Útikalauz anatómiába

Tudja, hogy mitől fájdalmas a menstruáció?

2016.04.05. 11:19

Minden nővel előfordul, hogy legszívesebben fel sem kelne "azokon a napokon", még akkor is, ha a menzesz csak a szokásos kellemetlenségekkel jár. A nők mintegy felénél azonban változó erősségű  fájdalmak is kísérik a havi vérzést. Betegség jele, tünete a fájdalmas menstruáció, vagy egyéni balszerencse csupán?

menzesz.jpg

A menstruációs fájdalmak erőssége és jelentkezésük helye is eltérő lehet, és változatosak az egyéb kísérő tünetek is. A kedvetlenség, levertség, fejfájás gyakran azokra is jellemző menstruáció idején, akiknél egyéb tünet, görcs nem kíséri a vérzést.

A fájdalom sokaknál az alhasi részre korlátozódik, de derék-, medencetáji is lehet, a hátba is kisugározhat. Intenzitása a kellemetlen nyomásérzéstől az enyhe, folyamatos sajgáson át a lüktető, hasító, kínzó görcsös fájdalomig terjedhet.

Kísérő tünetként gyakori az enyhe hasmenés, a rossz közérzet, az émelygés, hányás. Fokozott vizelési inger, hólyaghurutra jellemző tünetek is előfordulhatnak. A fokozott görcsös fájdalom akár  ájuláshoz is vezethet. Van, akinél ezek a kellemetlenségek csak a menzesz első napjaiban jelentkeznek, másnál végig is kísérik azt, és az sem ritka, hogy már a vérzés megjelenése előtt egy nappal elkezdődnek.

Fiatal nőknél gyakoribb

A fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoe) egyedi jellemző, és hosszú évekig gyötörheti az erre hajlamos nőket. Leginkább a kamaszlányok szenvednek tőle: általában az első menstruációt követő 1-2 évben a legerősebb, és a kor előrehaladtával a fájdalom intenzitása csökken.

A probléma nem ritkán olyan fokú, hogy a normális hétköznapi életvitelt, iskolába menést, munkavégzést is nehezíti. Középiskolában gyakran kell a lányoknak emiatt testnevelésórán felmentést kérni, sőt, egy-két napot otthon tölteni.

A heves tüneteket tapasztalva a legtöbben betegséget sejtenek a háttérben. Több egészségügyi problémát is jelezhet a fájdalmas menstruáció, de szerencsére csak az esetek kis százalékában van erről szó. A többségnél természetes folyamat eredménye a fájdalom, bármilyen kellemetlen is.

Élettani okok a fájdalom hátterében

A menstruációs ciklus során a méh nyálkahártyája megvastagszik, hogy a petefészekből a petevezetőn érkező, beérett, megtermékenyített petesejt jól beágyazódhasson. Amennyiben nem történik megtermékenyülés, néhány nap múlva a petesejt és a nyálkahártya lelökődik. Ezt követően a méh megkezdi az új petesejt számára az új, jó beágyazódást kínáló nyálkahártya felépítését. A régi nyálkahártya lelökődését és kiürülését, a méh kitisztulását méhösszehúzódások szolgálják. A nehezebb tisztulási folyamat, a hevesebb összehúzódások okozzák az egyébként természetes folyamat fájdalmasságát. Az összehúzódásokat prosztaglandinok váltják ki, melyek ösztrogén hatására termelődnek a méhnyálkahártyában. A prosztaglandin a vérkeringés útján a test bármely pontjára hatást gyakorolhat. Ha a prosztaglandin nagyobb mennyiségben termelődik, vagy a szervezet érzékenyebb rá, a görcsök intenzitása erősebb,a fokozott prosztaglandin jelenlét pedig fejfájást és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat.

Rendellenességet, betegséget is jelezhet

Ha az átlagosnál vastagabb a méhnyálkahártya, lelökődéskor erősebb a vérzés, a tisztulási folyamat szintén fokozott összehúzódásokkal, így erőteljesebb görcsökkel, fájdalommal járhat. A méh rendellenes helyzete és a túlságosan szűk méhnyak nehezíti a menstruációs vér kiürülését, ami megint csak kiváltója lehet a tisztulást célzó, erősebb görcsöknek. Ilyesmi azonban ritkán fordul elő, a legtöbb esetben a prosztaglandin a kiváltó ok.

Egészségügyi problémát is jelezhet a fájdalmas menstruáció, így például a petefészek, a petevezeték, de akár a méh gyulladása is állhat a háttérben. Ilyenkor a menstruációs időszak máskor szinte észrevétlen görcsei a gyulladás miatt érzékenyebb területen fájdalmat váltanak ki. Továbbá az erős görcsös menzeszek hátterében egy speciális kórkép az endometriózis is állhat.

Ritkább esetben valamilyen egyéb fizikai elváltozás, fejlődési rendellenesség, daganat is okozhatja, hogy a menstruáció hirtelen erősebb fájdalommal jár.

Mindenképpen érdemes a problémával szakorvoshoz fordulni, hogy az esetleges betegség felismerhető, kizárható legyen. Nőgyógyász tud segíteni a fájdalom csillapításában is, kiválasztva az egyénre szabottan legmegfelelőbb módot.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sagittarius 2016.04.05. 20:32:51

Kineziológusként gyakran találkozom ezzel a problémával. A cikk írojának nyilván igaza van abban, hogy a fájdalmakat a prosztaglandin túltermelése okozza. (Ehhez nem értek, nem vagyok orvos.) Azonban a prosztaglandin sem véletlen balszerencse miatt teng túl. Az esetek nagyon nagy többségében lelki okok állnak a háttérben. Ilyen lehet például a szüléstől való félelem, a női szerep tagadása, az anyai minta. Általában egy-két oldással (a kineziológiában így nevezik a kezelést) végleg megszüntethetők a fájdalmak.

marapur 2016.04.05. 20:35:36

A cikknek az Index mobil app-jával történő elolvasásának az a feltétele, hogy az olvasó nyilatkozzon, hogy elmúlt már 18 éves. Ez azért meglepő, mert a cikk ismeretterjesztő jellegű, és olyan egészségügyi problémát tárgyal, ami jellemzően 18 év alatti lányokat érint.

Csipyke 2016.04.05. 20:43:10

@marapur: pont ez jutott eszembe nekem is. Semmi >18 nincs a cikkben.

@saguttarius: az elso par evben neha majd bele doglottem, pedig 11-12 evesen kurvara szemben sem volt a szulestol felni... A kurizslastol jobban felek ma is, pedig ket nem eppen sema szulessel aldott meg a sors...

zizi77 2016.04.05. 21:58:14

@Csipyke: szerintem egyszerűen fejlődik a fájdalomküszöb és hozzászokik az ember, ezért lesz kevésbé megrázó. Egyébkènt magamon is azt tapasztaltam, hogy tiniként sokkal rosszabb volt. Se negatív anyai minta, se szüléstl való félelem. Egyszerűen csak nagyobb figyelmet kapott akkor, mert még nem éreztem annyira természetesnek.

Csipyke 2016.04.05. 22:10:38

Még egyetemista koromban is ágynak vert néha a dolog. Nekem a hormonális fogamzásgátló oldotta meg (azóta már rég nem élek vele).

GMS 2016.04.06. 00:31:50

Elettani okok. Lelki okok, mi? Nagy lofutyi. Nem kene cukrot enni ilyenkor egyaltalan. Semmilyen formaban. Es hirtelen mindenki meglepodne, hogy je, eltunt a fajdalom, el a gorcsok. Mi van?
Akkor mit mondanatok okosok. Hirtelen megoldodtak a lelki problemai??? Agyam megall. A test egy biokemiai rendszer, ha szart viszel be szarul fog mukodni. Ilyen egyszeru. Hovatovabb a lelked is ezen alapszik. Meg a depressziod, deprimaltsagod, sot boldogsagod stb, stb.

Stohl András 2016.04.06. 00:51:28

Hogy ezeknek az elkenyeztetett kislanyoknak mennyi problemajuk van, fiuk bezzeg egy szot se szolnak.

csepke 2016.04.06. 06:01:55

édes a kineziológus ("...ehhez nem értek nem vagyok orvos.."), de azért testi bajokkal "kezel" bárkit gondolom nem kevés pénzért. hehe

SarahConnor 2016.04.06. 06:31:56

Én 32 vagyok, a mai napig elájulok az első két napban minimum egyszer, kaparom a falat, nem enyhe, hanem irtózatos hasmenésem van, hőhullámok törnek rám, fehér vagyok, mint egy kísértet, és a fájdalom az alhasamból a térdemig kisugárzik, így a járás is fáj. Se szervi, se hormonális oka nincs, hormonpirula nem használt. A doki sok próbálkozás után kinyögte, nincs több tippje, akkor törődjek bele, hogy ezt dobta a gép :D
Azóta rájöttem, hogy bár elég rendszertelenül étkezem (a munka miatt főleg), mikor megvan, vigyáznom kell, nehogy üres legyen a gyomrom, mert az éhség indítja el a többi fájdalmat. Mióta ezt tudom, ritkább a szenvedés, de ha elrontok valamit, akkor még mindig elpusztulok.

@GMS: igazad van, de a lelki okokat sem szabad lebecsülni, feltételezem, nem láttad még közelről, mit művel egy emberrel a lelki elgyötörtség. Nem vidám dolgok ezek.

Zsuzsi25 2016.04.06. 06:43:39

@Lenina Huxley: algoflex M , de csak a sarga tabletta, es abbol is 2. Nekem egyedul az segitett. Tobbnyire csak remenykedem, hogy az elso nap szombatra essen, de sajna nem mondig sikerul..

SarahConnor 2016.04.06. 06:48:40

@Zsuzsi25: nekem az nem segít, én Apranaxot szedek, és azt is jóval görcs előtt kell bevennem. Nekem az első nap mindig szerda, mert akkor rohadt sokáig vagyok a munkában :)

Zsuzsi25 2016.04.06. 06:50:51

@Lenina Huxley: :D te legalabb tudod mikor jon meg. Nekem ossze vissza van. Pedig en 30 alatt vagyok....

csakférfi 2016.04.06. 08:31:56

@Lenina Huxley: A saját nőiességedet alárendeled a munkának és a karriernek.Sikerorientált vagy.Valszínűleg a munkádban látod életed értelmét s vágysz karrierre.
Ez a fájdalmas időszak figyelmeztet arra hogy nő vagy és nem robot.A kettő nem ugyanaz. Ez a "lelki " tényező. Azaz a fejedben dől el minden. Mivel a "lelked" ott lakik.

guy 2016.04.06. 12:11:48

A heti legalább háromszori testmozgás egy edzettségi szint elérése esetén nem csökkentené a fájdalmat?

SarahConnor 2016.04.06. 19:36:16

@csakférfi: ne haragudj, de ez baromira nem talált. :)

SarahConnor 2016.04.06. 19:37:08

@guy: én heti négyszer boxolok, és semmit nem változtak a tüneteim.

csakférfi 2016.04.08. 17:42:08

@Lenina Huxley: nem??hogyhogy? :)
akkor mitől fájdalmas?
orvosod is találgat.
Pedig az ok a fejedben található.mármint a hiba amit rosszul tudsz.
meséld el hogyan viszonyulsz a tanuláshoz a munkához és a férfiakhoz.
Akkor talán tudsz változtatni a gondolkodásodon ,amennyiben ......!
Nem kötelező semmi.vannak szabályok amiket ha gondolati szinten megszegsz és tartósan azt gondolod...hogy!ha ezen változtatsz akkor megszűnnek a fájdalmaid.
Ez pedig nem csoda.Csak szabály az élethez! Az egészségeshez."ép testben ép lélek".nem én találtam ki ....!
:)

SarahConnor 2016.09.30. 06:40:07

@csakférfi: piszok régi a kommented, de akkor is válaszolok, hogy ne lógjon a levegőben. Megemlítettem, hogy dolgozom, erre jöttél, hogy sikerorientált karrierista vagyok, stb, stb. Ezt mindenkinek mondod, aki dolgozik valahol? Ez a legkorlátoltabb gondolkodásmód, ami létezik, a szomorú, hogy a tulajdonos mindig extrém bölcsnek érzi magát... semmit nem tudsz rólam, és pont az ellenkezője vagyok: azért dolgozom, hogy megéljek, az élet nekem délután háromkor kezdődik, mikor kijövök a "gyárból". Úgyhogy kérlek, ne vonj le félmondatokból következtetéseket. Volt már stresszes eredetű betegségem, tudom, mi az, nem is kell velem úgy beszélned, mint egy idiótával.
A görcs az éhségérzettel összekapcsolódik össze, mint mostanában rájöttem, jó későn, ugyanis 11 éves korom óta, mióta menstruálok, ilyen vagyok. Görcsölős. Ugye nem akarsz azzal jönni, hogy már 11 évesen is sikerorientált robot voltam? :D Ez a dolog totális túllihegése. Vannak, akiknek egyszerűen fáj a menstruáció, a doki mondta, hogy a hátrahajló méh is lehet az oka, meg még pár dolog, mind szervi. Például sok ösztrogén, ami miatt vastag a nyálkahártya a méhfalon és így nagyobb csinadrattával válik le.
Lehet hókuszpókusszal túlmagyarázni ezt, de nem érdemes.

csakférfi 2016.09.30. 08:33:28

@Lenina Huxley: Nocsak!
A tény hogy fájdalmas a mensesed elárulja mitől rettegsz.
Azt persze nem nehéz kitalálni.Persze ahhoz nem az orvosoknak sámánoknak és guruknak kell hinni.
neked meg nem azt hogy a verseny a szükséges életvezetés.
Van kétfajta ember.
Egyik a munkájának szenteli az életét és háttérbeszorítja a másik embert.
Van aki a másik emberért él és a munkáját háttérbeszorítja.
Ezeket tovább lehert gondolni.
Ajánlom neked is .
:) :)

Ugyanis nem sértőnek írtam hanem elgondolkodtatónak.
Biológiai alap szabály.
"ha a környezet ellenséges akkor a sejt a túlélést választja,ha barátságos akkor a szaporodást."
Ha ellenséges a környezeted --vagyis azt hiszed---akkor görcsölni fogsz.
Ha békés a környezeted _-vagyis azt hiszed---akkor nem.

csakférfi 2016.09.30. 23:09:14

@Lenina Huxley: Még valami mert épp ráérek.

"Ez a legkorlátoltabb gondolkodásmód, ami létezik, a szomorú, hogy a tulajdonos mindig extrém bölcsnek érzi magát... semmit nem tudsz rólam, és pont az ellenkezője vagyok: azért dolgozom, hogy megéljek,"

Én háromműszakban vagyok .
sokszor azt sem tudom milyen nap van.
Ráadásul hétvégén meg a saját földemen gazdálkodom.Ott a növény irányít.
Mégis olykor napi anyagi gondjaink vannak.
Van feleségem és két nevelt fiam,valamint anyósom aki félig bénult férjét ápolja.
Neki kötelező ha arra kér.
Mégsem szedek gyógyszert.Nem járok orvoshoz.
Szóval?,
Megint sértő?,
:)

SarahConnor 2016.10.01. 09:38:03

@csakférfi: úgy látom, hiába írok neked akármit, te még a méhemről is többet tudsz, mint én. Nagyon nagy zagyvaságokat beszélsz, én azt javaslom, nagy plénum előtt ezt ne reklámozd, ha jól akarsz belőle kijönni.
A menstruáció, a sok ösztrogén maga a termékenység. Ez nem baj? 11 éves korom óta tart. Ez nem baj? Nem, nem baj neked semmi, csak tolhasd a szöveged.
Tévedsz. butaságot beszélsz és ráadásul ítélkezel. Te meg ezen gondolkodj el.

A második kommented értelmét konkrétan nem találom, de kímélj meg tőle.

csakférfi 2016.10.01. 12:54:05

@Lenina Huxley:

Te életed te fájdalmad.

www.biologika.hu/
nem kötelező szenvedni.
Mivel a természet tökéletesre alkotott.Mikor megszülettél.
Na cső.
nem tudok többet nálad sem másnál.
csak értem.Amit más kitalált.
:) :)
Ez is sértő??
süti beállítások módosítása