Útikalauz anatómiába

A benőtt köröm megelőzhető?

2024.01.03. 08:33

A benőtt köröm példa arra, hogy egy apró – eleinte csupán esztétikai hibának tűnő – problémából is kialakulhat egy fájdalmas, sőt, veszélyes állapot.

A benőtt köröm (unguis incarnatus) sokakat érintő probléma, az ambuláns sebészeti műtéteknek ez a leggyakoribb oka. A fiatal férfiak és az idős nők körében diagnosztizálják a legtöbb esetet. Az elváltozás lényege, hogy a körömlemez nem a szokott módon, a körömágy területén nő, hanem felsérti a mellette levő lágy szövetet, beleékelődik, és mintegy körülnövi azt.

A növekvő köröm irritálja a lágy részt lágyrészt, gyulladásos folyamat kezdődik, amely hajlamos a felülfertőződésre; gennyesedéssel, fájdalommal és olykor lázzal is jár. Kézujjon is előfordulhat, de a leggyakoribb a lábon, elsősorban az öregujjon, a nagylábujjon, mert ezen van a legnagyobb terhelés, illetve itt van a legpuhább, legvastagabb lágyrész, amelyet elérhet a körömlemez. A benőttköröm-problémára utalhat az ujj érzékenysége, fájdalma, a mellette lévő lágyrész megvastagodása, duzzanata, kipirosodása, gyulladása, seb kialakulása, a sérült rész váladékozása vagy gennyesedése.

2024_01_03_benott_korom_1.jpg

A benőtt köröm okai

Okozhatja a szabálytalan alakú, túl széles vagy görbe körömlemez, amely eléri a köröm melletti szöveteket. Leggyakrabban a helytelen körömápolási szokások váltják ki, ha például valaki túl rövidre, oválisra vagy hegyesre vágja a körmét, amely így nem tudja megtartani a teljes lágy részt lágyrészt, és az körbenövi, kitüremkedik körülötte.

A szövetet felsértő, beékelődő körmöt a szervezet védelmi rendszere idegen testként kezeli, ami gyulladásos folyamatot indít be. Ez gyakran felülfertőződik és váladékozáshoz vagy gennyképződéshez vezet. A gyulladás duzzanattal, fájdalommal jár, megjelenhet a sérült területen „vadhús”, sarjszövet is, ami további irritációt, gyulladást okozhat.

A túl szűk cipő vagy a bütykösödés miatt deformált lábfej miatti folyamatos nyomásirritáció, illetve a túlzott izzadás következtében duzzadt lágyrész szintén kiválthatja a körömproblémát. Fokozza a körömágygyulladásra való hajlamot a körömágy sérülése, a túlsúly, az alsó végtag rosszabb vérkeringése, és több betegség is, például a diabétesz és a gombafertőzés.

Hogyan előzhető meg a benőtt köröm?

A megelőzéshez a legfontosabb a helyes körömápolás. A körmöt nem szerencsés túl rövidre vágni, a körömlemez sarkait pedig nem szabad oválisan lekerekíteni, hanem inkább egyenesen kell levágni, hogy minél jobban tartsa a lágy szöveteket.

A lábkörmöket alapos lábáztatás után kezdjük el vágni, felpuhulás után így kevésbé áll fenn a berepedés veszélye. A körömlemezre ránövő bőrt óvatosan vissza kell tolni. Ha az érintett területet olajjal bedörzsöljük, lágyabb, könnyebben kezelhető lesz.

A helyes, rendszeres lábhigiénia is elengedhetetlen: a napi szappanos lábmosás, a rendszeres zoknicsere, természetes anyagból készült zokni használata, és a kényelmes, megfelelő méretű cipő viselése. A láb egészségének jót tesz az is, ha mezítláb járással eddzük, természetesen csak sérülésveszély nélküli terepen.

2024_01_03_benott_korom_2.jpg

A benőtt köröm kezelése

Ha már kialakult a gyulladás, akkor a házilagos kezelés - például fertőtlenítő krémmel vagy jegeléssel, gyulladásgátló készítménnyel -, ritkán eredményes. Az esetek többségében szakemberhez kell fordulni.

Kezdeti stádiumban gyógypedikűrös is rendbe hozhatja a sérült körmöt, de ha a gyulladás tünetei már megmutatkoznak, pl. a fájdalmas duzzanat, feszes kivörösödött bőr, váladékozás már megjelent, akkor nem kerülhető el a sebészi beavatkozás. A sebész ambuláns kisműtéttel oldja meg a problémát:

ék alakban kimetszi a gyulladt szövetet a benőtt körömrészlettel együtt, valamint egy keskeny sávban eltávolítja a körömmátrixot (a köröm növekedési zónáját). Így a köröm kicsit keskenyebb lesz, viszont nem tud újra a szövetbe hatolni. Azoknak, akik már átestek benőtt köröm miatt műtéten, még gondosabban kell ápolniuk a lábukat, mert ez a probléma felléphet a nem operált körömszéleken is, illetve ritkán még műtéti kezelést követően is kiújulhat.

A cikk a Budai Egészségközpont sebészeinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása