Útikalauz anatómiába

Mitől köszörüljük a torkunkat?

2017.01.10. 09:24

Mindannyiunkkal előfordul néha, hogy furcsa, krákogó hangok kíséretében köszörüljük a torkunkat, diszkréten próbálunk szabadulni valamilyen vélt vagy valóságos lerakódástól, toroktáji irritációtól. Nézzük, mi minden okozhatja a zavaró diszkomfortérzést a garatunkban, és mit érdemes tudni a torokköszörülésről!

bhc-torokkoszorules.jpg

Torkunk köszörülésére számos különböző okunk lehet, a kisebb-nagyobb egészségügyi problémától kezdve a rossz beidegződésig. Érdemes odafigyelni a jelenségre, mert nemcsak idegesítő, hanem káros is!

Torokbántalmak

Legtöbbször légúti gondok állnak a köszörülés hátterében, amelyek sokfélék lehetnek az egyszerű megfázástól a komolyabb betegségekig. A krákogási ingert főként a torok nyálkahártyájának irritációja, rossz komfortérzete, fájdalma vagy hurutossága váltja ki. Ennek oka leggyakrabban légúti fertőzés, torokgyulladás, túlerőltetés, de a lassan kifejlődő, krónikus tüdőbetegség, a COPD is kiválthatja. Igen gyakran első tünete lehet az ún. reflux betegségben (GERD) a nyelőcsőbe, a garatba visszakerülő gyomorsav, amely torokköszörüléshez, száraz köhécseléshez vezet.

Kínzó külső hatások

A torokköszörülés gyakori kiváltó oka lehet nyáron a nagy melegben a légkondicionáló berendezések használata szinte mindenhol. Télen a fűtés miatti száraz levegőt sem viseli jól a légúti nyálkahártyánk. Ezek mellett egyéb környezeti irritációk is lehetnek, pl. a szennyezett, nem megfelelően tisztított levegőjű munkahelyeken, ahol a szállongó por, vagy vegyi anyagok káros hatásának ki vannak téve a dolgozók (például épületek bontásánál vagy köszörűgép mellett). Ezen kívül ismert, bizonyított a nikotin nyálkahártyára kifejtett káros hatása az aktív dohányosok, a füstöt passzívan elszenvedők között. Valamint a rendszeresen – főleg tömény – alkoholt fogyasztók esetében is, mivel az alkohol vízelvonó, maró hatása a garat és gége nyálkahártyáját egyaránt károsítja.

Stressz

Lelki problémák a legkülönbözőbb szervi tünetek hátterében állhatnak, nem kivétel ez alól a torokirritáció sem: a pszichés feszültség  következtében az izmok és az idegek feszültebbé válása, görcsössége is állhat a háttérben.  Emellett sok terapeuta vallja, hogy a feszültség okozta fizikai tünetek mellett belső, pszichés összefüggés is van a lelki és testi bajok közt. A toroktáji problémákat elsősorban  az elfojtással, a „kikívánkozó”, de el nem mondott véleményekkel, nézetekkel  hozzák összefüggésbe.

Zavaró hanghatás

Ha rossz szokásról, beidegződésről van szó, jobb, ha minél előbb megpróbálunk leszokni róla. Bár maga a krákogó többnyire nincs is tudatában annak, hogy mit csinál, környezetének figyelmét időről időre felhívja magára a hangadással. Ez olykor szándékos is lehet: ha valaki társaságban szeretne szót kapni, a figyelemfelhívás eszközeként alkalmazza a hangos torokköszörülést. Az önkéntelen, megszokássá vált, kényszeres torokköszörülésről való leszokáshoz persze az érintett akarata kevés, fontos a környezete segítő, figyelmeztető jelzése is.

Vigyázat, káros!

Alkalmilag természetes ez a „garat-toalett”, de a szokássá vált torokköszörülésről nemcsak kevésbé esztétikus volta miatt, hanem az egészségünk érdekében is ajánlatos lehetőség szerint az okát megkeresni. A gyakori erőteljes torokköszörülés, krákogás ugyanis károsíthatja a garatot és a hangszalagokat, megváltoztathatja a hangszínt is. Éppen ezért, aki gyakran érez ingert arra, hogy köszörülje a torkát, és mindezt hosszabb időn keresztül, feltétlenül forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz, hogy az esetlegesen a háttérben álló betegségeket felismerhessék és a kezelésüket időben elkezdhessék.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipyke 2017.01.10. 19:03:39

Nem köszörülöm a torkomat, de gyakran érzek (teljesen egészségesen is-ritkán vagyok beteg) olyat, hogy sűrű váladék folyik le a garatomon, amit negyon nehéz lenyelni. Köhögésre nem, csak nyelésre ingerel, néha nagyon zavar, és rég, tizenévek óta tart (most 36 vagyok, nő). Mi lehet ez, és minlehet a megoldás?

what.the.fuck 2017.01.11. 09:19:24

fül-orr-gégész ?? haha. már többnél voltam, volt aki 20 ezret kért aztán kiderítette hogy hisztamin allergiám van. szegedi magán klinika ugye.
20 éve köszörülöm a torkom, sokszor ki kell köpjem a váladékot ami lefolyik a garatomból, és még egy zseni orvos se volt képes megoldást, vagy legalább diagnózist adni nekem.

efi 2017.01.11. 14:58:48

Az is okozhatja, ha már 1 perce várunk a főnök irodájában és az nem figyel még ránk mindig...

cardiobascuralis 2 2017.01.13. 16:23:12

@what.the.fuck:
Esetleg folyamatos hurut a tüdőben?
süti beállítások módosítása