Útikalauz anatómiába

Szakállamra mondom!

2013.01.02. 14:07

szakall.jpg

A szakáll a történelem során a legtöbb esetben a rang, a bölcsesség jelképe volt, olyannyira, hogy az ókori Egyiptomban az egyetlen női fáraót is szakállal ábrázolták. Manapság a nyugati típusú társadalmakban jelentése átalakult. A hosszú, dús szakáll, ami régebben az erő és a férfiasság jelképe volt, mára inkább a gondozatlanság érzetét kelti, szerepét mintha a borosta vette volna át, amellyel leginkább a filmvilág szívtiprói hódítanak. De mi is pontosan a szakáll?

Miből is áll ez a változatos megítélés alá eső képződmény, amely a férfiak arcát díszíti? A bőrfelszínen látható szőrszál egy elszarusodott, élettelen képlet. A szőrszál a bőrben található hámszövetből és kötőszövetből álló bonyolult képletben, a szőrtüszőben (follikulus) ül, amely nagyon is élő.

Az emberi bőr mindenütt szőröket növeszt, kivéve az ajkakat, tenyereket és talpakat. A szőrök és a haj növekedését a szervezetben sok tényező befolyásolja, növekedése több fázisú ciklus szerint történik.
A napszakok és évszakok is hatással vannak a haj és egyéb szőrzet növekedésére, bár nem olyan kifejezett mértékben, mint az emlősállatok esetében. Kutya, macska tulajdonosok jól ismert és sok takarítással járó jelenségként tapasztalják kedvenceiknél a szezonális szőrzetváltást. A téli hónapokra a bundás állatok sokkal tömöttebb szőrt növesztenek a hidegre való felkészülésként. Ebben a hosszabb sötétebb nappalok játszanak szerepet, sötétség hatására növekszik az agyban a melatonin termelése, amely fokozza a szőrnövekedést.

A haj és szőrnövekedést számos más hormon is befolyásolja, a pajzsmirigyhormonok, a kortizol, a prolaktin, és nem utolsó sorban az androgének, vagyis a férfi nemi hormonok. Ez utóbbiak serkentik a szőrtüszőket, de a test különböző részein eltérő módon. Leginkább a szakáll területén levő szőrtüszők érzékenyek a serkentő hatásra, kevésbé a hónaljon lévők. Paradox módon, az androgének egyes területeken a hajnövekedést gátolják azoknál, akik genetikailag hajlamosak kopaszodásra. Ezt a jelenséget észlelhetjük az úgynevezett férfias típusú kopaszodásnál.
Az emberi szakáll növekedésében a szezonális ingadozás ellentétes az emlős állatok szőrzetével kapcsolatos megfigyelésekkel. Télen a szakáll alacsonyabb növekedést mutat, mint nyáron, ez azzal magyarázható, hogy a tesztoszteron, azaz a férfi nemi hormon szint nyáron magasabb, mint télen. Legalábbis egy francia férfiaknál végzett kutatás ezt mutatta.

Ez utóbbi jó hír lehet a férfiak többségének. Végre itt a tél, nem kell annyit borotválkozni!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása