Útikalauz anatómiába

A túlsúly elleni harc utolsó állomása – Így segíthet a gyomorszűkítő műtét a fogyásban

2024.05.22. 07:36

Extrém, az egészséget súlyosan veszélyeztető elhízás esetén, ha a súlycsökkentés semmilyen más módszerrel nem sikerül, megoldásként felmerülhet a fogyasztó műtét lehetősége. A sebészeti beavatkozás azoknál a személyeknél kerülhet szóba, akiknél a testsúly csökkenésétől várható előnyök meghaladják a műtéttel járó kockázatot. A műtét eredményeként a várt testsúlycsökkenés általában 8 hónapon belül megtörténik, a túlsúllyal összefüggő betegségek tünetei pedig már ennél is hamarabb: 4 hónap után javulni kezdenek.

tulsulyos-no-az-orvosnal.jpg

A bariátriai műtétekre leggyakrabban akkor kerülhet sor, ha a betegnek a kóros elhízás miatt súlyos, akár az életét is veszélyeztető egészségügyi problémái vannak, de semmilyen más módszer, diéta, tréning nem hozta meg a kívánt súlycsökkenést.

Hogyan segíti a műtét a fogyást?

A testsúlycsökkentő műtét célja a fogyás elősegítése az emésztőrendszer megváltoztatása útján. A súlyvesztés egyrészről a kórosan elhízott beteg gyomra nagy részének eltávolításával érhető el, mivel ezáltal csökken a bevihető étel mennyisége, másrészről a gyomor és egy távoli vékonybélszakasz összekötésével korlátozzuk a felszívódást is. A kisebb gyomor hamarabb megtelik, hamarabb alakul ki jóllakottság érzés, illetve drámaian megváltozik az emésztőrendszerben termelődő hormonok szintje is, ami az éhségérzet csökkenését eredményezi.

Kik számára jöhet szóba?

A bariátriai műtét azok számára jelenthet súlycsökkentő megoldást, akiknek extrém túlsúlyuk van, a testtömeg-indexük (BMI) 35 vagy magasabb, és kudarcot vallottak más súlycsökkentést célzó módszerekkel. Azoknál is elvégezhető, akiknél a BMI 30 és 35 között van ugyan, de emellett súlyos társbetegségekkel küzdenek (magas vérnyomásuk, magas vérzsírszintjük, magas vércukorszintjük van, májuk elzsírosodott vagy alvási apnoe betegséget diagnosztizáltak náluk). Természetesen ahogy a fennálló betegségeik rövidítik az életüket, úgy a műtétnek is van kockázata. Ha a kivizsgálás során a műtéti kockázat kisebb, mint a fogyással várható előnyök, a beavatkozást el lehet végezni. Tudni kell, hogy önmagában a műtét nem garantál sikert, ehhez a beteg együttműködése is kell. A tartós siker kulcsa a műtét mellett egy csapatmunka, melyben a beteg együtt dolgozik sebészével, dietetikusával, pszichológusával.

bhc_bariatria_testsulycsokkento_mutet_tulsuly_fogyas.jpg

A gyomorműtétek típusai

A testsúlycsökkentési céllal végzett műtétek két nagy csoportba sorolhatók: gyomor volumen redukciós eljárások (ide tartozik a sleeve gastrectomia – másnéven a csőgyomorképzés) illetve a felszívódást lerontó műtétek (ide tartoznak a bypass műtétek). A sleeve gastrectomia során speciális, egyszer használatos sebészeti eszközökkel a gyomor körülbelül 80%-át eltávolítják, így egy hosszú, kb. 2 cm átmérőjű, kb. 200 ml térfogatú csőszerű tasak marad. Az eltávolított gyomorrésszel együtt az éhségért felelős (ghrelin) hormon receptorai is eltávolításra kerülnek. A gyorsan kialakuló jóllakottság-érzet mellett nem lesz éhségérzetük sem.

A bypass műtéteknek számtalan típusát alkalmazzuk, annak megfelelően, hogy milyenek az étkezési szokások és a kísérőbetegségek. Közös bennük, hogy a megkisebbített gyomrot egy távoli vékonybélszakasszal kötjük össze, így a táplálék nem találkozik a felszívódásért felelős vékonybél jelentős részével.

A műtéteket szinte kizárólag laparoszkópos eljárással végzik, így pár apró metszést kell csupán ejteni, nem lesz elgyengítve a hasfal, kevesebb a szövődmény, gyorsabb a gyógyulás.

Élet a bariátriai műtét után

A műtét utáni első 1-2 napon a műtéten átesett személy csak ihat, majd 3 hétig pépes étkezést kell tartania. Ezután viszont visszatérhet a normál ételekhez. Dietetikus szakember ad tanácsot számukra arra vonatkozóan, hogy mit és mennyit egyenek, így érhető el a hatékony és boldog fogyás. A műtét utáni kontrollvizsgálatok ütemezését a sebész szabja meg.

Az eredmény nem marad el: a várt testsúlycsökkenés általában 8 hónap alatt megtörténik. A fogyás nem csupán esztétikai élmény lesz. Talán, ami sokkal fontosabb, hogy 4 hónap után az esetek 90%-ban megszűnik a magasvérnyomás betegség illetve a 2-es típusú cukorbetegség, javulnak a mozgásszervi problémák és a túlsúllyal összefüggő egyéb kísérőbetegségek.

A cikk a Budai Egészségközpont bariátriai sebészeinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása