Útikalauz anatómiába

Éveket nyerhetnek a férfiak a szűrésekkel

2022.12.13. 05:28

Ha a nőkhöz hasonlóan a férfiak is jobban figyelnének a testük jelzéseire, egészségesebben étkeznének, többet járnának szűrővizsgálatokra, évekkel tovább élhetnének.

Jelenleg Magyarországon a nők születéskor várható átlagos élettartama 77 és fél év. Ezzel szemben a férfiak csak 70,6 évre számíthatnak. A jelentős különbségnek egyáltalán nem csak genetikai okai vannak, a két nem eltérő életmódja legalább ennyire befolyásolja, hogy ki hány életévre, és ezen belül hány egészségben eltöltött évre számíthat.

A férfiak körében gyakoribbak a daganatos, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a légzőrendszer kóros elváltozásai. A dohányzásra, drogfogyasztásra és a túlzott alkoholfogyasztásra visszavezethető betegségek szintén nagyobb arányban érintik őket. Jóval kevesebb figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra, étrendjükben kisebb szerepet kap a zöldség-, és gyümölcsfogyasztás, a halak és a fehér húsok bevitele.

eveket_nyerhetnek_a_ferfiak_a_szuresekkel_1.jpg

Ritkábban mennek háziorvoshoz és szakorvoshoz

Az egészségtelenebb szokások mellett a férfiak jelentős része kis túlzással csak akkor fordul orvoshoz, ha valamije fáj. A nők jobban figyelnek a testük jelzéseire, hamarabb fordulnak orvoshoz akár kisebb panaszok esetén is. Nem várnak arra, hogy állapotuk “magától javul”, átlagosan évente többször keresik fel a háziorvosukat, mint a férfiak. A szűrővizsgálatokat is nagyobb arányban és gyakrabban látogatják. Egy nemrég készített hazai felmérés szerint a megelőző egy évben a megkérdezett nők 80 százaléka volt háziorvosnál, 66 százaléka valamilyen szakorvosi vizsgálaton. Ezzel szemben a férfiak 71 százaléka ment háziorvoshoz, és csak 52 százaléka szakorvoshoz. Bár az 50 év feletti férfiaknak évente kellene prosztatarákszűrésre menniük, az Európai Lakossági Egészségfelmérés adatai szerint a 65 éves magyar férfiak 39 százaléka még soha nem volt ilyen vizsgálaton. Pedig időben felismerve a prosztatarák jó eséllyel gyógyítható.

Mi tartja távol a férfiakat a szűrésektől?

Érdekes kérdés, hogy miért csak akkor fordul orvoshoz a magyar férfiak jelentős része, amikor már zavaró tünetekkel küzdenek. Ennek számos oka lehet: rossz beidegződések, idejétmúlt társadalmi elvárásokhoz való ragaszkodás, a problémákkal való szembenézés elodázása. Még mindig sok férfiban él az a hagyományos kép, amely szerint egy férfinak, pláne, ha családfenntartó, erősnek kell látszania. Tévesen azt hiszik, hogy a testi-lelki egészségre való odafigyelés, az egészséges táplálkozás, a szűrésekre járás a gyengeség jelei. Az úgynevezett toxikus maszkulinitás, vagyis a hagyományosnak tartott férfiképnek való megfelelés kényszere így akár hosszú éveket is elvehet az életükből.

Fontos végiggondolni, hogy mit tehet a család, a környezet azért, hogy ez a gondolkodásmód változzon. A családtagok elsősorban jó példával járhatnak elöl, ha egy férfi azt látja, hogy a párja, vagy a felnőtt gyerekei rendszeresen járnak szűrésekre, az meggyőzheti őt is ennek fontosságáról. Akár egymáshoz is időzíthetik a vizsgálatokat: amikor partnerük elmegy az éves nőgyógyászati szűrésre, ők is elmehetnek az éves prosztatavizsgálatra. Hasznos lehet, ha minden évben kijelölnek egy időszakot, amikor a családtagok ellátogatnak a szükséges szűrésekre, legyen az tüdőszűrés, szemészeti vagy bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Ha jó előre be van írva a naptárba, hogy az adott héten szűrésekre kell menni, ha le vannak foglalva az időpontok, akkor nehezebb mindenféle halaszthatatlan és váratlan tennivalókra hivatkozva kibújni alóla.

eveket_nyerhetnek_a_ferfiak_a_szuresekkel_2.jpg

Az egészséges életmód tekintetében ugyancsak fontos lehet a példamutatás, és annak hangsúlyozása, hogy pusztán azért, mert a zsírosabb ételek, a vörös húsok, a szénhidrátgazdag fogások régóta a magyar konyha részei, nem biztos, hogy minden nap kellene őket fogyasztani. Ne akarjuk azonban a hagyományosabb konyhához szokott családtagokat radikálisan és rövid idő alatt átszoktatni. Hasznosabb, ha a hagyományos ételek egészségesebb verzióit készítjük, vagy ha hétköznap igyekszünk egészségesebb fogásokat tálalni, de hétvégén helyet kaphatnak a magyar konyha nehezebb, de sokak által kedvelt ételei. A rendszeres mozgásra szoktatásnál ugyancsak érdemes figyelembe venni az egyéni adottságokat, preferenciákat. Nem érdemes erőltetni a futást vagy a túrázást annál, aki soha nem szerette ezeket, de mindenkinél meg lehet találni azt a mozgásformát, amiben örömét leli.

A legfontosabb azonban, hogy megértessük férfi szeretteinkkel, hogy szükség van rájuk, és azt szeretnénk, hogy minél tovább velünk legyenek. Hogy értékes éveket nyerhetnek azzal, ha felhagynak bizonyos káros szokásokkal, és elszánják magukat arra, hogy rendszeresen felkeressék az orvost, akkor is, ha nincs konkrét panaszuk. Az egészségtudatosabb életmódot csak elkezdeni nehéz: ha valaki belerázódik, a szűrővizsgálatokra járás előbb-utóbb magától értetődő lesz.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el. 



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges Geci 2022.12.14. 00:35:37

Mi tartja távol az embereket a szűrésektől? Talán a nagy magyar egészségügyben szerzett tapasztalatok... ami azt mutatja, hogy az orvosként munkabért kapó humanoidok kb. 90-99%-a nemtörődöm és/vagy dilettáns, de legfőképp szarnak a betegre. Ilyen körülmények közt mi a faszér' menjen az ember szűrésre, ahol vagy meg sem nézik alaposan adott esetben az ultrahang/ct/stb. eredményét, csak odaböffentik, hogy negatív vagy félrekezelik?
(nem egyszemélyes tapasztalat sajnos)
süti beállítások módosítása