Útikalauz anatómiába

Milyen ráktípusok a leggyakoribbak a férfiaknál?

2023.11.15. 11:16

Míg a bőr- és a tüdőrák közel azonos arányban sújtja a férfiakat és a nőket, addig vannak olyan daganatos betegségek, amelyek a férfiak körében jóval gyakoribbak.

Bőrrák

Mindkét nem esetében a bőrrák az egyik legelterjedtebb daganatos betegség, ráadásul a bőrrákos esetek száma évről évre nő. A bőrrák kialakulásának a genetikán túl életmódbeli okai vannak, a túlzott napozás és szoláriumhasználat, a bőrt rendszeresen védelem nélkül érő ultraibolya sugárzás váltja ki. A különböző bőrráktípusok közül a melanóma a legveszélyesebb, ugyanakkor szerencsére ritkábban előforduló daganat.

2023_11_15_daganatos_megbetegedesek_1.jpg

A bőrrák megelőzésének két fontos eleme a fényvédelem és a szűrővizsgálatok. Ez a ráktípus könnyen felfedezhető, és időben kiszűrve jó eséllyel gyógyítható. Sajnos a férfiak kevesebb figyelmet fordítanak arra, hogy védjék a bőrüket a naptól, és szűrővizsgálatokra is ritkábban járnak, mint a nők.

Tüdőrák

Korábban a tüdőrák egyértelműen nagyobb arányban sújtotta a férfiakat, mint a nőket. Mostanra a magyar férfiak körében valamivel csökkent, míg a nők között folyamatosan nő a tüdőrákos megbetegedések aránya, de még mindig a férfiakat sújtja jobban. A tüdőrákért elsősorban a szennyezett levegő és a dohányzás felelős, így ez utóbbi abbahagyása a legfontosabb a betegség megelőzése szempontjából.
Jó hír, hogy Magyarországon folyamatosan csökken a dohányzó férfiak aránya. A tüdőrákos esetek egy részét rutin tüdőszűrésen ki lehetne mutatni, de sajnos a betegség jellemzően már előrehaladott, súlyos állapotban kerül felismerésre.

Amerikai ajánlások szerint azoknak, akik dohányoznak vagy régebben dohányoztak és 50 évnél idősebbek, érdemes rendszeres alacsony dózisú CT-vizsgálatra járni a tüdőrák kiszűrése érdekében.

Vastag- és végbélrák

A vastag- és a végbéldaganatok is jellemzőbbek a férfiakra, mint a nőkre. Kialakulásukban szerepet játszik az egészségtelen étkezés, jellemzően a sok vörös hús, feldolgozott húskészítmény fogyasztása, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az idősebb kor és a családi halmozódás.

A szűrővizsgálatokon (kolonoszkópia, CT kolonográfia) azonban kiszűrhetők azok a panaszokat még nem okozó polipok, amelyekből a későbbi daganatok kialakulhatnak. Ráadásul az endoszkópos vizsgálat során a polipok el is távolíthatók. A szűrések mellett a rostban, zöldségben, gyümölcsben gazdag étkezés és a rendszeres testmozgás a megelőzés kulcsa.

Prosztatarák

A nemspecifikus daganattípusok közül a prosztatarák a leggyakoribb a férfiak körében. (Nők esetében az emlőrák.) Kialakulásának kockázata az életkorral nő, és különösen jellemző rá a családi halmozódás. Éppen ezért a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt korábban (már 40 éves koruk után) el kell kezdeniük azoknak a férfiaknak, akiknek a felmenői között előfordult prosztatarákos megbetegedés, különösen, ha a betegség viszonylag fiatalon jelent meg náluk.

A rektális vizsgálat mellett az úgynevezett prosztata-specifikus antigén (PSA) vérvizsgálattal történő szűrése segít az orvosoknak képet kapni a betegség kockázatáról.

2023_11_15_daganatos_megbetegedesek_2.jpg

Szájüregi daganatok

Bár a fentiekkel ellentétben nem tartoznak a férfiakat értintő leggyakoribb ráktípusok közé, mégis érdemes említést tenni a szájüregi daganatokról. A nemspecifikus daganatokat leszámítva egyetlen ráktípus esetében sincs ugyanis olyan nagy különbség a két nem között, mint a szájüregi daganatok esetében. Az újonnan diagnosztizált betegek több, mint hetven százaléka férfi.

A különbség okai az életmódban keresendők, a szájüregi rákok ugyanis elsősorban a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra, a szájhigiéné, a fogmosás és a fogászati szűrések elhanyagolására, ismétlődő szájüregi fertőzésekre, az elhúzódó, nem kezelt gyulladásokra vezethetők vissza.

A cikk a Budai Egészségközpont onkológusainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása