Útikalauz anatómiába

Mi lenne velünk vese nélkül?

2013.03.18. 09:23

Képzeljen maga elé egy liter vizet. Nos, ekkora vérmennyiséget képes a két emberi vese kb. egy perc alatt megtisztítani, azaz e rövid idő alatt ennyi tisztítandó vér áramlik át rajtuk.

vese2.jpg

Ebből képződik a vesetestecskékben (glomerulus) az úgynevezett primer vizelet. Ennek nagy része természetesen még visszakerül a véráramba a vesecsatornácskák területén, hiszen ha ezt a rengeteg folyadékot mind elvesztenénk a vizelettel, akkor igen hamar kiszáradnánk.

Minimális matektudás is elegendő ahhoz, hogy kiszámoljuk, ilyen paraméterek mellett egy átlagos felnőtt átlagos két veséje egy nap alatt mintegy 1500 liternyi vérmennyiséget lenne képes a benne keringő „szennyező” anyagoktól megtisztítani.

Ezek után érdemes belegondolni, mekkora kárt okozhat viszonylag rövid idő alatt szervezetünknek egy esetlegesen kialakuló veseelégtelenség, vagy a vese „leállása”. Ilyenkor az anyagcsere-folyamatokból származó „bomlástermékek” nem tudnak kiürülni a szervezetből. Felszaporodnak és keringenek a vérben tovább, kisebb, nagyobb, majd idővel óriási problémákat okozva. Olyan ez, mintha egy nagy panelházban eldugulna a szemétledobó: ahogy egyre több hulladék halmozódik fel, egyre nagyobb lesz a gond és egyben a fertőzésveszély is.

Ilyen esetekben tehát mindenképpen külső segítségre van szükség. Egy olyan eljárásra, mely elvégzi a vesék munkáját, és megtisztítja a vért a káros anyagoktól. Ez az eljárás a dialízis. Tekintettel arra, hogy az emberi vese milyen nagy mennyiségű vért képes egyetlen nap leforgása alatt „tisztára mosni”, nem meglepő, hogy ezt a gépi módszert 2-3 naponta ismételni kell, és még ekkor sem érhető el százszázalékosan ugyanaz a hatás.  

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

InteriorLulu 2013.04.03. 09:43:31

Jó a blog, tényleg nagyon érdekesek az egyes posztokban közölt tények.

Ám vannak, például itt, engem kifejezetten zavaró dolgok.
"...mintegy 1500 liternyi vérmennyiséget lenne képes a benne keringő „szennyező” anyagoktól megtisztítani."
Ennyit lenne képes. Oké. És mennyit képes valójában?

Valamint: "szennyező" anyagok, vese "leállása", "bomlástermékek"... Miért vannak idézőjelben?
Nem a legmegfelelőbb kifejezések? Akkor miért nem azokat írod?
Ezek a legmegfelelőbbek? (Szerintem egyébként igen). Akkor miért vannak idézőjelben?
Nem értem...

anatomia 2013.04.11. 13:22:14

Kedves InteriorLulu,

köszönjük a dicséretet és a hasznos hozzászólást. Az 1500 liter egy egyszerű számítás, ami arra hivatott, hogy bemutassa, hogy a két - mindössze ököl méretű - szervünk milyen sok munkát tud elvégezni.

Az idézőjeles szavak, ahogy Ön is írja helyesek, az indokolja használatukat, hogy ne úgy gondoljuk rájuk, hogy pl. a kálcium, amit kiürítünk az valódi szennyező anyag, mert csupán abban az értelemben szennyező, hogy a szervezet feleslegesnek ítélte. Hasonlóan a vese leállás is, hiszen nem valójában megáll, mint mi az utcán, hanem a vesefunkciók működése áll le.

Továbbra is várjuk hozzászólásait,
Üdvözlettel.
süti beállítások módosítása