Útikalauz anatómiába

Rászokni könnyű, leszokni nehéz: a dohányzás csapdája

2023.05.24. 06:46

Hiába van tisztában minden dohányos a cigarettázás ártalmaival, mégis nehéz leszokni az erős fizikai és pszichés függés miatt.

A magyarok csaknem harmada rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A káros következmények a szív- és érrendszeri betegségektől a daganatos megbetegedésekig szinte mindenki számára nyilvánvalóak, a leszokás mégis nehéz a függőséget okozó a nikotin miatt.

Miért szoknak rá?

A dohányzásra való rászokásban óriási szerepe van a környezetnek. A legtöbb dohányos tinédzser korában kezd el cigarettázni. Azok, akiknek dohányzó barátai, családtagjai vannak, nagyobb valószínűséggel kezdenek el dohányozni, mint azok, akiknek nincsen sok dohányos a környezetében. A kamaszok dohányzását nagyban befolyásolja a csoportnyomás, a közösséghez tartozás vágya. Ha egy osztályban, baráti társaságban a dohányzáshoz kötik a „menőséget”, nehéz nemet mondani a cigarettára. A tanulmányok azt mutatják, hogy minél fiatalabb korban kezd el dohányozni valaki, annál valószínűbb, hogy felnőttként nikotinfüggővé válik.

 anatomia_1_dohanyzasra_szokas.jpg

Fizikai függőség

A cigaretta a benne lévő nikotin miatt erős függőséget okozó szer. A dohányzás során a nikotin a beszívott füstből kioldódik szájban, majd a száj nyálkahártyáján és a tüdőn keresztül felszívódik. A tüdő erein keresztül felszívódó nikotin pár másodperc alatt eljut az agyba, az idegrendszerben élénkséget okoz, fokozza a dopamin elválasztást, ami megkönnyebbülést és más kellemes érzéseket kelt.

Csakhogy nikotin gyorsan kiürül a szervezetből, és körülbelül 30-120 perc után jelentkeznek az elvonás tünetei. A dohányos feszültséget, kedvtelenséget és sóvárgást érez az iránt, hogy a korábbi, kellemes állapot újra létrejöjjön. Az újabb nikotinadag hatására a dopaminszint ismét megemelkedik, azonban a rendszeres ismételt használattal a receptorok kezdeti érzékenysége a nikotinra csökken. Ezért a dohányosoknak egyre többször kell rágyújtaniuk ahhoz, hogy elérjék ugyanazt a hatást.

Ha valamiért nem jutnak nikotinhoz, például, mert megpróbálnak leszokni, akkor ingerlékenységet, nyugtalanságot, csökkent koncentrálóképességet tapasztalnak, és gyakorta megfájdulhat a fejük. Az alvászavar ugyancsak a nikotinmegvonás jellegzetes tünete, ahogy a fokozott étvágy és az ebből fakadó súlygyarapodás is. Ezek a kellemetlen testi tünetek mind visszavethetik a leszokni szándékozó dohányost, és akkor még nem beszéltünk a függőség lelki oldaláról.

Pszichés függőség

Három rendszeresen dohányzó emberből kettő általában azt mondja, hogy szeretne leszokni. Körülbelül a dohányosok fele ezt annyira komolyan gondolja, hogy évente megpróbálkozik a leszokással, de a többségük sikertelenül. Ennek oka, hogy lelkileg is kötődnek a cigarettához. Ezen a ponton a dohányzás már annyira része a mindennapjaiknak, hogy sok esetben ez irányítja a napirendjüket, a programjaikat.

Sokan bizonyos cselekvéseket összekapcsolnak a cigarettával. Ilyenek például a munkahelyi szünetek, a kávézás, egy étkezés befejezése, az alkoholfogyasztás vagy a telefonálás. Ezeket triggereknek nevezzük, ilyenkor az adott cselekvés váltja ki a dohányzás vágyát. Mindegy, hogy nyomasztó, stresszes, vagy éppen örömteli cselekvésről van szó, a dohányos nem tudja elképzelni, hogy cigaretta nélkül is ugyanúgy képes lenne rá.

anatomia_2_dohanyzasra_szokas.jpg

A lelki függés erősségét mutatja, hogy sok dohányos képes más örömforrásokról lemondani, csak azért, hogy rágyújthasson. Például nem megy olyan helyre, ahol nem lehet dohányozni vagy felvállal olyan kényelmetlen helyzeteket, mint a téli hidegben kint állni az utcán csak azért, hogy rágyújthasson. A cigarettához lelkileg is kötődő függők úgy tekintenek a dohányzásra, mint valamire, amire mindig számíthatnak, ami velük van jóban-rosszban, támaszt nyújt nekik. Ez a biztonságot nyújtó érzést nehéz elengedni.

Van kiút

A fizikai és a pszichológiai függés gyógyítása éppen ezért hosszú folyamat. Egyes viselkedésmódokat újra kell tanulnia vagy a dohányzás helyett más tevékenységet kell keresnie a korábbi függőnek. A fizikai függés kezelésében hasznosak lehetnek az orvos által felírt gyógyszerek, nikotinpótló szerek, a lelki függés leküzdésében pedig addikciókkal foglalkozó pszichológus segíthet.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása