Útikalauz anatómiába

6 táplálkozással kapcsolatos dolog, amit még mindig rosszul tudunk

2024.03.28. 12:07

Az emberek szerencsére egyre tájékozottabbak, képesek felülvizsgálni a generációról generációra öröklődő szokásokat és a neten terjedő, divatos tanácsokat, ám még mindig vannak olyan téves elméletek, amelyek makacsul tartják magukat. Ezekből szemezgettünk.

1. A só elhagyása fogyaszt

Létezik olyan elgondolás, miszerint a sómentes táplálkozás segít a súlyvesztésben. Ennek az képezi az alapját, hogy a só vizet köt meg a szervezetben. Így értelemszerűen, ha kevesebb só jut be, némileg a víz mennyisége is csökken, ergo kisebb lesz a súlyunk. Ez azonban csak egy látszateredmény, hisz a testsúlyvesztés valójában nem a zsírszövetből történik, ami a valódi cél lenne. A só teljes elhagyása helyett sokkal célszerűbb mindössze csökkenteni a bevitt só mennyiségét. Ez kétségtelenül jótékony hatást gyakorol majd a vérnyomásra.

etelek_1.jpg

2. A barna kenyér egészségesebb

Szögezzük le: nem a színe teszi a kenyeret egészségessé! A barnaságot akár malátával, karamellel is előidézhetik, ez azonban nem növeli a vitamin-, ásványi anyag-, rosttartalmat, tehát nem lesz egészségesebb tőle a pékáru. Keressük inkább a teljes kiőrlésű verziókat, amelyek tényleg minőségi ugrást jelentenek az étkezésben a fehér kenyérhez képest!

3. Az olívaolaj a legjobb

Helyesbítenénk: az olívaolajnak a legjobb marketingje, hála a mediterrán konyha elterjedésének, az olíva karakteres, kellemes ízének. Az igazság az, hogy a magas omega-3 zsírsavtartalom miatt legalább ennyire egészséges a repce-, a szója-, a len- és a dióolaj is.

etelek_2.jpg

4. Gyümölcsre nem szabad inni, mert hasfájás lesz a vége

Valójában nem a gyümölcs és víz találkozása váltja ki a hasfájást. Gond akkor van, ha mosatlan gyümölcs jut a gyomorba, és a gyomorsav nem tudja közömbösíteni a mikroorganizmusokat a közvetlenül bevitt folyadék gyomorsavhígító hatása miatt. A probléma okozója tehát a mosatlanul elfogyasztása a gyümölcsnek. Ha kellő tisztítást követően esszük meg a gyümölcsöt, akkor akár azonnal is ihatunk rá.

5. Ha vashiánya van, egyen spenótot

Annyi a valóságalapja ennek a jó tanácsnak, hogy más zöldségekhez képest tényleg több vasat tartalmaz a spenót. Azonban oxálsavat is tartalmaz, amely egyáltalán nem tesz jót a vas felszívódásának. Magas C-vitamintartalma miatt mégis kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

6. A zsírszegény étrend garantálja a fogyást

Önmagában a zsír mennyiségének csökkentése még nem biztosítja a súlyvesztést. Sőt, sok esetben az alacsony zsírtartalmú élelmiszerekben – ellensúlyozandó a zsír ízfokozó hatásának elvesztését – növelik a hozzáadott cukordózist, ezzel azonban a bevitt kalóriamennyiség vagy ugyanaz vagy még magasabb lesz a normál zsírtartalmú élelmiszerekhez képest. Tehát nem mindig segíti a fogyókúrát az ilyen jellegű élelmiszer. Figyeljünk inkább a kalóriabevitelre, a kalóriaszintre!

A cikk a Budai Egészségközpont segítségével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2024.03.31. 17:50:50

A Magyar Élelmiszerkönyvben nincs is barna kenyér. A félbarna kenyérben 85% BL 112 félfehér búzakenyérliszt és 15% RL 90 világos rozsliszt van. A teljes kiőrlésű kenyér legalább 60% teljes kiőrlésű lisztből készül.
süti beállítások módosítása