Útikalauz anatómiába

Számoljunk ötig: a fiatalkori vastagbélrák megelőzése!

2016.01.19. 10:20

Bár a köztudatban úgy él, hogy a vastagbél daganata elsősorban az idősebbek betegsége, ez nem így van: az elmúlt húsz évben a colorectalis rák aránya jelentősen emelkedett a 20-49 éves korosztályban is. Kutatók arra számítanak, hogy ez a növekedés várhatóan folytatódni fog az elkövetkező két évtizedben is, és keresik a háttérben álló okokat.

vastagbel.jpg

A fiatal felnőttkorban kialakuló vastagbéldaganat növekvő számához az elhízás veszélyesen emelkedő aránya és a kiegyensúlyozatlan étrend is hozzájárulhat. Ha az okokat nem is sikerült még teljesen tisztázni, addig is mindenki tehet azért, hogy megvédje magát egy esetleges bélrák kialakulásától. A következő öt alapvető jó tanácsot érdemes ehhez megfogadni.

1. Ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket!
A fiatal felnőttek hajlamosak bagatellizálni vagy teljesen figyelmen kívül hagyni a jelentkező tüneteket, mert úgy tartják, hogy túl fiatalok ahhoz, hogy vastag- vagy végbéldaganat alakuljon ki szervezetükben. Jó tudni azt is, hogy nem mindenkinél egyformán jelennek meg a leggyakoribb tünetek, és éppen a betegség legkönnyebben kezelhető, korai szakaszában sokáig tünetszegény maradhat az elváltozás. Van, akinél csak az alacsony vörösvértestszám, a vérszegénység tűnhet fel, másoknál vécépapíron vagy a székletben vér jelenik meg, esetleg hasi görcsökre, fájdalmakra figyelhetnek fel.

2. Ismerje meg családi és egyéni kockázati tényezőit!
Nagyon fontos lenne, hogy mindenki legyen tisztában családi anamnézisével, tudjon róla, ha hozzátartozói körében előfordult vastagbélpolip illetve bélrendszeri daganat, hiszen ez az ő kockázatát is növeli.

3. Alakítson ki egészségesebb életmódot!
Kiegyensúlyozott étrend, rendszeres testmozgás és füstmentes élet. Fogyasszon friss gyümölcsöt és zöldséget, magas rosttartalmú ételeket, ajánlott kerülni a túl zsíros, a túl fűszeres, a sok vegyi adalékanyagot tartalmazó tartósított ételek és a vörös húsokat. A dohányzás elhagyása valamint a rendszeres testmozgás segít megőrizni az emésztőrendszer, benne a vastagbél egészségét.

4. Ne féljen orvoshoz fordulni!
Még a nagyon fiataloknak is érdemes az egészségükkel rendszeresen foglalkozni, és tartani a kapcsolatot háziorvosukkal. Ez megkönnyíti, hogy, ha bármilyen szokatlan vagy aggasztó tünetet tapasztalnak, megbeszélhessék vele, és mielőbb gasztrolenterológiai szakemberhez fordulhassanak.

5. Végeztessen kolonoszkópiát, ha az orvos ezt javasolja!
Kimutathatóan csökkent az ötven évesnél idősebbek körében a vastagbélrákok teljes előfordulási gyakorisága. A szakemberek ezt a csökkenést a vastagbélszűrések jótékony hatásának tulajdonítják, hiszen ennek során felfedezhetők azok az elváltozások, például vastagbélpolipok, amelyek kezelésével elkerülhető a daganatok kialakulása. A rendszeres vastagbélszűrést jelenleg az ötven éven felülieknek ajánlják, de a szakorvosok egy része úgy véli, előbb-utóbb a fiatalabbak körében is rutineljárássá kell tenni a biztonságos és hatékony kolonoszkópiát.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.01.20. 14:17:12

újabb légből kapott indok, hogy a homárok a segglyukad közelébe férkőzhessenek!

Dr Gregory House 2016.01.20. 14:37:59

Kolonoszkópia a Budai Egészségközpontban: 45 000 Ft
Kolonoszkópia altatással a Budai Egészségközpontban: 95 000 Ft
(A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült...)

pamut 2016.01.20. 18:49:23

Sokatmondó cikk... jó konkrétan vastagbélrák-specifikus... figyelj magadra, egyél egészségest, ne cigizz, sportolj... ezt még tízezer másik betegséghez elmondhatnák.
igazán nagyon sokat segített a cikk, köszi.

wiener 2016.01.20. 22:01:54

kitalálhatna már az orvostudomány jobb módszert mint a tükrözés
de szerintem élvezik megalázni a beteget, ezért nem is törekednek
rég meglenne a technológia
egyes képalkotó eljárások már most is alkalmasak, csak az orvosok kerülik a használatukat, nem tartják elég jónak, bár 99.9999%-uk nem is látta még közelről az eredményt...

fingerbangs 2016.01.20. 22:03:42

az orvoslás ma már csak pénzbeszedés, ezek nem is orvosok igazából

cardiobascuralis 2016.01.20. 22:28:57

@wiener:
Nem technológia, technika.
A technológia az a folyamat, amivel a technikát legyártják.
Legalábbis magyarul. Az angol egy másik nyelv.

cardiobascuralis 2016.01.21. 00:25:48

@Kelly és a szexi dög:
Lehet, hogy propagandacikk?

(Bár mondjuk a te nickeddel homározni... :-)

Mészáros Laci 2016.01.21. 09:11:17

no meg ne ejtsük el fel a vastagbélrák közvetett okait -- vöröshúsok

nitro1 2016.01.22. 13:17:23

@cardiobascuralis: A szó, amit keresel, a szélmalomharc. ;-)

Egyébként ez tényleg pont úgy néz ki, mint egy fizetett hirdetés.

midnightcoder2 2017.12.01. 07:45:14

Előbb-utóbb gyógyítani kellene tudni a rákot. Az orvos "tudomány" az emberiség szégyene. A mérnökök az elmúlt 50 évben eljutottak a csöves rádiótól a mobiltelefonig, a szputnyiktól a marsjáróig és a kommunikációs műholdakig, a kuruzslók pedig ugyanott tartanak ahol gyerekkoromban: ha rákod van ne tervezz hosszú távra, ha cukorbetegséged van arra is max. a spártai diéta és az állandó gyógyszerezés a megoldás, az időskori makuladegenerációnak még az oka sincs meg. Ja, de van CT és ultrahang. Ha, hogy azt is a mérnökök csinálták. A dokik viszont hatékonyan növelték az arcuk méretét. Ma már mindenkinek megmondják hogy hogy kellene élnie, igaz hogy időnként mást mondanak. És nagyon csodálkoznak, hogy a nép lassan elfordul tőlük és inkább a természetgyógyászoknál keresi a megoldást. Gyógyítani azok sem tudnak, de legalább kisebb az arcuk.

Endre Kis 2017.12.01. 08:47:06

@midnightcoder2: hogy te milyen okos lehetsz. orvosnak kellett volna menned, akkor biztosan már mindent megoldottál volna. említenél néhány átütő sikerű találmányt ami a nevedhez fűződik? csak hogy tudjuk kit tiszteljünk abban, aki szerint az orvostudomány az emberiség szégyene.

2017.12.01. 08:47:37

@Kelly és a szexi dög: ha fiatal vagy akkor esélyed sincs kolonoszkópiára bejutni TB támogatottként. Akkor se ha vérzik a beled a fenekeden keresztül. Pont ezért hal meg egy csomó ember végbél és vastagbélrákban Magyarországon, mert a rákelőző állapotok (polip) felderítetlenek maradnak. Pedig ha egy 35-40 éves embernek leszedegetnék a polipjait, akkor 55-60 évesen nem halna meg vastagbél- vagy végbélrákban.
A bélrák ugyanis nem egy nap alatt alakul ki, de sajnos addig tünetmentes, amíg már nagy nem lesz a baj.

@Dr Gregory House: igen, ez egyértelműen egy reklámposzt, de pont azért van létjogosultsága, mert az állami egészségügyben nem foglalkoznak azzal, aki viszonylag fiatal, de mondjuk a széklete nincs rendben és vérzik a végbele. Egyszerűen hazaküldik azzal, hogy hipochonder, beképzeli, hogy daganata van. Aztán 5 év múlva, amikor már mindenütt áttét van, akkor széttárják a kezüket az orvosok.

@wiener: igen, lehetne már jobb módszer is, mint a tükrözés, de a tükrözéssel nem csak a rákot mutatják ki, hanem ha már benned van az orvos, akkor leszedi a polipokat is, amik még nem biztos, hogy rákosak, de pár év alatt azzá válnak. Megelőzés miatt is fontos a tükrözés. Van tudtommal valami vérteszt, ami kimutatja a vastagbélrákot, de amikor már rákod van, akkor jönnek az áttétek is és vastagbélrák esetén pont nem a vastagbélrák öl meg, hanem a máj vagy más szervekben jelentkező áttétek.
Én az évente fogorvoshoz járás mellé kötelezően elrendelném a 45 éves korban mindenkin elvégzett egy polipleszedést is.
Persze a tükrözés sem kockázatmentes, de a rákelőző állapotok máshogy nem deríthetőek fel jelenleg (tudtommal).

2017.12.01. 08:49:53

@Endre Kis: abban igaza van a kommenttársnak, hogy az ovosok alá a mai technikákat mérnökök tolták. Aztán az orvos vagy használja vagy nem.

hidroponi 2017.12.01. 09:04:33

azert a hazai orvosok meg mindig karos, extrem eletmodnak tartjak a vegan etkezest mikozben a fejlett vilagban mar az elso kategoriaba helyeztek a voros hust es a feldolgozott husfelesegeket a rakkelto anyagok kozott.

midnight coder 2017.12.01. 09:16:23

@Endre Kis: Nem kell zseninek lenni ahhoz hogy lásd hogy az egyik terület fejlődik, a másik pedig stagnál. Userként bemész a boltba és megveszed a mobilt, bemész a dokihoz és meghalsz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.12.01. 09:40:51

@midnightcoder2: Ebban azért az etikai kérdések is benne vannak. Egy csomó eljárást nem lehet bevezetni, de még kisérletezni sem vele etikai okokból. A mérnököknél nincs ilyen probléma. De valóban jó lenne, ha lenne végre már rák elleni tabletta.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.12.01. 09:41:41

a feleségem 41 évesen halt meg ebben.
vegyétek komolyan a cikket. és ha tudjátok h a családban előfordult menjetek szűrésre!

slowMotion 2017.12.01. 09:43:23

Kapszula lenyel es vegigfenykepezi belul a beled .. persze ezt is mernokok talaltak ki es draga. De ahogy tudom ez veszelytelen, a kolonoszkopia meg nem es raadasul fajdalmas is. De a szaros eleted is draga, nem?

Az orvosok 90%-nak a nagy arcan kivul nincs semmije. Ja, csak a sztetoszkopja, amit a budira is visz hogy mindenki lathassa, o bizony orvos.
A maradek 10%-at viszont becsulom.
süti beállítások módosítása