldott molekulák, ionok arányával. Ezek közül akármelyik térből történik folyadékvesztés, az minden esetben súlyos következményekkel járhat. Ezért is nagyon fontos betegségek, különösen hányás-hasmenés esetén a megfelelő folyadékpótlás.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása