Útikalauz anatómiába

Egészséges-e a házasság?

2014.02.14. 11:50

Melyik egészségesebb életforma: a szingli-lét vagy a házasság? Lehet egyáltalán összefüggés a családi és az egészségi állapot között? Ha igen, férfiak vagy nők esetében befolyásolja inkább a jó közérzetet, a megbetegedések kockázatát?

20140214_hazassag-hete.jpg

Ez az egyik legrégibb társasági vitatéma. Pro és kontra akad példa örök tini férfiakra, kortalan bombázó szingli nőkre, na és persze testileg-lelkileg korán megöregedett feleségekre, vagy éppen az „elsárkányosodott” nejüktől szenvedő férjekre. Ugyanakkor ennek kapcsán lehet könnyes szemmel visszaemlékezni is a dédszülőkre, akik hatvan évi boldogság után egy napon mentek el... (A személyes indulatok torzító és az idő megszépítő hatását persze érdemes levonni ezekből a történetekből.) Nemcsak magánemberek kedvelik ezt a témát, érvelve saját álláspontjuk mellett, hanem jó hírű egyetemi kutatások is folynak arról, hogy a házasság illetve a tartós párkapcsolat mennyiben szolgálja az egészség megőrzését.

Védő és ártó kapcsolatok

Több kutatás egybehangzóan arra az eredményre jutott, hogy a boldog házasságnak egészségvédő hatása van. Egy harminc évre és tízezer férfira kiterjedő izraeli vizsgálat kimutatta például, hogy a kiegyensúlyozott házasságban élő férfiakat sokkal kevéssé fenyegetik az agyi katasztrófák, mint az egyedül vagy rossz kapcsolatban élő társaikat. A különbség 64 százalék volt!

Brit kutatók kilencezer köztisztviselő (férfi és nő) körében vizsgálódva a szívroham gyakorisága és a párkapcsolat minősége között fedeztek fel hasonló összefüggést: a 12 éves utánkövetés idején a rossz kapcsolatban élők között 34 százalékkal többször fordult elő szívprobléma.

A már kialakult betegségek esetében is érződik a jó kapcsolat védő hatása. Amerikában 127 ezer vastagbélrákos esetét vizsgálták meg, és megdöbbentő eredményről számoltak be: a házasságban élő betegek 14 százalékkal nagyobb arányban gyógyultak fel súlyos betegségükből, mint egyedülálló sorstársaik!

A kutatók az okokat keresve kiemelik a stresszhatás jelentőségét: egy feszültséggel teli kapcsolat emeli a vérnyomást, rontja az immunrendszer hatékonyságát, a visszatérő stressz így elősegítheti a szív- és más súlyos betegségek kialakulását, illetve nehezíti a felépülést. Egy jó kapcsolatban viszont sokkal kevesebb a magánéleti stressz, könnyebben kezelhető a külvilágból érkező feszültség is. Másrészt ha a házastársak figyelnek egymásra, akkor sokkal korábbi stádiumban képesek felfedezni a betegséget, amikor az még jóval hatékonyabban kezelhető. Nagyon fontos az is, hogy a beteg mennyi segítséget kap a párjától a kezelés idején.

Egészségvédő hatása tehát nem magának a házasságnak (és különösen nem az anyakönyvi kivonatnak) van, hanem csak a boldog, kiegyensúlyozott, és a stresszeket okosan kezelő, tartós, jó kapcsolatnak.

Mitől jó egy házasság?

Sokan, sokféleképpen próbálták már megfogalmazni, milyen a jó házasság és mitől az. Volt olyan felmérés, amely - több ezer, magát boldognak mondott párra kiterjedő vizsgálat alapján - számokban próbálta definiálni a jó házasság mikéntjét. Szerintük kell hetente hat csókolózás, két szeretkezés, két komolyabb beszélgetés, öt „szeretlek”, havi három éttermi vacsora, évi két közös utazás, kikapcsolódás, a mindennapokban pedig sok-sok egymásra figyelés, még több kompromisszum – ha mindez megvan, akkor a pár akár megengedhet magának heti egy veszekedést is. Hogy ez mennyire használható recept, ki-ki próbálja ki maga, ártani semmiképpen sem árthat!

Kísérletezni mindenképpen érdemes, hiszen életmódkutatók, szociológusok a hosszú élet egyik titkának tartják, ha sikerül egy igazán jó, harmonikus, támogató kapcsolatot kialakítani, és hosszú távra megőrizni.

A házasság feltételezett jó hatása persze erősen korlátozott: csak azoknál működik, akik a házasságkötéskor egészségesek voltak, és nem vonatkozik a természetes öregkori hanyatlásra sem.

Kellemetlen mellékhatás

Rossz hírünk is van, a boldog házasságnak van egy bosszantó, és az egészségre káros mellékhatása is: a házasélet nyugalma, kényelme, az érzelmi biztonság tudata gyakran jár súlygyarapodással. Több kutatás adatai bizonyítják, hogy a boldog házasságban élők hajlamosabbak a hízásra. Érdekesség, hogy ez elsősorban a férfiakra igaz, a nőkre pedig, épp ellenkezőleg, inkább egy stresszes, rossz házasság, vagy egy válás feszültsége hat ugyanígy.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadkelet 2014.02.15. 00:11:40

"Szerintük kell hetente hat csókolózás, két szeretkezés, két komolyabb beszélgetés, öt „szeretlek”, havi három éttermi vacsora, évi két közös utazás, kikapcsolódás, a mindennapokban pedig sok-sok egymásra figyelés, még több kompromisszum – ha mindez megvan, akkor a pár akár megengedhet magának heti egy veszekedést is. Hogy ez mennyire használható recept, ki-ki próbálja ki maga, ártani semmiképpen sem árthat!"

Kurva olcsobb, s megsporolom a veszekedest, hazat, gyereket stb. Gyerek nem kell, vacsorazni baratokkal megyek (bnoket evek ota tavol tartom a maganugyeimtol/erzelmeimtol). Kozos utazas? Minek? Csak az agyamra ment eddig mindegyik. Utazason nozni jobb volt extra adrenalin miatt Ha meg nem jott ossze lanyra meg mindig be lehet fizetni.

torró 2014.02.15. 06:41:30

Igazad van!?
Nekem volt egy pár ilyen életet élő barátom , egyik sem érte meg az ötvenedik életévét!. Válogathatott a csajokban, meg minden jóban. Én meg lassan 70 leszek, és 42 éve nyugodt házasságban. Tudunk a gyerekeinkre támaszkodni, ha kell, szeretnek az unokák bennünket, stb.
Kérdés! Mi marad neked öreg korodra?

2014.02.15. 08:52:55

Ilyen kérdést!
Egyértelmű hogy a házasság az egészségesebb létforma.Egyedül csak az antiszociális marhák szeretnek élni,de nem is túl hosszú életűek általában.
Én is ha nem megyek férjhez egy éven belül,akkor hamar feldobom a papucsom!

2014.02.15. 08:54:57

@torró: Ott a pont!
Az ember boldog,csak komoly ,ismétlem komoly ( értsd házasság) párkapcsolatban lehet.

2014.02.15. 08:58:22

Hízás?
Az aztán hatalmas tragédia,hogy valaki felszed pár kilót mert nyugodt.
Hát bazzeg,beszarás,hogy ez gond lehet bárhol is!

2014.02.15. 08:59:53

A házasságnak egyetlen ellensége lehet ami komolyan veszélyeztetheti,akár mekkora a szerelem.
Az pedig a pénztelenség.
süti beállítások módosítása