Útikalauz anatómiába

Tévhitek az élelmiszerekről!

2015.03.25. 13:53

Hihetetlenül sok féligazság, sőt, olykor káros tévhit befolyásolja az étrendünket. Még azokét is – vagy az övékét csak igazán – akik figyelnek arra, hogy egészségesen étkezzenek. Néhány közismert  táplálkozással kapcsolatos hiedelmet gyűjtöttünk össze.

marc25-1900.jpg

Az olívaolaj az igazi

Az olívaolaj egészséges, nem kétséges. Azonban a repceolaj legalább ilyen egészséges, mert a legfontosabb omega-3 zsírsavakat tartalmazza, nem is beszélve a dió-, len- és szójaolajokról. A mediterrán konyha népszerűbbé válásával azonban az olívaolajnak kétségtelenül jobb a marketingje.

A kávé vízhajtó hatású

Ebből annyi az igazság, hogy maga az elfogyasztott kávé hamarabb kiürül a szervezetből, mint például egy csésze gyógytea. A szervezet azonban kávé hatására sem választ ki több folyadékot – ezt vizsgálatok igazolják. 

A margarin kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a vaj

Mindkettő zsírtartalma körülbelül 80 százalék, így 10 deka mindkettőből  kb. 750 kalóriát tartalmaz. A Light, vagy Diet jelzésű margarin az alacsonyabb zsírtartalmú változat, de érdemes vásárláskor ellenőrizni a dobozok feliratán a zsír- és kalóriatartalmat.

Ha valaki szeretne fogyni, többször egyen keveset

Nem jó tipp! A szénhidrátokban gazdag ételek ösztönzik az inzulintermelést. Ez gátolja a zsírégetést, és biztosítja a zsírsejtek fejlődését. Ajánlott a három főétkezés, köztük pár órás szünettel, amikor az inzulintermelés is szünetel, így elősegíti a zsírégetést. Ha mégis beiktat „kisétkezést”, az szénhidrátszegény legyen, például zsírszegény tejtermékek vagy zöldségfélék, kevesebb cukrot tartalmazó gyümölcsök.

Aki a krétaiak táplálkozási szokásait követi, hosszú életű lesz

Való igaz, a krétaiak közt nem ritkán még 100 éves emberek is jó egészségnek örvendenek. Ez annak köszönhető, hogy a hagyományos krétai étrend sok gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyeseket, friss halat és az olajbogyóból nyert olajat, valamint kenyeret tartalmaz. Ezt érdemes – lenne- követni.  Az egészséges életmód azonban már a mediterrán országokban sem jellemző, napjainkban már a krétai gyerekek egyharmada is túlsúlyos.

A gyerekeknek sok fejessalátát kell enniük

A saláta egészséges, de nem tartalmaz semmi mást, mint amit önállóan fogyasztott gyümölcsök és zöldségfélék formájában juttathatnak a szervezetükbe. A sárgarépa és sárgadinnye például magas béta-karotin tartalma miatt ajánlott, sokkal több található bennük mint a salátában. A brokkoli, édeskömény és karfiol több C-vitamint tartalmaz. Csak a folsav az, amelyből a fejessaláta más zöldfélékhez képest kiemelten sokat, minden 10 dekájában 75 mikrogrammot tartalmaz, kétszer annyit, mint például a  paradicsom. Ugyanakkor a kereskedelemben kapható fejes saláta nitráttartalma gyakran magas, ezért, ha igazán egészséges salátát szeretnénk, tanácsos – akár balkonládába – saját kezűleg ültetni.

A friss tej egészségesebb, mint az UHT tej

Tényleg magasabb a  friss tej vitamintartalma, de olyan elenyésző mértékben, hogy azt nem is érdemes megemlíteni.

Az alumínium edények károsítják az egészséget

Az alumínium edények biztonságosságát több szervezet, köztük a WHO is szavatolja. Az alumínium egyébként egy nyomelem, ami nagyon kis mennyiségben a szervezetben is megtalálható. A savas ételek, mint például az almaszósz, a savanyú káposzta, vagy a paradicsomleves képes oldani egyes alumínium edények felszínét. Bár az sem okoz problémát, ha egy új alumínium edényben készített savas étel miatt némi kioldott alumíniumot is elfogyasztunk, mert ez kiürül a szervezetből, mégis, a teljes biztonság érdekében tanácsos a savas ételeket zománcozott edényekben készíteni.

Gombás ételt nem szabad melegíteni

A gomba sok vizet tartalmaz, és átlagosan több fehérjét, mint a tej és tejtermékek, így a romlandó élelmiszerek közé tartozik. Ha túl hosszú ideig van a fehérje szobahőmérsékleten, bomlásnak indul, és ennek során káros anyagok keletkezhetnek. Ha azonban valaki egy gombás ételt a hűtőben tárol, más a helyzet. Ott nyugodtan eltartható még egy napig, és semmi bajt nem okozhat, ha fogyasztás előtt jól felmelegítik. 

Az oxigéndús ásványvíz  vitalizál

Sokkal jobban járunk a légzőgyakorlatokkal, vagy akár azzal, ha veszünk egy mély levegőt. A jelenlegi ismereteink szerint ugyanis ilyen formában nem juttatható oxigén a szervezetbe: a gyomor és a bél falain keresztül csak nagyon kis mennyiségű oxigén szívódik fel és kerül a vérbe.

A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér

Ha a barna kenyér – az általánosan elterjedt szokás szerint – az elkészítéséhez használt malátától és karamelltől barna, ha ezt esszük, gyakorlatilag ugyanazt a fehér lisztből készült terméket fogyasztjuk, mint a fehér kenyér esetében. Ezekben alacsony a vitaminok, ásványi anyagok és rostok mennyisége. A teljes kiőrlésű kenyér az, ami egészségesebb, ezt érdemes keresni.

Fitokemikáliák védenek a rák és szívroham ellen, csökkentik az öregedést

Lehet, hogy ebben az esetben még korai az öröm. Fitokemikáliáknak azokat a bioaktív vegyületeket nevezzük, melyek a növényekben találhatóak. Fitokemikáliák például a flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének. Csodálatosan jótékony hatásukat a magas vérnyomásra, a koleszterinszintre és a sejtekre ugyan bizonyították már, de egyelőre csak laboratóriumi körülmények közt, illetve állatok vonatkozásában.  Előnyös hatásuk tagadhatatlan, de még nem igazán ismert a hatásmechanizmusuk.

Nem szabad gyümölcsre vizet inni

Aki gyümölcs fogyasztása után közvetlenül vizet iszik, annak fájni fog a hasa - mondják. Ez igaz lehet, csak éppen nem az a probléma közvetlen oka, hogy a gyümölcs a vízre rosszul reagál, hiszen a gyümölcsök nem dagadnak meg a gyomorban folyadék hozzáadása után sem.

Az esetleges bajokért nem a gyümölcs, hanem a mikroorganizmusok a felelősek!  Ha ugyanis mosatlan gyümölcsöt eszünk, az esetlegesen rajta lévő baktériumokkal a gyomorsav  veszi fel a harcot. Ha azonban egyidejűleg sok folyadék jut a gyomorba, akkor a sav hígul, és így már nem képes ártalmatlanítani őket. Ezért mindig meg kell mosni gyümölcsöt, hogy csökkentsük a rajta lévő kórokozók mennyiségét – és még vizet is ihatunk rá nyugodtan. Azoknak azonban, akik egyenesen a bokrokról és fákról szüretelve ettek gyümölcsöt, tényleg ajánlatos egy fél órát várni, mielőtt innának valamit.

A spenót segít a vashiányon

Réges-régi tévhitről van szó, ami nagy valószínűséggel egy korábbi kutatás publikálásakor történt elírás eredménye. Vitathatatlan, hogy összehasonlítva más zöldségekkel a spenót még eredeti értéken is sok vasat tartalmaz. Csakhogy, rengeteg oxálsavat is, ami viszont éppen a vas felszívódását gátolja a szervezetben.

A sertés gyakorlatilag egyenlő a zsírral

Ez a régi időkben jellemző lehetett, de az új sertésfajták esetében a zsírarány csökkent, a hús és az izomtömeg nőtt. Például húsz évvel ezelőtt, a sertéshús közel 12 százaléka zsír volt, ma már átlagosan csak 2,4 százalék.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Monster 2015.03.26. 23:21:20

Az alumínium kapcsán érdemes lenne a hibákat korrigálni. A kioldódó alumínium krónikusan mérgező, Ca-szubsztituens a csontozatban. Nem savas, hanem alkalikus környezetben oldódik, a savaknak a többi fémnél lényegesen jobban ellenáll.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.27. 00:23:36

Érdekelne az "... inzulin termelés szünetel..." kitételre valami hiteles forrás. Érzésem szerint ez hülyeség. Ha bizonyos időszakokban szünetelne, akkor egy rossz időpontban benyomott, gyors felszívódású szénhidrátbomba egy egészséges embernél is magas vércukor szintet eredményezne. Márpedig én úgy tudom, ez nem így működik.

bastian 2015.03.27. 01:12:12

"a WHO is szavatolja"

Ez a cikk egy szatíra vagy csak egyszerűen cinikus vagy?

mortullus 2015.03.27. 05:19:42

Nem beszélve a spenót "oxálsav- tartalmáról". Szerintem az a sóska lesz.

Feketebotos Mark Y'henon 2015.03.27. 06:07:56

Hajjajjjj.... Kezdem talán az olíva és egy egyéb olajok kapcsolatával. Nem attól jobb az olíva olaj hogy jobb a marketing, hanem szűz olaj kinyerési folyamata teljesen eltér egy repce vagy szójaolaj előállítástól. Ahhoz hogy a szójából és repcéből kinyerhessék az összes olajat különféle savas kezeléseket alkalmaznak. Arról nem beszélve hogy a földön megtalálható szója kb 95% génkezelt, míg a repce esetében ezt nem tudjuk pontosan de tippem lenne rá.
Aztán az inzulin....... az inzulin nem első sorban gátolja a zsírbontást hanem a zsíraktarózást segíti elő. Némi szénhidrátra szükségünk van, az idegrendszeri működéshez, az a baj az inzulinnal ha ritkábban és több cukrot eszünk akkor inzulin csúcsokat hozunk létre ún: Inzulin Peak-ot (angol) és ezek a csúcsok stimulálják úgymond a zsírraktározást. A zsírbontásért inkább egy leptin nevű hormon a felelős. Namármost ez a hormon helytelen étkezési szokások hatására csökken...de akit érdekel úgyis utánanéz. De amit a barna és fehér kenyérről írtál speciel igaz.......

gigabursch 2015.03.27. 08:34:00

repceolaj:
A repce a szója mellett a GMO-fertőzöttség melegágya. Az import repceolajból meg állapítsa meg valaki, hogy GMO-mente-e vagy nem.

kávé:
Soha az életben nem ittam még. Utálom mert undorító a szaga - tudom, ízlés nem vita tárgya.

margarin:
Szemétből nyert csoda. No comment...

Egyes tájak étkezési szokásai:
Rómában viselkedj úgy mint egy római. Ha valaki a sarkvidéken él, csak eszkimó étrenddel tud érvényesülni, aki meg a dzsungelben csak azzal. Fel kéne már ezt az apróságot ismerni az élelmiszer- és táplálkozás-kutatóknak.

Alumínium:
Azért ha lehet kerülöm...

Gombás étel melegítése:
Jájjj, huhh mennyi "bölcsesség" kereng...
(akinek hidegen ízlik, egyen svédgombát, de nekem a gombapaprikás melegen vagy felmegítve jó)

Oxigéndús víz:
Ez már-már vallási kérdés. Mindenesetre jobb, mint a klóros víz.

Kenyér:
Vö: a krétai kérdéskört.,

Fitokemikália:
Azért egy egészséges gondolkodás mindent felülmúl...

Nem szabad gyümölcsre vizet inni:
Mármint pálinkára? Lekvárra? vagy natúr gyümölcsre?
Jesszusom...

Spenót:
sose szerettem, szerintem borzalom, de ízlés továbbra sem vita tárgya...

sertés:
Az miért van, hogy a sertés hús egészségi hátrányait elsősorban zsidó és muszlim orvosok bizonyítják be, míg a marhahúsét meg hindu orvosok? :-)
Jó az, szeretem, helyén kell mindent kezelni.

d.j 2015.03.27. 08:51:34

Való igaz, hogy a táplálkozásban rengeteg tévhit kering és rengeteg tévedés fordul elő, még a sok éve ezzel foglalkozók között is, akárcsak ebben a cikkben :)
alumínium, olíva olaj, többszöri étkezés, friss tej stb.
Jókat.

d.j 2015.03.27. 08:54:01

A kávéról is féligazság van a cikkben.

fda 2015.03.27. 09:44:14

Vajon honnan szedte össze a cikkíró ezt a sok-sok butaságot? Remélejük nagyon kevesen olvassák majd el, vagy inkább valami cinikus viccnek veszik majd a sok hülyeséget.

(Egyébként eleve elég vicces dolog "tévhiteket" egyetlen pongyolán megfogalmazott mondattal cáfolni, bármiféle komoly minkára vonatkozó hivatkozás nélkül.)

Bambano 2015.03.27. 12:57:06

tévhitek a tévhitek magyarázatai között:
1. "Ha valaki szeretne fogyni, többször egyen keveset": ez nem tévhit, hanem igaz. persze, inzulintermeléssel meg egyéb mellébeszéléssel lehet cáfolni, de azt felejtik el azok, akik szerint ez tévhit, hogy az emésztőrendszer működtetése is energiába kerül, ezért több energiát fogyaszt a szervezet, ha több alkalommal, alkalmanként kevesebbet eszünk.

2. "A teljes kiőrlésű kenyér az, ami egészségesebb, ezt érdemes keresni.": ezt a mítoszt jó lenne már elfelejteni, a teljes kiőrlésű kenyérben egy csomó méreganyag lehet, ami a gabona magvak felszínén van, és teljes kiőrlésnél belekerül a lisztbe, normál kiőrlésnél meg nem. fuzárium, megvan? meg arról sem ártana beszélni, hogy ami pluszt a teljes kiőrlés a kenyérbe visz, azt nem tudjuk megemészteni, akkor minek ennénk meg?

3. "Nem szabad gyümölcsre vizet inni ": jaja, ne igyál gyümölcsre vizet, mert az a gyomorsav, ami simán szétkapja a gyümölcs mindenféle sejtjét, bőrét, stb. az nem bír majd el az egysejtű baktériumokkal. oh wait, nem igaz.

a helyesírási hibákkal most nem foglalkoznék külön.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.27. 13:28:40

@Bambano: a 3. pontban lehet valami igazság. Vizet iszol, az a gyomrodba kerül, hígítja a gyomorsavat. Plusz léteznek olyan bacik, amik ellenállnak a gyomorsavnak.

taffer 2015.03.27. 13:34:35

"Ha mégis beiktat „kisétkezést”, az szénhidrátszegény legyen, például zsírszegény tejtermékek"

Ezzel csak az a baj, hogy pl. a zsírszegény joghurtok tipikusan tele vannak szénhidráttal (akár 15 g cukor vagy még több). Valójában sokkal egészségesebb lenne rendes zsírtartalmú joghurtot enni hozzáadott cukor nélkül, csak azt a zsír rossz híre miatt (egybites "fat makes you fat" gondolkodás) nehezebb eladni.

"A teljes kiőrlésű kenyér az, ami egészségesebb"

Ezt elég merész így kijelenteni. Esetleg ha valaki cukorbeteg, akár igaz is lehet, mert a teljes kiőrlésű, rostokban gazdag kenyérből lassabban szívódik fel a szénhidrát. De szinte minden más esetben esetben többet árt, mint használ. Magas gluténtartalom, bélgyulladás, irritációk. És hacsak nem vagy olyan mértékben gluténérzékeny, hogy azonnal kiderüljön, mitől vannak bajaid, elég sokáig járhat az ember vizsgálatokra meg kórházba, mire kiderül, hogy az "egészséges" kenyér az egész baj okozója. Legjobb lenne egyáltalán nem enni kenyeret, de ma ez elég nehezen kivitelezhető. Szóval legalább ne teljes kiőrlésűt. Ha cukorbeteg, vagy elhízott vagy, azt se.

fordulo_bogyo 2015.03.27. 13:43:42

A cikk nagyon jo. A kommentek jol mutatjak, hogy a tevhitek miyen melyen beagyazodtak.
Ez nekem is feltunt: "Ha mégis beiktat „kisétkezést”, az szénhidrátszegény legyen, például zsírszegény tejtermékek"
zsir=/=szenhidrat. ;-)

@gigabursch: "A repce a szója mellett a GMO-fertőzöttség melegágya. Az import repceolajból meg állapítsa meg valaki, hogy GMO-mente-e vagy nem."
A GMO nem fertoz. A repveolajban nincsenek semmilyen genek, modositottak sem, modositatlanok sem. Mi a bajod a GMO repcevel?
Az, hogy valami GMO az nem erv.

"margarin: Szemétből nyert csoda. No comment..." - ha neked a novenyi olajok szemet... (amugy nem csoda, egy elelmiszeripari termek. Nem a megvalto es nem a satan.)

HaCS 2015.03.27. 14:19:18

@pythonozok:

A gyomorban (a tudomány mai állása szerint) egyetlen flóra sem él meg a gyomorfekélyt okozó Helicobacter kivételével. Annak viszont semmi köze a táplálkozáshoz.

HaCS 2015.03.27. 14:25:04

@fordulo_bogyo:

"Mi a bajod a GMO repcevel?"

Elég sok baj van vele, de azok inkább agrárbiológiai, ökológiai jellegűek mintsem táplálkozástudománybeliek.

De egyébként tökéletes példa, hogy mekkora ostobaságokat képesek az emberek nem csak elhinni, de fennen terjeszteni is.

Az olaj, az olaj.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.27. 14:29:45

@HaCS: szerintem én azt írtam, hogy ellenáll a gyomorsavnak, nem azt, hogy ott él...

fordulo_bogyo 2015.03.27. 14:34:20

@HaCS: "tökéletes példa, hogy mekkora ostobaságokat képesek az emberek nem csak elhinni, de fennen terjeszteni is.
Az olaj, az olaj."

En is igy gondolom.

""Mi a bajod a GMO repcevel?"
Elég sok baj van vele, de azok inkább agrárbiológiai, ökológiai jellegűek mintsem táplálkozástudománybeliek."

Olyan jelleguek, amik csak a GMO repcere igazak, vagy minden repcefoldre?

fordulo_bogyo 2015.03.27. 14:36:37

@Bambano: "": jaja, ne igyál gyümölcsre vizet, mert az a gyomorsav, ami simán szétkapja a gyümölcs mindenféle sejtjét, bőrét, stb. az nem bír majd el az egysejtű baktériumokkal. oh wait, nem igaz."
A gyomorsav -velekedeseddel ellentetben - nem kapja szet a gyumolcs minden sejtjet sem, es a bakteriumok jelentos resze is elve keresztuljut a gyomron.
Itt arrol van szo, hogy a VIZZEL FELHIGITOTT gyomorsav gyengebb vedelem, mint a nem higitott.

