Útikalauz anatómiába

Így gyulladhat be a férfiak férfiassága

2022.11.09. 06:22

A heregyulladás (orchitis) az egyik vagy mindkét herét érinti, mely virális (vírus fertőzés okozta) vagy bakteriális (baktérium okozta fertőzés) eredetű, de előfordulhat, hogy az oka ismeretlen marad.

A heregyulladás tünetei

Heregyulladás esetén az érintett here feldagad, fáj, valamint nyomásra érzékennyé válik. A herezacskó bőre vörössé válik, a bőrredők kisimulnak. Általános tünetként láz és fájdalom is kísérheti. Legtöbbször nincs minden tünet együtt jelen, vagy akár lappangó formában is kialakulhat a heregyulladás. Néha nem gyulladás, hanem rosszindulatú elváltozás (pl. hererák) okozhat megtévesztésig hasonló tüneteket, így a mielőbbi szakorvosi ellenőrzése a fenti tüneteknek életmentő lehet.

Bakteriális heregyulladás

A húgycsövet és a húgyhólyagot megfertőző baktériumok átterjedhetnek a mellékherére, így annak és a herének is a gyulladását okozhatják. Gyakran szexuális úton terjedő betegségek következménye, de katéterezés mellékhatásaként is kialakulhat a fertőzés, ami heregyulladással jár. A megelőzésben fontos szerepe van a biztonságos szexuális életnek, az óvszerrel való védekezésnek.

Nagyon lényeges a kórokozó azonosítása, még antibiotikus kezelés előtt (pl. vizelet tenyésztés, punkció, leoltás). A heregyulladás és a mellékhere gyulladása ilyen esetekben antibiotikummal kezelendő. A kúrát akkor is végig kell csinálni, ha a tünetek enyhülnek, hogy a kórokozó teljes mértékben eltűnjön a szervezetből.

anatomia_1_heregyulladas_1.jpg

Virális heregyulladás

Leggyakrabban serdülőkor után alakul ki heregyulladás azoknál a pácienseknél, akik elkapták a mumpszot. Ennek elkerülésében fontos szerepet játszik a mumpsz elleni védőoltás, melynek beadatása kötelező.

A heregyulladás lehetséges szövődményei

- Az érintett here zsugorodása
- Gennyesedés a fertőzött szövetekben
- Életveszélyes ún. szeptikus állapotok kialakulása
- Fertőző gócként változatos tüneteket alakulhatnak ki (hajhullás, bőrelváltozások, szepszis)
- Meddőség

Az urológiai vizsgálat menete heregyulladás esetén

Az urológus szakorvos minden esetben a panaszok és a korábbi egészségügyi problémák kikérdezésével indítja a vizsgálatot. Ezt követi a fizikai vizsgálat, mely során az urológus ellenőrzi az ágyéki területen található megnagyobbodott nyirokcsomókat és az érintett herét, amit a prosztata végbélen keresztüli vizsgálata követ. Laboratóriumi vizsgálatok során a vizeletmintát szükséges ellenőrizni, valamint a szexuális úton terjedő betegségeket is tesztelni kell. Az ultrahangos képalkotás szintén részét képezi a vizsgálatnak.

Mivel a mellékhere-gyulladás és a heregyulladás ritka előfordulása elsősorban a megelőzésnek és az időben elkezdett kezelésnek köszönhető, ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljunk, ha gyanús tüneteket tapasztalunk.

A cikk a Budai Egészségközpont urológusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása