Útikalauz anatómiába

Vigyázat! 12 tünet, ami pajzsmirigy-túlműködést jelezhet

2017.05.09. 09:23

Valahogy semmi sincs rendben, például ingerlékeny, ideges, rosszul alszik, rémesen izzad, menstruációs vagy éppen emésztési zavarai vannak, teljesítménye csökken? Előfordulhat, hogy ez az egymástól távol eső szerveket érintő, sokféle panasz ugyanazon okra, a pajzsmirigy-túlműködésre vezethető vissza. Nézzük, milyen esetekben kell gondolni erre is!

utikalauzanatomiaba-pajzsmirigy-problema.jpg

Lássuk, mi a pajzsmirigy-túlműködés 12 figyelmeztető jele!

Pajzsmirigyünk a nyelőcső két oldalán helyezkedik el, két, az anyagcsere szabályozásában és a szervezetünk energiaellátásában fontos szerepet játszó hormont termel, így működése gyakorlatilag az összes sejtünkre kihat. Fontossága ellenére a pajzsmirigy vizsgálata nem tartozik a rutinvizsgálatok közé, sőt, noha meglehetősen gyakoriak a működési zavarai, ismeretlen eredetű panaszok esetén sem azonnal merül fel a pajzsmirigybetegségek lehetősége. A leggyakrabban a pajzsmirigy túlműködése fordul elő, amikor túl sok thyroxin és trijód-thyronin hormont termel, ezen kívül pedig a pajzsmirigy alulműködése, a megnagyobbodása, göbösödése és rosszindulatú daganata okozhat problémát.

 

Nőknél gyakoribb, a stressz elősegíti

A pajzsmirigy túlműködésének hátterében sokféle ok állhat, gyakran autoimmun betegség is okozhatja. A tapasztalatok szerint a nőknél gyakoribb (a terhességgel, szoptatással illetve a klimaxszal kapcsolatos hormonális és anyagcsere-változások miatt). Egyéb életmódi körülmények - például túl sok jód fogyasztása, illetve egy-egy pszichés trauma bekövetkezte vagy tartós stressz - is hozzájárulhatnak a kialakulásához, így férfiaknál sem ritka. Túl sok jód bevitelével, illetve jódtartalmú gyógyszerek és sebfertőtlenítők alkalmazásával kerülhet a szervezetbe. A pajzsmirigybetegségek és a pszichés gondok összefüggését is régóta kimutatták: pszichoszomatikus betegségként akár egy váratlan sorscsapás, munkanélküliség vagy családi haláleset is kiválthatja. Fontos az öröklött hajlam szerepe is, ezért nem árt tudni, előfordult-e már a családban.

utikalauzanatomiabablog-pajzsmirigy-problema.jpg

Tanácsos ismerni azokat a tüneteket, amelyek – különösen együttes – jelentkezésekor a pajzsmirigy fokozott, túlzott működésére is gondolni kell.

 

Egy tucat jel, ami pajzsmirigy-túlműködésre utalhat

1. Indokolatlan, akaratlan fogyás jó étvágy ellenére
2. A szem enyhe kidülledése, a szemfehérje láthatóvá válása, esetleg látászavarok, kettős látás
3. A pajzsmirigy tapintható megnagyobbodása, esetleg nyelési, légzési nehézség, rekedtség
4. Szapora pulzus, erős szívdobogás, szívritmuszavarok
5. Gyengeség, fáradékonyság, terhelés utáni fulladás
6. Menstruációs zavarok, ritkábban jelentkező vérzés, nehezülő fogamzás
7. Verejtékezés, csökkent melegtűrés
8. Kézremegés, fájdalom illetve zsibbadtság a kézben
9. Az immunrendszer gyengülése, gyakoribb fertőzések, gyulladások
10. Hangulati és alvászavarok: ingerültség, idegesség, depresszió, álmatlanság
11. Emésztési gondok, hasmenés, hasi görcsök
12. Laboratóriumi eltérések: alacsony TSH, magas FT3 és FT4 szint a vérben, alacsony koleszterinszint

A tünetek megléte esetén mindenképp vegyük figyelembe, hogy ezeket más betegségek is okozhatják. Érdemes alaposan kivizsgáltatnunk magunkat, hogy bizonyítást nyerjen, pontosan milyen okok állnak a tüneteink hátterében.

 

Hogyan kezelhető a pajzsmirigy-túlműködés?

A pajzsmirigy-túlműködés eredményes kezelésében alapvető, hogy felismerjék az alapbetegséget is, és ne csak a tüneteket külön-külön próbálják enyhíteni. Ha a felsorolt tünetek közül egy vagy több is jelentkezik, és tartósan megmarad, indokolt egy szakorvosi endokrinológiai vizsgálat. A diagnózist laboratóriumi és ultrahang vizsgálat támasztja alá. A kezelés során a pajzsmirigy túlműködés mértékének megfelelően először gyógyszeres kezelésre kerül sor, majd szükség esetén izotópkezelés, esetleg műtét szükségessége is felmerülhet. A beteg a kezelést életmódi, étrendi tanácsok betartásával (például a sóbevitel kontrolljával, esetleg stresszkezelő technikák elsajátításával) tudja támogatni. A kísérő tüneteket is kezelni kell, például pulzusszabályozással, székletrendezéssel, az immunrendszer erősítésével, vitaminpótlással, enyhe nyugtató vagy gyógytea alkalmazásával.

Tudjon meg többet! Olvassa el korábbi posztunkat a pajzsmirigy-alulműködés tüneteiről!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gorcsoldo 2017.05.10. 17:07:27

A stimulansok, mint például a kávé kiiktatása igen fontos azoknak, akik pajzsmirigy problémával küzdenek.
süti beállítások módosítása