randomuser1 2015.03.27. 15:30:20

tul.képp ha sok szót egymás mögé teszünk, amik párosával félmondatokat, de félmondatonként összeolvasva inkoherens szövegdarabokká állnak össze, az lehet formabontó irodalmi kísérlet, de ismerettterjesztő cikk sose :)

HaCS 2015.03.27. 15:41:46

@fordulo_bogyo:

Amiről én írok, azok egyenesen következnek a génmódosítás céljaiból, vagyis a szándékaink is erre irányulnak. Pl.: rovaroknak ellenálló, vagy azokat pusztító módosítások; más gyomnövények ellen kifejlesztett módosulatok.

Itt elég nagy dolgokat piszkálgatunk ám (tápláléklánc, evolúció), és nem biztos hogy tisztában vagyunk minden következménnyel.

De ez eléggé eltér a témától, elnézést!

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.03.27. 15:58:16

Hogy mekkora ökörségeket hordtál itt össze!

Csak egyet emelnék ki:
"Ha ugyanis mosatlan gyümölcsöt eszünk, az esetlegesen rajta lévő baktériumokkal a gyomorsav veszi fel a harcot. Ha azonban egyidejűleg sok folyadék jut a gyomorba, akkor a sav hígul, és így már nem képes ártalmatlanítani őket."

Ez egyszerűen akkora nagy fasság így, hogy brutális.

fordulo_bogyo 2015.03.27. 18:33:07

@HaCS: Vannak olyanok is, meg olyanok is amelyek egy gombabetegsegnek ellenallnak (GM papaya), amelyek kevesebb emberre karos anyagot termelnek (GM burgonya), amelyek hasznos vitamint termelnek (GM aranyrizs), amelyek jobban turik a fagyokat, amelyek jobban eltarthatoak (paradicsom, alma)...

A rovaroknak ellenallo igazabol a termeszeteshez kozelebb viszi a biologiai egyensulyt, mivel a mezogazdasai monokulturaban a kartevok, amik az adott hasznnovenyt eszik eszmeletlen mertekben tulszaporodnak egy termeszetes okoszisztemahoz kepest... ezt valamennyire korrigalja a szamukra nem emsztheto haszonnoveny.

gigabursch 2015.04.02. 14:38:25

@fordulo_bogyo:
Az barátom, hogy az emberi szervezet nem tudja feldolgozni, ugyanakkor ha sikeresen felszívódik, akkor viszont lassan, de mérgez. Következmény: rák.

Ezeknek a mocskoknak a megemésztésére nincs alkalmas enzimrendszerünk, akárcsak egy rakat másik méregre se.

gigabursch 2015.04.02. 14:45:47

@fordulo_bogyo:
S az, miért érv, hogy te "ex-catedra" kijelented, hogy az nem érv? Ez. kb. a holo-vallás vagy a Benes-dekrétumok szintje.

Ki vagy te? Úristen? Jézusom...

No mindegy van akinél a genezis, van akinél a génezés a fontos meg az éltető.
Remélem kinövöd...

fordulo_bogyo 2015.04.02. 15:04:37

@gigabursch: Hol almodtal ilyet?
"Az barátom, hogy az emberi szervezet nem tudja feldolgozni, ugyanakkor ha sikeresen felszívódik, akkor viszont lassan, de mérgez. Következmény: rák.

Ezeknek a mocskoknak a megemésztésére nincs alkalmas enzimrendszerünk, akárcsak egy rakat másik méregre se."

Menj meregteleniteni! ;-)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.02. 15:11:51

@fordulo_bogyo: már úgy értem, hogy nem csak természetes úton, a mája, veséi stb. segítségével, hanem mindenféle csoda diétákkal, teákkal stb. stb. stb. :D
süti beállítások módosítása