Útikalauz anatómiába

Polip a bélben: megelőzésre ez a legjobb étrend

2024.04.11. 11:27

A vastag- és a végbél belső falán növekvő polipok, nyálkahártya-növedékek megsokszorozzák a bélrendszeri daganatok kialakulásának veszélyét, ezért mindent meg kell tenni a megelőzésükért, elkerülésükért.

Az utóbbi évtizedekben a vastagbélrák esetek száma négyszeresére nőtt. Mára a férfiak és a nők körében egyaránt a második leggyakoribb daganatos megbetegedéssé vált, és évente mintegy ötezer halálesetért felelős.

A bélrendszeri daganatok hátterében a legtöbbször a vastag- és a végbél falán kialakuló nyálkahártya-növedékek, polipok vannak. Ezek mérete és alakja igen változatos, a néhány milliméterestől a több centiméteresig terjed, van köztük lapos, kocsányon lógó, elágazó egyaránt. Ezek a sejtcsomók a nyálkahártyán többnyire ártalmatlanok, de elhanyagolva az egyes polipokból rákos elváltozás is kialakulhat. Alap daganatbesorolás szerint két fő fajtát különböztetünk meg: a nem neoplasztikus polipokat, amelyek többnyire nem fajulnak rákká, és a daganatok veszélyét hordozó neoplasztikus polipokat.

vegbelpolip_1.jpg

A bélpolipok előfordulási kockázatát öröklött hajlam is fokozza, ismert a családi halmozódás is. Azonban a polipok kialakulásában ennél nagyobb jelentősége van az életmódi tényezőknek, például a mozgáshiánynak, a vörös hús túlzott fogyasztásának, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatti magas zsírszintnek, az elhízásnak, az alkoholizálásnak és a dohányzásnak.

Vannak olyan betegségek is – például a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség – amelyek fokozzák a polipok kialakulásának veszélyét. A megfigyelések alapján az életkor is hajlamosító tényező lehet, az ötvenedik életéven túl nő a daganatos átalakulás kockázata.

Milyen tünetekre kell felfigyelni?

A vastagbélpolip nem minden esetben okoz tüneteket, ami fokozza a veszélyességét, hiszen panasz- és tünetmentesen nem lehet felismerni, pedig minél korábbi stádiumban kezdik el kezelni, annál biztosabban, eredményesebben gyógyítható.

A végbélszakaszon lévő daganatos elváltozás jele lehet a végbélből származó vérzés, illetve a szemmel nem észlelhető, krónikus vérzés miatt kialakuló, vérvizsgálattal kimutatható vérszegénység.

A széklet gyakoriságának, állagának, színének megváltozása, például az egy hétnél tovább tartó székrekedés vagy hasmenés, a friss vér tartós megjelenése, vagy a felsőbb bélszakaszon keletkezett, emésztett vértől fekete széklet is utalhat a bajra.

Az étvágytalanság, a fogyás, a széklet ürítés habitus változása is figyelmeztető jel lehet. Ha a polip akkora, hogy akadályozza a széklet útját, elzárja a bél egy szakaszát, az hasi fájdalmat, görcsöket is okozhat.

vegbelpolip_2.jpg

Mit tehetünk a vastagbélpolipok megelőzéséért?

A bélrendszeri polipok kialakulásának elkerüléséért az egészséges életmóddal tehetünk a legtöbbet: a káros szokások, mint például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülésével, a kiegyensúlyozott, zsírszegény és rostban gazdag táplálkozással, rendszeres mozgással, a testtömeg normalizálásával.

Ha mégis kialakulnak a polipok, a rosszindulatú elváltozásuknak, a vastag- és végbélráknak a megelőzésében a legfontosabb a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, a lehető legkorábbi stádiumban való diagnosztizálás. A béldaganatok szűrése, a végbél- és vastagbéltükrözés alkalmával nemcsak felmérik a bélnyálkahártya állapotát, hanem a kisebb polipok eltávolítására is mód van, melyeket szövettani elemzésre küldenek.

A nagyobb polipok esetében hasi műtét is szükségessé válhat, ha pedig az a szövettani elemzés során rosszindulatúnak bizonyul, akkor további műtét, és onkológiai megítélés is szóba jön.

Étrenddel a bél egészségéért

Az egészséges táplálkozási szokások segítenek megőrizni a bél egészségét. Ajánlatos sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát beiktatni az étrendbe. Az ezekben lévő rostok jótékonyan hatnak a bélflórára, segítik a bélnyálkahártyán élő hasznos bélbaktériumok megtelepedését és az immunvédelemben betöltött szerepét, védik a bélnyálkahártya épségét is.

A kutatások szerint mindennek a legjobban a mediterrán étrend felel meg, ez csökkenti leginkább a végbélpolipok kialakulásának kockázatát. Ezen étrend fő jellemzője, hogy állati eredetű zsírok helyett omega-3 zsírsavakban gazdag növényi, elsősorban olívaolajat használ, sok teljes kiőrlésű gabonafélét, olajos magvat, zöldség- gyümölcsöt, halat és tenger gyümölcseit, magas kalciumtartalmú sajtot tartalmaz. Ezek az élelmiszerek gyulladásgátló hatásúak is.

A cikk a Budai Egészségközpont sebész szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása