Útikalauz anatómiába

Tények és tévhitek: bekakilhatunk szülés közben?

2018.01.16. 15:17

A szülés folyamata messze nem az a negédes, romantikus történet, amelyet a születési értesítők habos csipkébe öltöztetett babáit látva képzelhetünk. Az először szülő anyukáknak és a papás szülésre vállalkozó társaiknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a csoda, az új élet bizony vér és egyéb testnedvek közepette születik meg. A kismamák különösen restellni szokták, hogy nem ritkán bélsár is ürül a kinyomás szakaszában. Tudniuk kell azonban azt is, hogy a szülőszobán semmi sem kínos, ami a szülés természetes, élettani folyamatához tartozik.

utikalauzanatomiaba-szekleturites-szules-kozben.jpg

Kényes kérdés

A kismamák gondjaival foglalkozó internetes oldalakon a gyakran feltett, kínosnak tartott kérdések közé tartozik, hogy vajon tényleg bekakilhatunk-e szülés közben. A válasz pedig, akár sorstársak, akár szakértők adják meg, egyszerű és szinte szó szerint megegyezik: „Igen, előfordul, de ez akkor ott senkit nem érdekel”.

Mi történik? A szülés közben a baba feje áthalad a kismedencén, ahol a hüvely mögött a vastagbél utolsó szakasza, a széklet összegyűjtésért, megformálásáért és ürítéséért felelős végbél is fut. Ha ez éppen telve van béltartalommal, akkor a szülőcsatornán előrehaladó csecsemő feje – helyet készítve magának – maga előtt tolja ezt, így az erőlködés, a tolófájások közben nem ritkán először a bélsár ürül.

 

Kell-e beöntés?

Erre a lehetőségre számítva sok helyen a szülés előtti előkészítés része a végbél kiürítése is. Amikor a fájások rendszeressége, a méhszáj tágulata már egyértelműen jelzi, hogy közeleg a szülés, a leendő anyukák beöntést vagy kúpot kapnak, hogy a szülést már kiürített végbéllel várják. Intézményenként változó, mi minden tartozik az előkészítéshez, régebben a beöntés a szülés előkészítésének szinte kötelező része volt, kivéve persze a rohamszüléseket, amikor nincs elég idő erre. (A szülészeti protokoll szerint mintegy félórára van szükség ahhoz, hogy az ily módon fellazított széklet kiürüljön.)

Manapság, amikor egyre inkább törekszenek arra, hogy minél természetesebben, minél kevesebb beavatkozással történjen a szülés, már egyre több helyen elmarad az előkészítésnek ez a – a kismama számára némileg kellemetlen – módja. Már nemcsak az alternatív, háborítatlan szüléseknél ellenzik, hanem a szülésről szóló ajánlásában a rutinszerűen végzett beöntést a WHO is a felesleges, hatástalan beavatkozások közé sorolta. Ugyanakkor az is előfordul, hogy maga a kismama kéri ezt, mert ódzkodik attól, hogy ilyen, kínosnak tartott helyzetbe kerüljön szülés közben.

Sok szülész ma is előnyösebbnek tartja, ha elvégzik a beöntést, végbélürítést a szülés előtt. Azzal érvelnek, hogy egyrészt a meleg vízzel végzett beöntés ellazítja a méhszájat is, gyorsítja a tágulást, felélénkíti a bélmozgásokat, ami a méhizomzatra is hat, így gyorsítja a vajúdás folyamatát is. Másrészt üres végbél mellett higiénikusabb a szülés, kisebb a veszélye a gátseb fertőzésének is.

 

Ne szégyellje, nincs oka rá!

Ha mégis megtörténik, hogy a kitolási szakban, a tolófájdalmak görcseiben egy kis széklet is ürül? Semmi gond, ne hagyja, hogy ez megrontsa a szülés élményét! A szülészeten ezzel a jelenséggel naponta találkoznak, természetesnek tekintik. A szülésznő egy pillanat alatt kicseréli a szennyezett lepedőt, textíliát, és a kismama továbbra is nyugodtan összpontosíthatja erejét, figyelmét a szülésre, a kicsivel való mielőbbi találkozásra.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.01.17. 15:39:33

Bocsika. De a toló fájást egyszerűen megfogalmazva ki kell tolni. És nem hasizomból,hanem rendesen kakilást kell imitálni.
A divatkismamák meg ne törődjenek a fertőzéssel, minek... Azt hiszik az árban benne van a védelem?

Duplaxiii 2018.01.17. 16:05:52

Érdekes kis írás egy láthatóan olyan forrásból, akiknek valójában nem kellene az alajbulvár kategóriában publikálniuk.
Két gyerekem is papásszüléssel jött a világra, az első még bőven az átkos rezsim idején - az első körös papásszülésbe tartoztunk -, minkettőnél fotóztam, segítettem.
A szülés során soha semilyen formában nem kerület elő olyan dolgok, amire ez az írás utal!
Egyszerűen a szülés során nem foglalkozik senki ilyenekkel, erre sem idő, sem "hangulata" sincs egyik résztvevőnek sem.
Szerintem ez a téma csak a szokásos Y generációs agyhalott hölgykategória, a internetes világ szörnyszülöttjének egy szokásos sokadik dilije.
Önmagában nem engedném azt a nőt szaporodni, aki ilyen "problémákka" is az internetes közösségtől vár választ...

Tiko 2018.01.17. 16:54:35

@Duplaxiii: 2 apás szülésen voltam, apaként. A második gyermeknél, bizony kicsúszott egy kis széklet is, na bumm..

Kunhalmii Agnes 2018.01.17. 18:16:44

FUJ FUJ !!

Ez annyira undorito, hogy meg inkabb meg vagyok gyozodve arrol, hogy ezt az egesz nepesedesi problemat az arab menekultekre kell bizni.
Azonnal le kell bontani a keritest, es felsokorlat nelkul beengedni barkit csak ez ne keljen.

FUUUJ !!!

Csipyke 2018.01.17. 19:23:10

Én bekakiltam, az fix. Szóltam, hogy menni kell, azt mondták, az nem az, hanem a gyerek, nyomjak. Nyomtam, de nem a gyerek jött (őt ki kellett könyökölni, mert gyarlkorlatilag becsomagolta magát a köldökzsinórba...).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.01.17. 20:00:21

Angliában sem borotválás sem beintes nincs szülésnél .

Olliék 2018.01.17. 20:06:23

@tildy[UK]: Na a borotválás az kegyetlen volt. Mondtam a szülésznőnek,hogy legalább köpjön rá a borotvára,mert szárazon visszafelé húzta. Ha a lábam nem a kengyelben van, a hátsó lukban meg nem másfél liter melegvíz,bizisten fejberúgom.
A másodiknál a kiírt időpont előtt gyantáztattam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2018.01.17. 20:07:39

@Olliék: nem értem miért kell borotválás amúgy . Itt egyáltalán nem szokás

Olliék 2018.01.17. 21:14:14

@tildy[UK]: Elvileg az is fertőzés megelőzésére van, de kb 20 éve olyan fertőtlenítők vannak, amik kiváltanák a borotvát.

2018.01.17. 21:46:48

Szerintem kifejezetten bunkó paraszt az a nő, aki nem kéri a beöntést. Kellemetlen és veszélyes, ezen nincs mit ragozni. De most divat azt hinni, hogy aki szül, az a világ közepévé válik, mindenki boruljon a lába elé, törölgesse csak a szart a szülésznő, az a dolga.
A borotva meg azért kell, mert a gátsebbe ha benő a szőr, az ezerszer rosszabb. Hogy lesz gátseb, az hétszentség, ha nem vágnak akkor repedsz, százból egy ússza meg. De picsogjatok csak nyugodtan, és nézzétek le a szülészeket, aki jót akarnak.
És kínlódjatok a szövődményektől hetekig, pedig három nap alatt ki lehet heverni egy szülést. Királykisasszonyok.

zizi77 2018.01.17. 21:48:22

Van, akinek eleve hasmenése van vajúdás közben, de én a beöntést se bántam.

Mancilla Pectoralis 2018.01.17. 21:57:52

Nálam is borotva volt,beöntés helyett kúp mert indított szülésre készültünk.Végül sürgősségi császár lett, a másodiknál meg program császár szóval nem tudok nyilatkozni.De a kitolási szakasznál nálam nem volt sem inger,sem kaki.(tovább meg nem jutottam mert elakadt a gyerek)

2018.01.17. 22:11:13

Kivétel nélkül van kaki, csak észre sem veszed, mert törli a szülésznő azonnal, nem csodálkoznak rá hangosan és nem üdvözlik. Borzasztóan fertőzésveszélyes, gyorsan cselekednek. Ezért is jobb ha üres a végbél, erről szól a cikk.

Csipyke 2018.01.17. 23:38:48

@Hortenz: nekem a beöntést nem is emlitette senki, hogy kellene (tudtam, hogy van, ahol szokás), a borotválást mondta a szülésznő, hogy otthon intézzem el, mert ott van jó borotva. Nem a gátseb miatt, az fix, mert arra nem jártunk vele, szeméremajak oszt csókolom, de nem kötöttek bele. Amúgy az alfelemnél állt a szülésznő, és letörölte a fölös küldeményt.

protézisesh 2018.01.18. 12:25:50

@Mancilla Pectoralis: program csaszar = meghatartozott idoben kivettek beloled a gyereket. Fuggetlenul attol, hogy a szervezeted epp hol tartott a szules folyamataban. Es akkor csodalkozol, hogy nem volt szekelesi ingered? Tudod te egyaltalan, merre jart az orvos, amikor csaszarozott?

A borotva meg egyertelmuen a gatdebbe benovo szorok ellen valo, ezuton is gratula a kolleginanak, aki oralszexhez borotvalkozott meg (csak az ajkait), a gatat meg szorosen hagyta...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.18. 13:10:27

Már a rómaiak is tudták:

Inter faeces et urinam nascimur. :)

2018.01.18. 14:12:48

@tildy[UK]: Óóóó... Londonországban egészen sok érdekes dolog szokásos.. hogy a beöntés és a szőrtelenítés punkt nincs. Így jártál :)
Amúgy érdekes, hogy az Y generációs leányok amúgy full kopaszbarackok, de ha a szülésnél kéne koppasztani, akkor az a személyiségi jogaik lábbal tiprása. (A beöntésről nem is szólva...) Fel nem foghatom, mi ez a nagy ódzkodás. Oké, hogy nem természetes, az Olduvai hasadékvölgyben Mitokondriális Éva még nem így indította útjára az emberiséget... de mindkét 'beavatkozá' praktikus és csökkent bizonyos kockázatokat..viszont semmilyen kockázattal vagy mellékhatással nem jár.
(Gondolom vannak olyanok is elvétve, akik prognosztizált análszex előtt kitakarítják a portát...Akkor meg?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.01.18. 15:13:24

Sok nőnek elintézi magától a szervezete. Én onnan tudtam, hogy aznap szülök, hogy elkezdett csorogni a magzatvíz, amivel párhuzamosan 3 alkalommal is meglátogattam a wc-t. Nem is kaptam beöntést, nem is jött ki semmi a babán és a "tartozékokon" kívül.
Én alaposan megborotválkoztam, miután tudtam, hogy indulás van a kórházba, de egyébként Nyugaton azért nem a protokoll része, mert a borotválással létrejövő kisebb hámsérülések is fertőzésveszélynek teszik ki az anyát.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.01.18. 15:18:13

@Hortenz:

Ez a 100-ból 1 csak azoknál a kórházaknál állná meg a helyét, ahol rutinszerűen vágnak vagy tojnak a gátvédelemre. Valójában szerencsére egyre több nőnél figyelnek erre. (Ha semmi nem indokol gyorsítást és hagyjuk a szülést a maga tempójában zajlani, lesz ideje a gátnak is, hogy táguljon. Ettől még repedhet, csak sokkal kisebb eséllyel.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.18. 15:21:09

@Womb Raider:

Mondjuk Mitokondriális Éva korában - 120-150 ezer évvel ezelőtt - nemcsak a csecsemőhalandóság volt hatalmas, hanem az anyák halandósága is. Nagyjából Semmelweisig ez nem is nagyon változott.

Nylul 2018.01.18. 19:18:16

@Womb Raider: 'Amúgy érdekes, hogy az Y generációs leányok amúgy full kopaszbarackok, de ha a szülésnél kéne koppasztani, akkor az a személyiségi jogaik lábbal tiprása.' - És ezt ugyan honnan veszed? Vagy csak nettó fikázda, mer' az neked jó?

2018.01.19. 05:54:17

@Nylul: Jajj... akkor úgy mondom, hogy ZÖMÜK fazonírozott, vagy kopasz barack :) Nyilván nem látok bele mindegyikük bugyijába, de azért erről a generációról elmondható, hogy elég trendkövető.
Amúgy meg: te honnan tudod, hogy nem kopaszbarackok? hmm?? Mellesleg nem volt célom a fikázás, csak arra próbáltam utalni, hogy felesleges a nyálverés a borotválást (meg a beöntést) illetően. Neked mi a véleményed?

Nylul 2018.01.19. 07:38:15

@Womb Raider: Nem a 'kopaszbarack, vagy nem' volt a lényeg, hanem ez: 'de ha a szülésnél kéne koppasztani, akkor az a személyiségi jogaik lábbal tiprása'

És amúgy igen, szerintem is felesleges a nyávogás, de szvsz nincs is miért. Senki nem fog habzó szájjal ügyvédhez rohanni szülés után, mert leborotválták.
süti beállítások módosítása