Útikalauz anatómiába

A here leggyakoribb betegségei

2022.11.02. 04:15

Súlyos betegség vagy meddőség is lehet a következménye a hereproblémák elhanyagolásának.

A pénisz alatt elhelyezkedő here páros, szilva alakú szerv, amely a herezacskóban helyezkedik el. A női petefészkeknek megfelelő szerepet tölt be, elsődleges funkciója a hímivarsejtek termelése, illetve az ehhez nélkülözhetetlen szelén, és a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelése. A szaporodásban betöltött nélkülözhetetlen szerepe miatt kiemelten fontos a herebetegségek időben történő felismerése és kezelése. A sokáig fel nem ismert, elhanyagolt herebetegségek ugyanis a spermiumképződés megszűnéséhez, meddőséghez is vezethetnek.

Heresérv és herevízsérv

A heresérv és herevízsérv csak nevükben hasonlóak, valójában két különböző betegséget értünk alattuk. A heresérv “valódi” sérv, ez esetben a bél a hasüregből a herezacskóba csúszik, ez okozza a problémát. Ezzel szemben a herevízsérv csak nevében sérv, itt a gondot a here körüli folyadékfelszaporodás okozza.

Heresérv akkor jön létre, ha az úgynevezett lágyékcsatorna, amelyen keresztül a here hasüregből a herezacskóba szállt le, nem záródott be tökéletesen. Ez optimális esetben a terhesség harmadik trimeszterében megtörténik a magzat szervezetében, bár előfordul, hogy később, már a születés után, csecsemőkorban szállnak csak le a herék. A folyamat során a herékkel együtt leszálló hashártyából kialakul a hereburok, majd mögötte bezáródik a csatorna, amelyen keresztül a here leszállt. Ha ez a bezáródás nem tökéletes, akkor később a járat újra megnyílhat annyira, hogy a hasüregből különböző szervek, például bélkacsok csúszhatnak le egészen a herezacskóig. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, bármilyen fizikai behatás elég lehet: nehezebb súly emelése, erőteljes köhögés vagy tüsszögés, székrekedés miatti erőlködés stb.

a_here_leggyakoribb_betegsegei_1.jpg

A heresérvet megelőzi a lágyéksérv, amelynek jellegzetes tünete a lágyékhajlatban megjelenő duzzanat. Kezdetben a hasfalon kívülre, heresérv esetén herébe csúszó hasi szervek még visszahelyezhetők az úgynevezett sérvtömlővel a sérvkapun át a hasüregbe. Később azonban gyakori a bélfal kitapadása a sérvtömlő falához, ami megakadályozza a hasi szervek visszacsúszását. A heresérv megfelelő kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat, a kizáródott sérv bélelzáródást, bélelhalást is okozhat. A heresérv kezelése sebészi úton történik, a leggyakrabban alkalmazott eljárás a háló beültetéssel történő sérvkapuzárás. Az úgynevezett sérvtömlőben lévő hasi szerveket visszahelyezik a hasüregbe, és a sérvkaput, valamint a hasfal meggyengült részét szövetbarát hálóval megerősítik és lezárják.

A herevízsérv, a here körüli folyadékfelszaporodás okai változatosak: veleszületett elváltozás, gyulladás, sérülés, daganat, de gyakori, hogy nem is sikerül feltárni az okot. A folyadék felgyülemlés fájdalmat, visszatérő fertőzéseket okozhat, károsíthatja a termékenységet, később akár hererákot is okozhat. A herevízsérv egyrészt a felgyülemlett folyadék leszívásával kezelhető, másrészt műtéttel. Előbbi esetben a tünetek gyakran újra megjelennek, ezért a legtöbb eseteben az orvosok a műtéti megoldás mellett döntenek.

Herevisszér

Herevisszeresség esetén kitágulnak a herezacskóban található vénák, aminek következtében romlik az oxigénben szegény vér elszállítása a herék területéről. A probléma szinte mindig a bal oldali érfonatot érinti, jobb oldalon ritkán alakul ki. A herevisszeresség sokszor nem is okoz tüneteket, más esetekben azonban a páciens észlelhet fájdalmat, csomós felgyülemlést a herezacskóban, illetve feltűnhet neki, hogy a herék eltérő méretűvé váltak. Bár nem minden esetben okoz meddőséget, előfordulhat, hogy a herevisszér-tágulat a termékenység csökkenéséhez vezet. A herevisszeresség kezelése attól függ, hogy okoz-e panaszokat, meddőségi problémákat. Ha igen, akkor műtéti megoldás javasolt.

a_here_leggyakoribb_betegsegei_2.jpg

Hererák

A hererák a here rosszindulatú daganata, mely leggyakrabban fiatal férfiakban 20 és 40 év között jelentkezik. Aggasztó adat, hogy a hererákos esetek száma folyamatosan emelkedik, ami valószínűsíti, hogy a genetikai okok (többek között a rejtett heréjűség) mellett környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. A hererák jele lehet a here fájdalmatlan megnagyobbodása, kitapintható, borsónyi csomó megjelenése, tompa fájdalom a herezacskóban, esetleg a lágyékban. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a fiatal férfiak végezzenek rendszeresen önvizsgálatot, mert az időben felfedezett hererák nagyon jó eséllyel gyógyítható. A kezelés általában az érintett here sebészi eltávolításából, esetleg a nyirokcsomók eltávolításából áll. Ezt a rák szövettani típusától, kiterjedésétől függően sugárkezelés, kemoterápia követheti.

A cikk a Budai Egészségközpont urológusának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása