Útikalauz anatómiába

Szokta nézegetni a székletét? Kellene!

2018.03.06. 15:06

A széklet színe és állaga sokat elárul egészségi állapotunkról, ezért érdemes legalább egy pillantást vetni rá, mielőtt lehúznánk a WC-n. Eláruljuk, mire érdemes figyelnie.

utikalauzanatomiabablog-szeklet-szine-allaga.jpg

Emésztésünk egyik végterméke, a székletünk rengeteg információt nyújthat a hozzáértők számára a pillanatnyi egészségi állapotunkról, az étrendi és életmódi szokásainkról. A szokottól eltérő megjelenése, gyakorisága, színe, állaga, sőt, még a szaga is jelezhet megbetegedéseket, illetve tartós jellemzői tudósíthatnak a krónikus betegségek hátterében lévő emésztési, anyagcsere folyamatokról is. Van olyan gasztroenterológus illetve obezitológus, vagyis a kóros elhízás kezelésével foglalkozó szakorvos, aki felismerve ennek a jelentőségét, a betegeit székletnapló vezetésére is kéri.

 

Miből áll a széklet?

A lenyelt táplálék a gyomorba, majd a vékony- és a vastagbélbe jut. Az emésztőcsatornán áthaladva nyállal, emésztőenzimekkel és epével keveredik. A feldolgozatlan táplálékmasszából az útja során a hasznosítható tápanyagok és a víz felszívódnak a bélfalon keresztül a véráramba, a maradék pedig a végbélben gyűlik össze. A hasznosítatlan salak elérve az ingerületet kiváltó mennyiséget, széklet formájában ürül ki a szervezetből.

A széklet legnagyobb része víz, a szilárd részében pedig közel egyforma tömegben vannak az emészthetetlen rostok, a bélbaktériumok és a kiválasztó-rendszer által eltávolított egyéb salakanyagok, mérgek, epesavakkal megkötött vegyi anyagok. Mivel a táplálék az útja során az emésztőrendszer minden szervével kapcsolatba került, ezek állapota, működése a végtermék összetételét és külső jellemzőit is meghatározzák. A laboratóriumi székletvizsgálat a szakértők számára hordoz információkat az enzimekről, a bélflóráról, a széklet esetleges vértartalmáról, de ezen kívül is jelzésértékű lehet, érdemes időnként egy pillantást vetni rá a vécében, a lehúzása előtt.

 

Hányszor, mennyit ürítünk?

A székelés gyakorisága változó: normálisnak mondható a naponta 3, vagy 3 naponta egy normál állagú széklet. Az ettől való eltérés, a túl gyakori, hasmenéses széklet, illetve a száraz, „besült”, bogyószerű, nehezen üríthető, székrekedéses széklet már betegséget, zavart jelez. A széklet mennyisége erősen függ az elfogyasztott étel mennyiségétől és rosttartalmától, néhány dekától akár fél kilóig is terjedhet.

utikalauzanatomiaba-szeklet-allaga.jpg

A Bristol-skála jellemzi a széklet állagát

A széklet állagát az ún. Bristol-skála alapján sorolhatjuk be hét típusba:

  1. a legkeményebb, különálló, rögös
  2. rögös felszínű, kolbászszerű
  3. kolbászszerű, egyenetlen felszínű
  4. kolbászszerű, puha, sima felszínű
  5. lepényszerű, puha, elkülönülő szélű
  6. lepényszerű, puha, összefolyó szélű
  7. vízszerűen folyékony

Az 1. és a 2. székrekedéses, az 5-7. hasmenéses széklet, az egészségesnek a 3. és a 4. tekinthető.

 

A barna ötven árnyalata

A széklet jellemző színe a barna, a sárgástól az egészen sötétbarnáig sokféle lehet, az elfogyasztott ételektől, a rosttartalomtól illetve az epefesték, a bilirubin mennyiségétől függően. Olykor azonban más színeket láthatunk, például vöröset, zöldet vagy feketét, ami akár ijesztő is lehet. Szerencsére ez a legtöbbször teljesen ártalmatlan jelenség, például a cékla fogyasztásától vörös, a sok spenóttól zöld, az orvosi széntől vagy a véres hurka fogyasztásától feketévé válhat a székletünk. Ha azonban a jelenség ismétlődik vagy tartósan fennmarad, és nincs étrendi oka, akkor foglalkozni kell vele. A vörös széklet a bélrendszerből származó, friss vérre utalhat, a fekete, szurokszínű széklet a tápcsatorna felsőbb szakaszairól (a nyelőcsőből vagy a gyomorból) eredő, emésztett vért jelez, míg a zöldes árnyalat a lebontatlan epeváladék jele. A fehéres-sárgás székletszín mögött az epetermelődés elégtelensége, a zsírok nem megfelelő feldolgozása is állhat. A fehér színű széklet a hasnyálmirigy emésztő enzimtermelés elégtelenség jele is lehet, a sárga székletszín pedig a giardiasis fertőzésé. Nemcsak a szín, hanem a forma is utalhat súlyos gondokra: ha ismételten ceruzavékonyságú széklet ürül, mielőbb orvoshoz kell fordulni vele, hiszen ez akár egy béldaganat jele is lehet.

utikalauzanatomiaba-szeklet-szine.jpg

Mikor forduljunk orvoshoz?

A székletürítés körüli gondok jelentősen ronthatják az életminőséget, akár a túl gyakori, hasmenéses, akár a nehezen üríthető, székrekedéses széklet okoz kellemetlenséget. Nem érdemes tűrni, ha néhány napnál tovább tart vagy ismétlődik bármelyik eset, mivel mindkét típusú rendellenesség mögött súlyos betegségek is lehetnek. Mielőbbi orvosi vizsgálatot kell kérnünk, ha a székletünk szokott jellege megváltozik és ez a változás tartósan megmarad. Ha a székleten friss, élénkpiros vérnyomok, vagy szurokfekete, ragacsos emésztett vér maradványai láthatók, esetleg szürkésfehér, zsíros, fényes a széklet felülete.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.07. 12:50:54

A véres vagy fekete széklet tényleg jelenthet rákot, de ha elmész orvoshoz, akkor legfeljebb elzavarnak, hogy hipochonder vagy és legfeljebb aranyered van, ami vérzezhet.
Béltükrözést nem fognak végezni, mert az drága és egyébként is diagnisztikai hibáért az orvos nem felelős, úgyhogy teljesen nyugodtan hazazavarhat mindenféle érdemi vizsgálat nélkül, neki abból baj nem lehet.
Így aztán szinte sose fedezik fel időben a vastagbél- vagy végbélrákot.

19540511 2018.03.07. 16:31:14

@Colonel H. Stinkmeaner: Tudtommal (15 évig dolgoztam eü-ben) háziorvosi beutalóval kell menni gasztroenterológiai vizsgálatra, ahonnan nem küldhetnek el vizsgálat nélkül. Nem rögtön végzik el, hanem előre megmondják, hogy mikortól ne egyél, mikortól ne igyál, a vizsgálat előtt kapsz egy beöntést, utána érzéstelenítés és vizsgálat. A végbélvizsgálat gumikesztyűben felnyúlással történik, nem műszerrel. Ha érez valamit az orvos, akkor jön a műszer és a tükrözés.

parazita666 2018.03.08. 09:48:37

Mással is előfordult már, hogy gyomorvérzésre gyanakodott, pánikba esett, utána pedig ráeszmélt, csak a céklaevést maxolta ki korábban?
süti beállítások módosítása