Útikalauz anatómiába

A mélyalvási fázis nem csak az immunrendszerünk miatt fontos

2024.03.13. 07:51

Az éjszakákat másfél-kétórás ciklusokban alusszuk át, amelyek közül kiemelten fontos szerepe van a mélyalvásnak.

Az alvás létfontosságú az élethez. Ha valaki hosszabb időn keresztül nélkülözni kényszerül a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, akkor állandó fáradtság gyötri, nem tud koncentrálni, lassul a reakcióideje, romlik a problémamegoldó képessége, a memóriája, ingadozik a hangulata. Az alváshiány az immunrendszer gyengülését, depressziót, hallucinációkat, huzamosabb idő után pedig akár halált is okozhat. Aludni tehát kell, és az sem mindegy, hogy mennyit és hogyan tesszük.

2024_03_13_melyalvas_1.jpg

Az éjszakát általában körülbelül másfél-kétórás ciklusokban alussza át az ember. A ciklusok a következőképpen követik egymást: az első szakasz a szendergés, egyfajta átmenet az ébrenlét és az alvás között, melynek során az izmok kissé elernyednek, az agyhullámok lassulnak. Ezt a felszínes vagy felületes alvás követi, az izmok tónusa tovább csökken, a szívritmus és agyhullámok lassulnak, a testhőmérséklet is csökken, de ebből a fázisból még viszonylag könnyű felébredni.

Majd a középmély és a mélyalvás következik, ilyenkor szemmozgás nincs, az agyhullámok a leglassúbbak, a pulzus és a vérnyomás is alacsony. Ekkor a legnehezebb felébreszteni az alvót. A következő szakasz az álomalvás, vagy a REM (Rapid Eye Movement, gyors szemmozgás) alvás. Ebben a szakaszban álmodunk, a légzés és a pulzus kissé felgyorsulhat, az alvó dobálhatja magát, rugdoshat, nyöszöröghet. Csukott szemei jobbra-balra mozognak, mintha olvasna.

A mélyalvás haszna

A mélyalvási fázisban memorizálás zajlik, a szerzett ismeretek mélyülnek. Ezután az REM szakaszban helyükre kerülnek a dolgok, kialakul a prioritási sorrend, azaz elkülönül a lényeges a lényegtelentől – ismereti és mozgás tekintetében, valamint az érzelmi élmények szintjén is.

A mélyalvás ezen felül segít a test egészségének megőrzésében, ilyenkor választódnak ki fontos hormonok, például a növekedési hormonok, segítségükkel ekkor fejlődnek, regenerálódnak az izmaink, a szöveteink, a csontjaink.

2024_03_13_melyalvas_2.jpg

Az immunrendszer is ebben az alvási szakaszban erősödik, mélyalvással támogathatjuk a szervezetünket abban, hogy a betegségekből, sérülésekből könnyebben, gyorsabban felépülhessünk. Nem nehéz belátni, hogy a fejlődésben lévő gyerekek esetében miért kiemelten fontos a mélyalvási szakasz. Nem véletlen, hogy a gyerekek arányaiban többet töltenek mélyalvásban, mint az idősek.

Hogyan segíthetjük a mélyalvást?

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű időt töltsünk zavartalan mélyalvásban. Ezért tehetünk is: ha minden nap nagyjából ugyanakkor fekszünk és kelünk, ha az alvásunk körülményei nyugodtak, nem mobilozunk, tévézünk elalvás előtt, nem eszünk nehéz ételeket vacsorára, nem fogyasztunk koffeint, nikotint, alkoholt, akkor máris segítettünk a szervezetünknek növelni a mélyalvásban töltött időt. Ugyanilyen hasznos lehet a napközbeni séta a friss levegőn, a sport, a jóga és a meditáció.

A cikk a Budai Egészségközpont szomnológusának segítségével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása