Útikalauz anatómiába

ÉN szemben a világgal – Mi okozza a kamaszkori változást?

2020.09.02. 04:59

„Tombolnak a hormonok” – mondjuk, amikor a tizenéves gyermekünk nagy testi-lelki változásokon megy keresztül, megszaporodnak a pattanásai, kiszámíthatatlanul viselkedik, és többnyire haragban van a világgal. Mi okozza ezt a viharos kamaszkori változást?

utikalauz-anatomia-kamaszkor-01.jpg

A kamaszkor választja el a gyermekkort a felnőttkortól, ez idő alatt következik be a nemi érés, a fiatal eléri a felnőttkori magasságát és testi fejlettségét. Közben nemcsak testi átalakuláson megy keresztül, hanem az érzelmi élete, a viselkedése is nagy változásokon esik át. Mindez hormonális hatások következménye.

A pubertás időszaka már tízéves kor előtt megkezdődik: lányoknál általában nyolc, fiúknál kilenc éves kor körül indul a serdülőkor. A fejlődés ütemét befolyásolják az öröklött adottságok, a társadalmi, lakóhelyi körülmények, az életmód. Az utóbbi évtizedekben egyre korábbra került a pubertás kezdete a fejlett országokban, ami a fehérjében dús táplálkozással, a fejlődést késleltető betegségek leküzdésével magyarázható.

Testi jellegzetességek

A hipotalamusz és az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenye által termelt, a nemi mirigyekre (gonádokra, vagyis a petefészkekre és a herékre) ható hormonok indítják el a sokféle testi változást hozó folyamatot, amihez a mellékvese és a pajzsmirigy hormonjainak hatása is hozzákapcsolódik.

A gonadotrop hormonok hatására a fiúk mellkasa kiszélesedik, megjelenik az arc-, a test- és a fanszőrzet, a testmagasság rohamosan nő, akár évente kilenc centiméterrel is. A gége megnagyobbodik, a hangszalagok megnyúlnak és megvastagszanak, a hang mélyebb lesz, mutálni kezd. A hímvessző és a here növekszik, a herék tesztoszteront termelnek – ami hozzájárul a hormonális változásokhoz –, megindul a spermatermelés, és átlagosan 13-16 éves kor között bekövetkezik az első magömlés, ejakuláció is.

A lányoknál is a nemi érés folyamata hoz változásokat: a medenceméretek és az emlők megnagyobbodnak, a nemi szervek tájékán és a hónaljban szőrzet jelenik meg. A méh is ökölnyire nő, a petefészkek ösztrogént termelnek, amely serkenti a pubertáskori változásokat. Megindul a peteérés, az első menstruáció átlagosan 12 éves korban jelenik meg. Az ovuláció a kamaszkorban többnyire még rendszertelen. A hüvelyhám a petefészek által termelt ösztrogén hatására változik, fokozódik a hüvelyváladék termelődése.

Mindkét nembeli tizenéveseknél gyakori a pattanások, aknék megjelenése, mivel a pubertás korban fokozódó hormontermelés serkenti a bőr faggyúmirigyeinek működését. Továbbá az összehangolt mozgásért is felelős agy nem képes lépést tartani a testi változásokkal, a megnyúlt végtagok, a megváltozott testkép miatt a mozgásvezérlés olykor nem tökéletes, így sokszor átmenetileg esetlenné, ügyetlenné válik a kamasz mozgása.

ÉN szemben a világgal

A kamaszkor jelentős pszichés változásokat, lelki viharokat is hozhat, amin nem csodálkozhatunk, hiszen az idegrendszerre hihetetlen intenzitással zúdulnak az új ingerek ebben az időszakban. Ezek az évek a fiatal útkeresésének, önmaga megismerésének, azonosításának évei. Ilyenkor óhatatlanul szembekerül környezetével, családjával, nemegyszer kritikus hangot üt meg, hiszen velük összevetve, hasonlítva próbálja kijelölni a saját személyiségének paramétereit. Ezt az egyébként is nehéz személyiségfejlődési korszakot tovább nehezíti az ingadozó hormonszint, így nem ritkák a hangulati válságok sem: kiegyensúlyozatlan, hol feldobott, hol éppen ellenkezőleg, érdektelenné, közönyössé válik, depresszió kerülgeti. Ezek a hullámvölgyek kamaszkorban természetesek, de ha néhány hét alatt nem múlnak el, tartósan jellemzővé válnak, akkor orvoshoz vagy pszichológushoz kell fordulni velük.

utikalauz-kamasz-02.jpg

A tinédzsereknek nehéz feldolgozniuk azt az ellentmondást is, hogy nemi érésük folyamatában a testi fejlődésük többnyire jóval megelőzi az érzelmi, szellemi és szociális, etikai érettségüket. A kamaszok egyre korábban kezdik a nemi életet, ugyanakkor felelős, tudatos egészségvédelem híján fokozottan ki vannak téve a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő betegségek veszélyének. Legalább ennyire veszélyes az a lelki trauma is, amit egy-egy túl korán elszenvedett érzelmi csalódás okozhat.

Világszerte jellemző, hogy azok a kamaszok, akik nem kapnak megfelelő családi, társadalmi segítséget, empatikus támogatást, könnyen bajba kerülnek. A korosztályukban egyre gyakoribb a drogfogyasztás, az alkoholizmus, a testképzavarok, az antiszociális megnyilvánulások, magatartási zavarok, tanulási problémák, agresszivitás, vagy éppen az áldozattá válás. Mindezek megértő, nyílt kommunikációval, szeretetteljes, érzelmi biztonságot nyújtó családi háttérrel, környezettel kerülhetők el – így nagy a fiatal környezetében élő felnőttek, hozzátartozók, pedagógusok felelőssége.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichiáter szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása