Útikalauz anatómiába

A reflux meglepő tünetei

2023.12.27. 09:16

A reflux legismertebb tünete a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe, illetve a gyomorszáj tájéki és a szegycsont mögött tapasztalható égő érzés, fájdalom. Azonban a reflux ezeken kívül is okozhat panaszokat, köztük olyanokat is, amelyekről nem is ez a betegség jut először eszünkbe.

A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) egy meglehetősen gyakori állapot, amely sokféle tünettel, leggyakrabban gyomorégéssel illetve a torok hátsó részén kialakuló égő érzéssel, savas, keserű szájízzel jelentkezik. A betegség lényege, hogy a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomortartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe.

A gyomortartalom visszaáramlása, az ismétlődő savas irritáció a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladását, felmaródását válthatja ki. A visszafolyás leginkább a hasűri nyomás fokozódásakor fordul elő, például közvetlenül evés után vagy terhességnél, esetleg előrehajolva, sportolás közben, de súlyos állapotban akár állandósulhat is.

2023_12_27_reflux_meglepo_tunetei_1.jpg

A reflux szokatlan, meglepő tünetei

Tartós mellkasi, a karba és a hát felé is kisugárzó fájdalom, a szegycsont mögötti szorító nyomás esetén az érintett szívrohamra gyanakodhat, pedig ilyen tüneteket okozhat a reflux is. Mivel a reflux esetén előfordulhat, hogy a gyomorsav vagy savgőz a belélegzett levegővel a tüdőbe is, ezért légzési problémákat, asztmára jellemző tüneteket is okozhat. A légutak más részein is okozhat gondokat a reflux: például gégegyulladás is kialakulhat, amely hangszalaggyulladással, átmeneti hangvesztéssel is járhat.

A kellemetlen szájszag, rossz lehelet hátterében is állhat a gyomortartalom visszaáramlása, a reflux. Ritkábban fordul elő, de refluxtünet lehet az irritáció miatti hányinger, ritkán hányás, valamint a fokozott nyáltermelés és a csuklás is. Veszélyt jelezhet a hányás esetén észlelt kávézacc szerű gyomortartalom, mert ez vérzésre utalhat.

A reflux súlyos esetben nyelési nehézséget, akár falatelakadást is okozhat.

Szintén refluxra utalhat a visszatérő köhögési inger is, így az elhúzódó, más légúti problémákkal nem indokolható köhögés esetén erre is gondolni kell.

Mit tehet a beteg refluxra utaló tünetek esetén?

Akár a reflux specifikus tünetei jelentkeznek, akár a fenti, más betegségekre is utalható panaszok valamelyike fordul elő visszatérően, mindenképpen ajánlatos mielőbb orvoshoz fordulni, hiszen az elhanyagolt reflux súlyos következményeket okozhat. Az orvosi kezelés mellett sokat segíthet a páciens maga is néhány egyszerű életmódi tanács betartásával.

2023_12_27_reflux_meglepo_tunetei_2.jpg

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egész nap alig esznek valamit, de este bőséges vacsorát fogyasztanak el. Mindig könnyű és kisebb mennyiségű vacsorát fogyasszunk és fontos, hogy legalább három óra teljen el az utolsó étkezés és a lefekvés között. Az éjszakai reflux elkerüléséhez ajánlott az ágy fejrészét megemelni, így a savas visszafolyás esélye sokkal kisebb.

Egyes élelmiszerek (például a zsíros, fűszeres, csípős, panírozott ételek) provokálhatják a refluxot, de minden étel esetében érdemes megfigyelni az egyéni érzékenységet. Az alkohol, a szénsavas italok, a kávé és a dohányzás is rontja a refluxban szenvedők állapotát.

A cikk a Budai Egészségközpont gasztroenterológusainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása