Útikalauz anatómiába

Miért alszunk rosszabbul a menstruáció előtt?

2024.05.03. 06:06

A termékeny korú nők körülbelül harminc százaléka szenved a menstruáció előtt és alatt jelentkező alvászavaroktól. Mi ennek a háttere?

Szinte minden nő számára ismerős a PMS, azaz a premenstruációs szindróma jelensége. Így hívják azoknak a tüneteknek az összességét, amelyek egyéntől függően a menstruációs vérzés jelentkezése előtt 7-10 nappal jelennek meg, majd a vérzés megindulása után röviddel elmúlnak. Hogy kinél milyen tünetekkel jár a PMS, nagy különbségeket mutat, de egy nő életén belül is jelentősen változhat, hogy éppen milyen testi-lelki problémákkal kell megküzdenie a menstruációt megelőző napokban. Súlyosabb esetben a PMS tünetei akár a normál életvitelt, a munkavégzést is akadályozhatják.

A tünetek tehát szerteágazók: hasfájás, alhas feszülése, fejfájás, mellfájdalom, a mellek feszülése, puffadás, emésztési zavarok, székrekedés, hasmenés, nyomott hangulat, ingerlékenység, szorongás, kimerültség és alvászavarok. Ez utóbbi egyáltalán nem ritka jelenség, a nők mintegy harmadát érinti.

2025_05_02_pms_1.jpg

Az alvászavarok általában úgy jelentkeznek, hogy a nők, bár fáradtnak érzik magukat, sokáig nem tudnak elaludni, esetleg többször felriadnak éjszakánként, majd a kevés alvással töltött idő miatt egész nap álmosnak, kialvatlannak érzik magukat. Mire azonban újra ágyba kerülnek, megint nem tudnak elaludni.

A PMS idején tapasztalt alvászavarok természetesen nem függetlenek a menstruáció előtt jelentkező többi kellemetlen tünettől. Vagyis az esetek jelentős részében a konkrét panaszok miatt nem tudnak elaludni a nők. Ilyenek például a különböző fájdalmak, hasi görcsök, fejfájás, a láb éjszakai begörcsölése, a mell fájdalma és duzzanata, különböző emésztési panaszok. Nem meglepő, hogy ha valaki ezekkel küzd, nem fog tudni könnyen álomba merülni. Emellett a ciklussal járó „hormonális hullámvasút” is hozzájárulhat az alvási nehézségekhez. Ráadásul sokan ördögi körbe kerülnek, hiszen a kialvatlanság csak súlyosbítja a meglévő tüneteket.

Az alvászavarokat és a PMS egyéb tüneteit tehát érdemes egyben kezelni. A stressz tudatos csökkentése, a jóga, a meditáció, a különböző relaxációs technikák a testi tüneteket és a szorongást is képesek enyhíteni. A rendszeres sport, az egészségesebb étrend kialakítása, a testsúly normalizálása, a dohányzás és az alkohol elhagyása, a koffeinbevitel csökkentése ugyancsak hasznosak lehetnek. Szintén segíthetnek a vitaminok, ásványi anyagok (például magnézium, kalcium, B-komplex, D‑vitamin, C-vitamin) pótlása.

2024_05_02_pms_2.jpg

Aki hosszabb ideje szenved a PMS tüneteitől és ezek az alvásban is akadályozzák, annak mindenképpen érdemes erről szakorvossal beszélnie. Nem kell és nem is lehet hosszú éveket, évtizedeket alváshiányos, kimerült állapotban leélni, a PMS tüneteire ma már korszerű gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógynövényteák és kapszulák állnak rendelkezésre.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyászainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása