Útikalauz anatómiába

7 tévhit a kolonoszkópiáról

2015.11.20. 14:00

A köztudatban sokféle tévhit él máig a vastagbélrák-szűréssel, a kolonoszkópiával kapcsolatban, összeszedtük a hét leggyakoribb tévhitet, hogy eloszlathassuk a felesleges aggodalmakat.

colonoscopy.gif

1. „Én nem vagyok veszélyeztetett”

Sokan hitegetik azzal magukat, hogy nekik nincs szükségük bélrákszűrésre, mert ők nem tartoznak a vastagbélrákkal veszélyeztetettek közé. Nos, nem így van: mindenki veszélyeztetett, férfiak és nők egyaránt. Ötvenéves kor felett megjelenhetnek a bélpolipok, amelyekből kifejlődhetnek a vastag- és végbéldaganatok. Ezek az utóbbi években a 2. leggyakoribb daganatos betegséggé léptek elő. Magyarországon évente mintegy ötezer ember hal meg ennek következtében! Ezért minden negyvenöt  évnél idősebb embernek feltétlenül ajánlott elmennie vastag- és végbélrákszűrésre, amelynek leghatékonyabb módja a kolonoszkópia.

2. „Ha nincsenek tüneteim, nincs szükségem a kolonoszkópiára!”

Sajnos, ez nem igaz! A bélpolipok növekedése ugyanis nem jár tünetekkel, a beteg nem érzékeli a folyamatot, nem is sejti a veszélyt. A több ezer, tünetmentes, csak szűrővizsgálatra jelentkező beteg mintegy 20-25 százalékában észleltek polypot, amelyek a vastag- és végbéldaganatok előszobái. Pánikra viszont nincs ok, hiszen a kolonoszkópia segítségével meg lehet találni, sőt, el is lehet távolítani a polipokat, mielőtt rákká fajulnának.

3. „Az előkészítő folyadék biztos ihatatlan, nem bírok annyit inni, hogy kitisztuljak, napokig kell éheznem, biztos hányingerem lesz tőle!”

A kolonoszkópiától sokakat visszatart az a kényelmetlenség, hogy a vizsgálat előtt béltisztításra van szükség. Az ehhez segítségül kapott folyadékot egyben vagy két részletben kell elfogyasztani. A ma használt korszerű szerek ízesítése a limonádéhoz hasonló vagy édes , a vizsgálat előtt csak egy napig kell folyadékot fogyasztani, általában kombináltan (lehet levest, joghurtot, kávét, teát is). A hashajtó hatás  valóban nem a legkellemesebb dolog, de megéri, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a bélfal minden elváltozását, problémáját felfedezhessék a szakemberek.

 4. „A kolonoszkópia sem lesz elég pontos minden kis elváltozás vizsgálatában”

Nem így van: megfelelő előkészítés után a kolonoszkópia világszerte még mindig a ma létező legmegbízhatóbb vizsgálati módszer (“gold standard”) a vastag- és végbélpolipok illetve béldaganatok kiszűrésére.

 5. „Nem tudnak engem eléggé leszedálni a vizsgálathoz”

A vizsgálat előtt sok páciens tart ettől. Felesleges aggodalom: a kolonoszkópiához a beteg mindenképpen kap egy könnyű bódítást, amelynek következtében a legtöbben nem is emlékeznek a vizsgálatra, de érdemes kifejezetten altatásban is kérni a szűrést.

 6. „A barátom vastagbele perforált a vizsgálat során”

A kolonoszkópia kiemelkedően biztonságos vizsgálati eljárás, gond, szövődmény igen ritkán (inkább legyengült, több betegségben szenvedő, idős betegekben ) fordul elő. Annak esélye, hogy a bélfal megsérül a vizsgálat során, mindössze egy ezreléknyi. Már a vizsgálatra jelentkezéskor, az időpont egyeztetés alkalmával meggyőződhet a páciens arról, hogy képzett, az endoszkópia használatában nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek foglalkoznak vele.

7. „Ha a sorsom úgy hozza, hogy vastagbélrákom lesz, annak úgy kellett történnie”

Ez nem igaz, nincs szó eleve elrendelésről: több módja is van annak, hogy a vastag-és béldaganat kockázatát csökkentsük, a kialakulását megelőzzük. 45-50 éves kor után, (családi előfordulás esetén még ennél is korábban) fokozott kockázatú csoportba tartozunk , ezért időben érdemes kérni gyomor-bélrendszeri szűrést, a gastroszkópia és kolonoszkópia elvégzését. Bár ismertek olyan genetikai tényezők is, amelyek hajlamosítanak a polypok és daganatok kialakulására,egészséges életmóddal, rostdús táplálkozással, rendszeres mozgással, a dohányzás kerülésével minden életkorban nagyon sokat tehetünk a daganatos megbetegedések elkerüléséért.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hidroponi 2015.11.20. 17:54:44

az 5-os pont egyszeruen nem igaz.
semmit nem kaptam a vizsgalat elott.
utana pedig fel napig rosszul voltam, mert a levego amit befujtak nagyon nehezen tavozott belolem. hiaba tartottak bent 1 oraig a vizsgalat utan, hazafele olyan rosszul voltam, hogy az amugy 1 oras ut 3 oraig tartott.

morcos68 2015.11.20. 18:37:49

Erre én egyszerűen képtelen lennék... Elképesztően kellemetlen és megalázó.

Angaga 2015.11.20. 19:10:09

Igen, én is belekötnék. Nem érdemes altatásban kérni! Persze a Budai egészségközpont szakértöi javasolják,mert akkor sokkal több pénzt kaszálhatnak érte,,,
Higgye el mindenki, nem érdemes! Lehet kellemetlen a vizsgálat, de nem szükségszerüen. Nekem a gyomortükrözés inkább volt kellemetlen.
Arra figyelni kell, hogy jól kitisztuljon az ember elötte, nekem harmadik nekifutásra, csak a 3. elökészítés után volt sikeres a vizsgálat, egyszerüen nem kaptam elég hashajtót...
A gátlásait pedig vetközze le mindenki, az ilyen személyzet annyi ilyet látott már, saját tapasztalat, magam is egészségügyis vagyok, hogy nem érdemes ilyenen agyalni...

2015.11.20. 19:34:14

Érdekes, hogy amcsiban meg csak altatásban végzik a kolonoszkópiát.

polly graph 2015.11.20. 19:55:45

95000 illetve 45000. Ennyi a kolonoszkópia altatással illetve altatás nélkül abban az egészségközpontban, melynek munkatársai közreműködtek a cikk készítésénél. Azt hiszem ez a lényeg. :) Én személy szerint próbálom egészségesen élni az életem, nem rettegésben tölteni, várni, mikor milyen rák csap le rám és közben totálisan hipochonderré válni és addig csesztettetni magam kockázatos és roppant kellemetlen szűrővizsgálatokkal, míg tényleg valamit összeszedek. :)

panteon 2015.11.20. 20:10:28

Én bódítást kértem, de nem ért semmit mert kicsi volt az adag, de simán ki lehet bírni.
Most tök nyugodt vagyok, hogy semmi gond....

morcos68 2015.11.20. 20:20:52

Alig bújtatott reklám az írás, semmi más... az Indexen hetente tesz fel valaki hasonlót. Csak az elmúlt héten volt már HPV meg még valami, de abba bele sem olvastam.

infrablue 2015.11.20. 20:50:19

@morcos68: Addig bújtatott reklám, amíg nem közlik veled a tényt. 49 évesen kellett szembesülnöm betegséggel, egy jó sebésznek és a kemoterápiának köszönhetően 11 éve túléltem, mellesleg évente kontroll kolonoszkópiával. Tisztelem mások véleményét, előítéletét, félelmét, nos akkor kell nagy legénynek lenni, ha közölték a diagnózist, mondjuk az aktuális besorolással és túlélési átlaggal. Akkor egy kicsit mindenki visszavesz a vaktában lövöldözésből.

2015.11.21. 04:43:22

@infrablue: igen, kellemetlen a vizsgalat, de amig ez a legbiztosabb modja, addig nem tehetunk mast, alavetjuk magunkat. Jobb, mint egy kesoi diagnozis.
Remelem hamarosan feltalalnak valami mas, egyszerubb modszert es akkor meg tobben elmennek szuresre, azok is, akik ma meg idegenkednek tole.
Addig pedig talan a vizsgalatot vegzok embersegesseget is lehetne fejleszteni, tulok olyanrol, akit elegge megalaztak vizsgalat kozben allami intezmenyben (korulmenyek, eljaras, hangnem...). Ez se hozza meg az ember kedvet.

Reklam vagy sem, jok az ilyen cikkek, foleg, hogy kommentelheto es igy az olvasok esetleg kiigazithatjak, ha mast tapasztaltak.

kasztor 2015.11.21. 06:53:01

Valóban kellemetlen, szélgörcsre hasonlító fájdalmakkal járó vizsgálat.
Elsőre mindjárt 5 polipomtól szabadítottak meg. (Ez fájdalommentes. Kifelé haladva egyszerűen lecsípik) Szerencsémre a szövettani rendben volt.
Azóta 3 évenként elmegyek a vizsgálatra.
Reklámra csak az egészség védelmében van szükség, mert a szűrővizsgálat ingyenes.

Souky Sanjay 2015.11.21. 09:51:43

Azt nem mondom,hogy egy orgazmussal ér fel a vizsgálat,de ki lehet bírni.A doktornő,aki a vizsgálatot végezte,nagyon kedves és megértő volt.A vizsgálat előtt megkérdezte,hogy kérek-e egy bódító szurit.Úgy voltam vele,ha az anyósom kibírta nélküle,akkor én is kibírom.Aztán,amikor a vizsgálat befejezése után,kb.fél óra múlva a kezembe adta a doktornő a zárójelentést,akkor minden kellemetlenség feledésbe merült és örültem,hogy rendben vagyok.A hitetleneknek egy történet:a barátom külföldön él.Az ő egyik kollégája elment a vizsgálatra,ahol polipokat találtak nála.Szerencsére megúszta,de a barátomat.aki elmúlt már 60 éves,kapacitálta,hogy menjen el.nézesse meg magát.Egy csütörtöki napon történt a vizsgálat és hétfőn már műtötték is,pedig nem érzett előtte semmit.Bármennyire is kellemetlennek és megalázónak tartjuk a vizsgálatot,javaslom mindenkinek.Higgyék e,az orvos naponta csinálja és egyáltalán nem foglalkozik mással.

Áron777 2015.11.21. 12:33:18

@morcos68: megalázó?az egészség a legfontosabb,s ez a vizsgálat csakis a javadat szolgálja!Nem szabad belehalni a szégyenbe,meg az orvostól tartani,hisz ez a munkája!

morcos68 2015.11.21. 12:37:49

@Áron777:
Igen, végtelenül megalázó... Létezik önbecsülés, önérzet is. Majd ha egyszer egy csepp vérből ki tudják mutatni, akkor talán...

Áron777 2015.11.21. 12:39:20

@morcos68: Az tényleg egyszerűbb lenne,de most ez van...ez a leghatékonyabb,ám természetesen senki nem szeretne átesni rajta!

tobias2 2015.11.21. 13:15:02

"Annak esélye, hogy a bélfal megsérül a vizsgálat során, mindössze egy ezreléknyi."

Egyik kollégám most haldoklik, mert kilyukasztották a belét a vizsgálat során. Nekem is majdnem.

Az egy ezrelék azt jelenti, hogy minden ezredik ember rokkanttá válik egy egyszerű vizsgálat következtében. Az ilyen durva kolonoszkópokat a halál faszának kellene nevezni.

©________ 2015.11.21. 14:52:01

5. ponttal vannak problémáim
a gyomortükrözés ehhez képest tippem szerint (!) leányálom, és azt is alig bírtam, utána próbáltam kérni bódítást, majd marha módon hagytam magam anélkül, hát olyan szar még sose volt, a doktornő durva volt, kapkodott, nagyon fájt, sokkot kaptam, majd a végén leordította a fejem, hogy mit hisztizek.
a kolonoszkópiát csak altatásban merném, ezek után meg pláne.

hiirvi piirvi 2015.11.21. 15:58:42

Fizetősre kell menni, 45-50 ezerért magánpraxisban szinte futószalagon csinálják a kolonoszkópot, államira én sem mennék + amúgy a tb fizetésnek sztem már nincs értelme, ha életbe akarok maradni fizetős soron kívüli diagnosztika is van.

slowMotion 2015.11.21. 16:23:15

Konkrét eset amit átéltem, kisérőként: Tétenyi uti kórház, bóditással. Ugy orditott a vizsgált hogy ajtón keresztül is borzalmas volt.

slowMotion 2015.11.21. 16:27:04

A 0.dik pontot hiányolom (miszerint a cikkirónak ez ügyben van szemályes tapasztalata, mivel rendszeresen eljár szűrésre)

8.) Ja és a TB fizeti, ugye?

2015.11.21. 16:42:19

Előrebocsátom: nem vagyok szégyellős, nem éreztem megalázónak a kolonoszkópiát, nem vagyok siránkozós, viszonylag jól tűröm a fájdalmat, de nekem a végbéltükrözés életem legfájdalmasabb egészségügyi beavatkozása volt... Az Uzsokiban csinálta két hölgy, nem tudom, az ő hibájuk volt-e, azt hittem, szétreped a belem. Nem hittem volna, hogy tud valami ennyire fájni. Soha többé! Ha kell, legközelebb fizetek érte magánklinikán, de senki ne jöjjön nekem azzal, hogy ez csak „kellemetlen".

Kard 2016.03.23. 00:17:08

@Angaga: Attól függ, hogy férfi vagy-e vagy nő. A férfiaknak ott van a prosztatájuk és az valami embertelenül tud fájni ahogy a cső nyomja. Például pont ezért nem értik a nők, hogy egy hascsikarás miért tud a férfiaknak sokkal jobban fájni. A vizsgálat többi része nem probléma, ha túlment a cső akkor már ok. Feltéve ha jól fújnak fel.

@Babette©:
A gyomortükrözés sokkal kellemetlenebb. Nekem 3 gyomortükrözésem és 2 vastagbéltükrözésem volt a 20-as éveimben. Elég problémás volt a gyomrom, persze a vizsgálatok nem értek semmit :). Majd 15 év után magamtól véletlenül jöttem rá lisztérzékeny vagyok az a fajta amit a teszt nem mutat ki.
Viszont az első gyomortükrözésnél elcseszték gyomorszáj záróizmát és azóta refluxom van (előtte nem volt soha). Sajnos ha favágó az orvos akkor simán benne van ez is.
süti beállítások módosítása