Útikalauz anatómiába

Sosem késő futni!

2015.05.19. 12:05

Bárkivel előfordulhat, akármennyire is aktívnak és egészségesnek tudja magát, hogy egyszer csak  azt veszi észre, hogy nehezére esik bekötni a cipőjét, és légszomja támad már egy-két emeletnyi lépcsőzéstől is. Ha rádöbben, hogy fogynia kellene, ennek legkézenfekvőbb módja az aktivitás növelése, a rendszeres mozgás. Egy amerikai orvos saját esetével hívja fel a figyelmet az életmódváltás fontosságára.

dreamstime_s_41120258.jpg

Még orvosokkal - akik elméletben mindent tudnak az egészség megőrzésének fontosságáról - is megtörténhet, hogy a mindennapi pörgés közepette elhanyagolják a testüket, és sem az egészséges táplálkozásra, sem a rendszeres mozgásra nem biztosítanak maguknak megfelelő időt. Így járt egy clevelandi ortopéd orvos, Dr. Farrow is, aki egy konferencia szünetében a szállodai lépcsőházban szembesült azzal, hogy mennyire elnehezedett, ő, aki diákkorában jó színvonalon focizott, mára már egy kis mozgástól is fulladni kezd. Mivel sokan járhatnak hasonló cipőben, Dr. Farrow megosztotta tapasztalatait, hogyan sikerült újra egészségessé alakítani az életvitelét, mit ajánl azoknak, akik követnék a példáját.

Újrakezdés, újratervezéssel

Aki korábban sportolt, de már évek óta nem gyakorolta, természetesen nem folytathatja ott, ahol valaha abbahagyta. A volt sportolók jobban ismerik saját testüket, terhelhetőségüket, de ha intenzív és rendszeres mozgásba kezdenek, még nekik is ajánlatos az orvosuk véleményét kikérni, a pillanatnyi egészségi állapotukat felméretni. Alapszabály, hogy nem szabad a szervezetet egyszerre túlterhelni, mert azzal éppen ellenkező hatást érhetünk el: apránként, mindig egy kicsivel többet edzve eredményesebben fejleszthetjük a teljesítőképességünket. A fokozatosság és a következetesség tehát nagyon fontos, ha szeretnénk napjaink részévé tenni a mozgást.

Miért jó futni?

A testedzés bármely formája megfelelő, amihez kedvünk van, és beilleszthető az életvitelünkbe. Farrow a futás mellett döntött, és másoknak is ezt a mozgásformát ajánlja, mivel mindenki saját tempójában, komolyabb felszerelés nélkül, szinte bármikor űzheti. Az egészen rövidtől fokozatosan emelhető a táv, jól megválasztott helyszín esetén különösen egészségessé teszi, hogy friss levegőn, szabadban mozgunk. Ráadásul szinte nincs is hozzá szükség másra, mint egy pár jó futócipőre! Szerencsére kellemetlen következményekkel, balesettel ritkán jár a futás. Három tényező van mindössze, ami mégis sérülést, bajt okozhat: a nem megfelelő futócipő, ha betegen, rossz formában, esetleg valamilyen mozgásszervi betegségben, porckopásban szenvedve erőltetjük a futást, vagy ha fokozatosság, kellő bemelegítés nélkül túlzásba visszük az edzést.

Sok előnye ellenére sokan nem kedvelik a futást, monotonnak, unalmasnak találják. Aki sohasem futott korábban, annak talán hosszabb időt is igénybe vesz, míg megszereti ezt a mozgásformát. Rá kell érezni az ízére, kialakítani a saját tempót, verziót. Van, aki zenét, vagy nyelvleckéket hallgat közben, mások társat keresnek hozzá.

Dr. Farrow, aki a fogyásáért, jobb erőnlétéért kezdett futni, arról számolt be, hogy az első hónapokban nem élvezte a futást, de mire az első eredmények jelentkeztek, egyre inkább megkedvelte a békés kora reggeli vagy késő esti edzéseket. Ma már a - zenehallgatás közbeni - futás tökéletes kikapcsolódást jelent a számára, sikeresen oldja a hivatásával együtt járó stresszt. „Már nem kávéval, hanem futással kezdem a napomat”- számolt be.

Komoly inspiráció lehet az is, hogy mindenki számára elérhető módon egyre több futóversenyt rendeznek, amelyekre készülni újabb értelmet ad az edzéseknek, és komoly sikerélményt nyújthatnak.

Amit nyerhetünk

Akik új, sportosabb életforma mellett döntöttek, és ki is tartottak mellette, csupa előnyös változásról számolhatnak be. A plusz kilók szépen, lassan, de biztosan leolvadtak róluk, a hangulatuk is jobb lett. Ez részben a sikernek, részben közvetlenül a mozgásnak a hatása.  Az edzés frissességet, jó kedélyt biztosít, plusz energiát ad a napi munkához, a szellemi tevékenységekhez. A mozgás segít levezetni a stresszt, sőt, élesíti az elmét is. Aki mozog, fittnek érzi magát, teljesítőképessége, életenergiája fokozódik.

Ráadásul a mozgás egészségesebbé is tesz, több krónikus betegség kialakulása is megelőzhető a segítségével. Kutatók is arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeresen mozgók szervezetében jelentősen magasabb számban találhatóak az anyagcsere megfelelő működését biztosító, a szív- és cukorbetegség megelőzését szolgáló metabolitok.

Némi kitartással, türelemmel a futás élethosszig tartó, élvezetes, egészséges szokássá válhat!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2015.05.20. 19:28:07

Egyetértek. Az egyetem végéig én sem sportoltam rendszeresen, nem éreztem szükségét.

De aztán az iroda+autó nagyon nagyon lelustít.

Nagyszerü kezdő edzéstervek vannak a neten, 5 km kényelmes lekocogása mint első cél tökéletes. Aki meg térdfájós v. túl kövér menjen inkább úszni (csak az körülményesebb, drágább).

Heti 3 edzésnap már szuper.

komi76 2015.05.20. 19:43:30

Egy amerikai orvos esete... És mit gondol egy magyar gyógytornász a futásról: physioinfo.hu/kiemelt/a-futasrol

min 2015.05.20. 20:16:23

@conchita wurst: Egy kezdőnek szerintem sok az 5 km. Heti 3x 5 km és jól túlterheli a lábszárat...

xtlight 2015.05.20. 21:13:36

Ne felejtsük el azt sem, miért rossz a futás. Katabolikus anyagcserefolyamatokat indukál, azaz nem csak zsírt bont, hanem főképp izmot, már akinek van, nehéz eltalálni a helyes ritmust, szar az izületeknek, és a gerincnek, különösen túlsúly esetén, kellő edzettség, azaz elhízás esetén nem tartogat sok sikerélményt, az alig haladós kocogással meg kábé semmi eredmény nem várható stb. stb. stb. De azért hajrá, ignoráns bloggerek előre!

padlogaz 2015.05.20. 21:50:16

@xtlight: Szerencsere hamarabb kezdtem futni, mint ahogy a kommentedet olvastam, igy viszonylag fittnek mondhatom magam :-))

Pista Bácsi 2015.05.20. 21:55:51

Sosem késő elkezdeni futni...

Jaj de jó, akkor én még várok :-))

Analking Skywalker 2015.05.20. 22:00:36

Szégyen a futás... esetleg a hihetetlenül profi és végtelenül szakértő mozgástudodomány-szakértők miért nem szólnak, hogy a futás amatőr módon többet árt, mint használ. Esetleg meg kéne nézni közelebbről az uszoda témát is, hátha kiderül, hogy az hasznosabb.

wowerman 2015.05.20. 22:18:05

Honnan tudjam hogy 5 km az mennyi?

wowerman 2015.05.20. 22:20:37

Mennyi hozzáértő van... szokásos magyar kommentfal ;)

sdani 2015.05.21. 00:43:46

@Analking Skywalker: "végtelenül szakértő mozgástudodomány-szakértők miért nem szólnak, hogy a futás amatőr módon többet árt, mint használ."
Mert ez hazugság. Ilyen egyszerű.

"Esetleg meg kéne nézni közelebbről az uszoda témát "
Nézd. Hány (tíz)ezer lakosra jut egy uszoda? Magyarországon az úszásra tömegsportként tekinteni nem realitás.

@wowerman: "Honnan tudjam hogy 5 km az mennyi?"
Ha van (GPS-es) okostelefonod, akkor az leméri. Használj pl. Endomondo-t. Ha ilyened nincs, akkor gmap-pedometer.com/ oldalon a térképre klikkelve le tudod mérni a futás előtt, hogy a tervezett út milyen hosszú. Sőt, szintemelkedést is mutatja.

conchita wurst 2015.05.21. 03:22:00

@min: Mindenki érzi hogy mit bír. Egy kezdőnek 5 km egyben biztosan sok, de mint cél szerintem pont jó. Amíg nem megy egyben, addig sétás részekkel kell bontani, amikor kissé megnyugszik a pulzus.

Végül is ez laza tempóban csak fél óra.

Én ugyan nem szoktam magam nagyon elhagyni, amikor olyan 7-8 kiló felesleg felmegy, akkor kezdem futni ezt a heti 3x5-öt(a nem futós napokon meg csinálok pár erősítő gyakorlatot). A versenysúlyomat ilyenkor 2 hónap alatt elérem, minden diéta nélkül. Ellenben a diétázás sport nélkül, na az nálam nem vált be.

na4 2015.05.21. 08:03:36

Biciklizni mégjobb.

Jean Paul Amondó 2015.05.21. 08:22:20

A futás teljes mértékben alkalmatlan egy előzőleg mozgásszegény életmódot folytató túlsúlyos egyén számára fogyásra és és a mozgás megszeretéséhez.
-A túlsúly miatt tönkrevágja a térdeket, de ezt is lehet még fokozni ha aszfalton, betonon kezd futóedzeni egy túlsúlyos.
-A mozgáshoz nem szokott szervezetet egyszerűen túlterheli a futás és kocogás, a pulzusszám felmegy 130 fölé és nem éget zsírt csak izmot.
-Mellé még unalmas és nagyon fárasztó is, csakhamar elmegy az ember kedve az önsanyargatástól.

Megoldás:
Intenzív gyaloglás elektromos futópadon otthon a tévé előtt, 5-6% emelkedőre állítva, összekötve kellemest a hasznossal. A gyaloglás a legtermészetesebb mozgásforma. Napi 100-120 perc gyaloglás esti filmnézés közben és megoldódik a túlsúly probléma, az izületek sem mennek tönkre és infarktust se kap a túlsúlyos.

szamaritánus 2015.05.21. 08:42:02

@Analking Skywalker: nagy szakértő vagy, gondolom nem futsz.

Tinman 2015.05.21. 09:18:50

@komi76: Linkelt cikkben leírtak mind valósak, de csak akkor fordulnak elő, ha valaki: - nem melegít be tisztességesen
- nem fut bemelegítő kört
- nem iszik elegendő folyadékot
- nem fut levezető kört
- nem nyújt le az edzése végén
- nem megfelelően táplálkozik
- túlsúlyos
- nem tartja be a fokozatosság elvét

2.5 éve az irodai székből felkelve kezdtem el futni, mert egyre komolyabb gondjaim lettek a mozgásszegény életmód miatt (IT meló), no meg mert lendületesebb séta az emelkedőn komoly lihegésbe torkolt. Innen a semmiről eljutottam ide: Jelenlegi leggyorsabb 1km-em 3:15-ös pace-el ment, 5k-t 25 perc alatt lazán, 10k-t 50 perc alatt lazán. 2x futottam le eddig 400m-es félpályán a félmaratont, utóbbi 2 órán belül lett. Télen is futok, -10 fokig, egész évben 2 naponta, ritkán 4-5 nap pihenőt is beiktatok.

Az elején én is követtem el hibákat túl gyorsan akartam túl sokat, így a legfontosabb amit megtanultam az a FOKOZATOSSÁG! De ez egy kezdő futónak annyira fontos, hogy egyszerűen nincs fontosabb!

Mert az ember teljesen kezdőként fejben ott van, hogy 5km az semmi, lefutom. Így is lesz, egy átlagember simán lefut 5km-t, csak baromira nem mindegy, hogy azt hogyan teszi, közben és utána hogy érzi magát és azzal sem számol, hogy ha ez rendszeres az mocskosul túl fogja terhelni a mozgástól teljesen elszokott szervezetét.

Ahogy fentebb is írták, az 5k, mint cél egy kezdőnek tökéletes! Az 5k, mint cél nem azt jelenti, hogy 5k-t kell futni 2 naponta, hanem azt, hogy olyan edzéstervet kell folytatni, melynek a VÉGÉN az 5k-t gond és probléma nélkül, korrekt sebesség mellett lefutja az illető.

Tele a net ilyen edzéstervekkel, de ott van pl. az ingyenes Adidas miCoach, mely hűséges társam évek óta (iOS, Android, WP okosteló kell hozzá). Mindent mér és edzéstervek alapján futhatsz! A telefonod előszóval jelezni fogja, ha gyorsítanod kell, ha lassítanod kell, ha levezetőt kell futnod, stb. Van benne felmérő futás is, ahol a jelenlegi állapotod (zónáid) állapítja meg. SZUPER program, maximálisan ajánlom.

Engem a 2 perc lihegés és toronymagas pulzusú futásnak nevezett szánalomtengerből félmaratonig elvitt és most készülök vele a maratonra.

Tinman 2015.05.21. 09:19:49

@Tinman: félpálya = körpályát akartam írni, sorry.

Tinman 2015.05.21. 09:21:07

@min: Szerencsére nem is ezt írta.

Tinman 2015.05.21. 09:24:42

@xtlight: Akkor most keress rá a sprinterekre ;-)

Nem kell hosszú távokban gondolkodni annak, aki nem akar semennyi izmot sem veszíteni. Lehet sprintekben is gondolkodni, sebességnövelő edzéseket tartani.

A másik pedig az, hogy baromira nem mindegy milyen pulzustartományban futsz. Lehet zsírt is égetni. Ahogy szoktam volt mondani: "Hát láttál te már kövér futót?" :-D

Tinman 2015.05.21. 09:26:25

@na4: Lenne, ha az autósok miatt nem kellene rettegni. Ráadásul a tüdőbe rengeteg káros anyag kerül a kipufogókból. Persze csak akkor, ha nem terepen teker valaki. Az más, az szuper!

Tinman 2015.05.21. 09:29:30

@szamaritánus: Pedig igaza van. Az amatőr futók legtöbbje túlterheli magát és amíg le nem sérül a fokozatosság, bemelegítés, nyújtás trióra tesz magasról.

Az úszás pedig mindennél jobb mozgásforma. Komoly gond vele, amit már más is említett, hogy kevés az uszoda és nem is olcsó. Errefelé 18k a havi bérlet, ez 216.000 Ft 1 évre, ami mocskosul sok. Ehelyett vesz az ember 30k körül egy jó futócipőt, kimegy az erdei utakra és máris rengeteget tesz az egészségéért, ha ésszel csinálja...

igazi hős 2015.05.21. 09:37:27

A "miért jó futni" mellett nem ártott volna a "miért nem jó" vagy a "kinek nem jó" futni rész is. Az emberek nagy része betondzsungelben él, csak aszfalton tudna futni, ami 20 kiló túlsúllyal erősen véleményes. (Én szerencsés helyen lakom, 200 m-re erdő, 2 km-re meg rendes erdei futópálya van. A nejem mégis otthon, padon fut, mert vizes időben balesetveszélyes a hely, sötétben meg ne járjon arra. Nem akarom a futópadot reklámozni, de arra nagyon jó, hogy az emberből hiányzó akaraterőt pótolja: ha elkezdesz egy 30 perces programot 3 emelkedővel, akkor azt végig kell csinálni, mert "megy a gép". Ja és szabadban futva nagyon nehéz végig emelkedőn futni, a lejtők meg nagyon károsak az izületekre.)
Az a "csak egy cipő kell" is erős túlzás. Mindegy, hogy futsz, bringázol vagy mást csinálsz, kell a rendes ruházat, ami jól szellőzik és mégis melegen tart, ahol kell. Időjárásnak megfelelően több is.

Jean Paul Amondó 2015.05.21. 10:47:06

Túlsúlyosként futni azért sem jó, mert nem csak feleslegesen túlterheli a szervezetet de egy túlsúlyos kocogót általában a környezete is megmosolyogja, mert tudják, hogy pár nap múlva fel fogja adni. (Vagy pár hét múlva súlyos térdpanaszok miatt.)
Ezzel szemben egy túlsúlyos gyalogló ember teljesen természetes, a gyaloglástól fokozatosan megfelelő ütemben szokik hozzá a szervezet a rendszeres mozgáshoz és nem olyan unalmas, könnyebben lehet közben a környezetre figyelni, és megfelelő cipőben nem lesz ártalmas. Kombinálva a gyaloglást a mértékletes étrenddel hetek alatt hozzá lehet szoktatni a szervezetet a mozgáshoz és fogyásnak indul.
Gyalogolni még zsúfolt városban is lehet, csak ajánlani tudom mindenkinek, mert sokkal jobb a túlsúly ellen mint a futás.

Mérnork 2015.05.21. 11:22:23

Túlsúlyosnak szerintem egy jó súlyzós edzés a legmegfelelőbb kezdésnek.
Nagy összetett gyakorlatok (fekvenyomás, evezés, guggolás, felhúzás, mellről nyomás)
Olyan súllyal, amivel 3×10-15 megy, max. 1 perces pihenőkkel a sorozatok közt, teljes testen végigmenve max. fél órában, utána félóra laza kardió heti 3 nap.

Perillustris 2015.05.21. 12:14:15

@Tinman: 3:15 mellett összejönnne szerintem a 20-22 perces 5K is. ;)

szamaritánus 2015.05.21. 13:33:51

@Perillustris: össze hát, pont ezért kamu a posztja.

inebhedj - szerintem 2015.05.21. 14:13:18

Oké, értem, hogy miért hasznos (és miért káros), de hogyan lehet megszeretni futni (sőt sportolni)?

sanyix 2015.05.21. 16:27:34

@Mérnork: guggolás? LOL. Én még hivatalosan nem vagyok túlsúlyos (188 cm, 86 kg) de már így is szörnyű hangokat ad ki a térdem guggoláskor, és nem is jó érzés. Bezzeg futáskor nincs semmi a probléma.

conchita wurst 2015.05.21. 17:51:16

@sanyix: Mindenkinek ami bevlik. Ha ropog a térded (mint mikor a zember kiropogtatja az ujjait), az nem jelent bajt. A porcok közötti gázbuborékok pattannak ki, ami teljesen normális.

conchita wurst 2015.05.21. 18:02:24

'Nem kell hosszú távokban gondolkodni annak, aki nem akar semennyi izmot sem veszíteni. Lehet sprintekben is gondolkodni, sebességnövelő edzéseket tartani.

A másik pedig az, hogy baromira nem mindegy milyen pulzustartományban futsz. Lehet zsírt is égetni.'

- kicsit sok a vodoo ebben a témában, ami tök fölösleges infó egy kezdőnek. Előbb fusson le 5 kilót bármilyen tempóban aztán meglátja h érdekli-e a futás vagy csak egészségügyi kötelesség (mint a nagywc)

- azt sosem értettem mit összeteóriáznak a pulzusszámról. A sprinter sokkal magasabb pulzusszámon fut mint a közép és hosszútávosok, mégis az előbbin van több izom. Az hogy a magas pulzusszám izmot bont baromság. Az alacsony sem bont zsírt, mindössze alacsony pulzusszámon bírunk vmit olyan mennyiségben csinálni, hogy az elégessen némi kalóriát.

A szervezet előbb a májban raktározott energiát, ezután a zsírt bontja, és csak a legvégső esetben nyúl az izomhoz mint energiaforráshoz.....

A 'szakértők'-nek fingja sincs róla, hogy amit ők izomnak hisznek az zsír. A zsírszövet ott van az izomrostok között is, nem csak úszógumi. Ha csökkennek az 'izom'térfogatok, akkor a zsír tünik el belőlük.

Tinman 2015.05.22. 11:16:17

@Perillustris: 1km-t tudok ennyi idő alatt lefutni, utána visszesik a teljesítményem 4:30-4:50-re, majd finoman romlik egészen 5:00-5:15-ig, amit már könnyen tudok tartani.
süti beállítások módosítása