Útikalauz anatómiába

Hogyan látnak minket az újszülöttek?

2013.07.30. 09:00

Gondolkodtak már azon, vajon születésük után hogyan látnak minket gyermekeink? Eláruljuk: rosszul. 

babaszem.jpg

Az újszülött kisbabák ugyanis fiziológiás távollátásban szenvednek. A babák már az anyaméhben elkezdik nyitogatni apró szemeiket, és hamar hozzászoknak a sötét-vöröses fényhez, ami odabenn körülveszi őket.

Aztán, amikor először kinyitják a szemüket idekinn, még a fény is bántja őket. Az első napokban keveset nézelődnek, s amikor nyitva is van szemük, inkább mintha a semmibe bámulnának. Ilyenkor még bármilyen szintű fókuszálás nehezükre esik, így – bár sokszor úgy tűnik, mintha – a szemünkbe nézve sem igazán azt teszik. Számukra minden homályos, alig vannak színek, s látótávolságuk alig 25 cm.

A későbbiek folyamán, agyacskájuk fejlődésével párhuzamosan látásuk is elképesztő mértékben javul, elkezdik megkülönböztetni a színeket, kedvüket lelik a színes, kontrasztos képek, s az emberi arcok nézegetésében.

Mivel azonban szemgolyójuk még aprócska, ezért távollátók: a távolabbi tárgyakat élesebben látják, mint a közelieket, ezekről ugyanis az összeszedődő sugarak a kis szemgolyó miatt nem a retinán (ideghártya), hanem valamivel mögötte találkoznak. Ahhoz, hogy a kép élesedjen, a szemnek alkalmazkodó mozgásokat kell végeznie. Nagyon sok kisbaba ezért bandzsít időnként, amikor például az ujjacskáit nézegeti. Ezt azonban hamar kinövik, 8-10 hónaposan már szinte ugyanúgy látnak, mint mi, felnőttek. Ha tehát gyermekünk egy éves kora után még mindig kancsalít, érdemes gyermek-szemész szakorvoshoz fordulni, aki néhány egyszerű vizsgálattal segíthet az ok kiderítésében.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2013.07.30. 23:45:22

Agyacska, ujjacska.

Kedves Szomszéd 2013.07.31. 02:07:44

"Mivel azonban szemgolyójuk még aprócska, ezért távollátóak"

De most nem az van, hogy a szem az akkora születésünkkor, amekkora lesz életünk végéig és nem nő és ezért van olyan nagy szeme a babáknak, aztán körénő a fejük? :D

Anatómus 2013.07.31. 02:47:18

Azt hiszem kikérem magamnak,hogy ez a blog emlííteni meri az anatómiát. Ezt a bugyutaságot! És ez az édeskés, borzaszó gügyögés, kik ezek? Kedves szomszédnak tökéletesen igaza van.
Aki ezt a posztot kitette, nem olvasott semmit a babácskák szemecskéjéről és látórendszerecskéjéről, sem pedig a központi idegrendszerecskéjéről. Évtizedes huzavona, hogy mennyit látnak az újszülöttek és mennyire tudnak fókuszálni... De ez megalázó, remélem nem orvos követte el... mert akkor tagadja le.

anatomia 2013.08.22. 10:39:35

@Kedves Szomszéd: @Anatómus: bár a kisbabák szemei valóban nagyobbnak tűnnek egy felnőtt arcának szemeihez képest, ez csak egy relatív (és nem fix) érék: megszületéskor a szemgolyó átmérője kb. 16-17 mm (ez a felnőttkori érték kb. 70 %-a), és 3 éves korig relatíve intenzívebben nő, kb. 22,5-23 mm-ig. Ezután növekedése lassul, és kb. 13 éves korra éri el a felnőttkori, kb. 24-25 mm-es átlagot.
Ez ugyan valóban egy igazán kismértékű méretváltozás, mégis, akár egy tized mm-es eltérés is változtathat a látásélességen. Az, hogy mennyit és mit látnak az újszülöttek, valóban nem egy mérhető és kerek perec kijelenthető valóság, de némi fizikus szemmel történő rálátással bizonyos következtetések azért levonhatók.
süti beállítások módosítása