Útikalauz anatómiába

Komolyabb bajt is jelezhet a nyirokmirigy-duzzanat

2024.03.06. 08:06

Ijedelmet okozhat, ha valamelyik – addig észrevehetetlen – nyirokmirigyünk egyszer csak jól kivehető, többcentis csomóvá duzzad. Mi a nyirokcsomók szerepe szervezetünkben, és mit jelez esetleges duzzanatuk?

A szervezet fertőzésekkel szembeni harcában létfontosságú szerepet játszik a nyirokrendszer, vagyis a nyirokerekkel összekötött nyirokcsomók hálózata. A nyirokcsomók többnyire a nyirokerek elágazásánál helyezkednek el, például nyakon, hónaljban, lágyékban. A nyirok egy fehérvérsejtekben gazdag folyadék, amely a nyirokerekben kering, és eközben áthalad legalább egy nyirokcsomón, amely a limfocitákból álló hálójával mintegy kiszűri és elpusztítja a szervezetbe került kórokozókat.

A nyirokcsomók duzzanatának lehetséges okai

A duzzanat babnyi vagy nagyobb is lehet. A kiváltó októl függően más tünetek is kísérhetik a nyirokcsomók megnagyobbodását, például a légúti vírusok okozta fertőzés miatti orrfolyás, torokfájás, láz, éjjeli izzadás. Leggyakrabban a nyakon, az áll alatt, a hónalj környékén és az ágyékon lévő nyirokcsomók duzzadnak meg. A megduzzadásuk, érzékennyé, fájdalmassá válásuk valamilyen elváltozást, bajt jelez. A legtöbb esetben baktériumok vagy vírusok a kiváltó okok, ezen belül is bakteriális fertőzések kapcsán alakul ki leggyakrabban nyirokcsomó-duzzanat – jellemzően torokgyulladás, kanyaró, középfülgyulladás, tályogos fog, bőr- és sebfertőzések során jelentkezik.

Ezen felül daganatos elváltozások velejárójaként is megjelenhet nyirokmirigy-duzzanat, ezek a betegségek rendszerint nem járnak fájdalommal.

2024_03_06_nyirokmirigyduzzanat_1.jpg

A duzzanat helye is segíthet a kiváltó ok azonosításában. Ha egyszerre több ponton is, testszerte általánosan észlelhető a nyirokcsomók duzzanata, annak hátterében inkább vírusfertőzés (pl. mononukleózis) vagy autoimmun megbetegedés áll.

Jelek, amelyeket komolyan kell venni

Amikor a nyirokduzzanatot kiváltó ok megszűnik, például egy kisebb fertőzés meggyógyul, akkor a megduzzadt nyirokcsomó is lelappad, alapállapotba tér vissza. Aggodalomra adhat okot, ha a duzzanat nem múlik el a fertőzés megszűnésével párhuzamosan, hanem utána is hetekig jelen van. Szintén bajt jelez, ha minden látható ok nélkül alakul ki, továbbá az is, ha a csomó gyorsan növekszik, vagy kemény tapintású, és rögzítettnek, nem elmozdíthatónak érzi a beteg.

Az is intő jel, ha a nyirokcsomóduzzanat mellett tartós láz, éjszakai izzadás, indokolatlan fogyás tapasztalható.

2024_03_06_nyirokmirigyduzzanat_laz_2.jpg

Kockázatnövelő tényezők

A nyirokcsomó-duzzanat előfordulása gyakoribb idősebb korban, hisz az életkor előrehaladtával romlik az immunrendszer védekező képessége a fertőzések ellen, illetve nő az egyéb lehetséges okok – mint például az autoimmun- és a daganatos betegségek – esélye.

Vannak olyan életmódban eredeztethető körülmények is, amelyek növelik a nyirokcsomók elváltozásának kockázatát: a felelőtlen, gyakori partnercserével járó szex, a droghasználat például fokozza a fertőzések veszélyét. Ha valami egyéb okból – például egyes daganatellenes gyógyszerek következtében – legyengül az immunrendszer, az szintén növeli a veszélyt.

A nyirokcsomó-duzzanatok kezelése

Az elváltozást nem szabad elhanyagolni, mert kezelés híján súlyosabb következményei is lehetnek, például a fertőzés okozta nyirokcsomó-duzzanatból tályog képződhet.

A nyirokcsomó duzzanat kezelése főképp a háttérben álló alapbetegség gyógyításával történik. Első lépésként tehát tisztázni kell az okot, ezért a pontos diagnózishoz laboratóriumi és képalkotó vizsgálatra, esetleg a nyirokcsomóból vett biopsziára is szükség lehet. Házi módszerekkel – vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval – enyhíteni lehet a duzzanat kellemetlenségeit, azaz csökkenthető a duzzanat és a fájdalom.

A cikk a Budai Egészségközpont sebészeinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása