Útikalauz anatómiába

Hatásos-e a hagymatea megfázás ellen?

2014.01.21. 12:15

Nagyanyáink egyik régi-régi házi receptje megfázás esetén a hagymatea. Az íze szörnyű, kínszenvedés meginni, bűzlik, sokak szerint viszont pont ezt nem szeretik a baktériumok sem, ezért hatásos. De vajon tényleg így van-e?

20130121_hagymatea3.jpg

A hagyma az egyik legősibb kultúrnövényünk, valószínűleg a mai Pakisztán és Afganisztán az őshazája, de 5.000 éve már Kínában is termesztették, és az ókori Egyiptomban is nagy becsben tartották. Az egyiptomi orvosok tisztában voltak azzal a tulajdonságával, hogy erősíti a szervezetet és véd a fertőzésektől. Nem véletlen, hogy ezt adták a piramison dolgozó munkásoknak és Tutanhamon sírjában is találtak ebből a zöldségből.

Amit az ókoriak csak sejtettek, azt a legújabb laboratóriumi vizsgálatok is megerősítik: a hagymafélék gazdagok kéntartalmú vegyületekben, melyek aminosavakból keletkeznek. Ezek egy része felelős a növénycsoportra jellemző átható – és sokak számára kellemetlen – szagért. A hagyma és más növények az évmilliók során nem véletlenül fejlesztették ki ezeket a vegyületeket: baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók elleni védekezésül használják őket.

Ezek szerint tehát igaza van a nagymamáknak, amikor hagymateát itattak velünk?

A válasz nem teljesen egyértelmű. Bár kísérletek során, laboratóriumi körülmények között valóban sikerült hagymából kivont kéntartalmú vegyületekkel baktériumkultúrákat elpusztítani, a testünkben zajló folyamatok azért nem teljesen úgy zajlanak, mint egy petricsészében. A hagyma elfogyasztása után ugyanis szervezetünk az emésztés során nagyrészt lebontja ezeket a vegyületeket, így azok nem tudnak eljutni oda, ahol a kórokozók találhatók.

Másrészről ugyanakkor elképzelhető, hogy a hatóanyag a nyelőcsőbe és a légutakba kerülve közvetlenül érintkezhet az ott lévő baktériumokkal, így elpusztíthatja azokat.

Mennyi hagymateát igyunk?

1-2 csésze biztosan nem árt, de ennél többet nemigen ajánlott fogyasztani, mivel tanulmányok bizonyítják, hogy a sok hagyma nagyobb mennyiségben károsíthatja a nyelőcsövet és a gyomorfalat is. Egyébként nem is feltétlenül fontos tea formájában fogyasztani, salátában pont olyan hatásos lehet, ráadásul még finomabb is. Érdemes valamilyen zsiradékkel - lehetőleg olívaolajjal - együtt fogyasztani, ez segít a hatóanyag felszívódásában.

A hagyma, illetve a hagymatea tehát nem csodaszer, bizonyos baktériumok ellen azonban hatásos lehet. Csak büdösek leszünk tőle. De ha valaki beteg, amúgy se menjen társaságba…

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása