Útikalauz anatómiába

Ez tényleg álom-orgazmus!

2018.06.26. 15:04

A férfiakról mindenki tudja, hogy rendszeresen vannak éjszakai erotikus álmaik, aminek egyértelmű jele a kamasz fiúk éjszakai magömlése és a férfiak reggeli merevedése. De mi a helyzet a nőkkel, őket is elkíséri álmaikba a szexuális vágy és feszültség?

utikalauzanatomiabablog-orgazmus-alom.jpg

Akár bevalljuk, akár nem, a szexualitás fontos szerepet tölt be az életünkben, kapcsolatainkban, mindennapjainkban. Ha nappalaink hangulatát megalapozhatja egy-egy jól sikerült együttlét, a valódi orgazmus átélése, miért csodálkoznánk azon, hogy mindez az álmainkban is jelen van, hogy vágyaink, sóvárgásaink erotikus álmokat generálhatnak? Természetesen mindez mindkét nembeliekre vonatkozik, férfiak és nőknek egyaránt  lehetnek erotikus álmaik, és ahogy a férfiak eljuthatnak alvás közben az ejakulációig, úgy a nők is átélhetnek álombeli élmények által előidézett orgazmust is.  Legfeljebb a nők esetében nincs olyan egyértelmű jele ennek, mint a férfiak „nedves álmainak”, sőt, előfordulhat az is, hogy felébredés után nem is emlékeznek rá, nem tudatosul bennük, hogy miért is volt szokatlanul üdítő az éjszakai pihenésük.

 

Forró éjszakák

Egy, több mint tízezer főt megkérdező kutatás eredménye szerint minden férfinak és a nők mintegy hetven százalékának vannak erotikus álmai, és minden második átélt orgazmust is alvás közben. Érdekes összevetés, hogy míg a férfiaknál a szexuálisan többnyire még nem aktív tizenévesek számoltak be gyakori erotikus álmokról, addig a nőknél ez inkább az érettebbekre, a negyvenedik életévüket betöltöttekre volt jellemző, függetlenül attól, hogy volt-e partnerük, vagy nem. Nem lehetetlen ugyanakkor az sem, hogy társadalmi szempontok, mélyen gyökerező gátlások is belejátszanak abba, hogy ki mit válaszol, még egy anonim kutatás keretében feltett kérdésre is. Míg a férfiaknál a „nedves álmok” a növekvő tesztoszteronszint, a felnőttség, a férfias aktivitás pozitív jeleinek számítanak, addig számos kultúrkörben a nők esetében az alvás közben átélt orgazmus ma is titkolnivaló, erotikus túlfűtöttségre, bujaságra utaló jelenség, tabutéma.

 

Az agy játéka

Alvás közben az agy bizonyos részei aktívak maradnak, ennek köszönhetjük az álmainkat. Az erotikus álmok is az agyból indulnak ki, a nemi szervek, erogén zónák izgatása nélkül. Nem mindig kísérik álomképek sem a jelenséget: az agy az alvás REM-szakaszában nemegyszer fokozza a nemi szervek vérellátását, és ez a vérbőség okozhatja a nők alvás közbeni izgalmi állapotát és a férfiak hajnali merevedését is.

 

Előidézhető?

Az erotikus álmokkal foglakozók következő, logikus kérdése, hogy vajon befolyásolható, tudatosan előidézhető-e egy ilyen kellemes éjszakai álom-orgazmus? Néhány tipp akad erre is: egyes kutatók szerint az alvási pozíció befolyásolhatja az álmainkat, így például hason fekve nagyobb az esélye a nemi szervek felajzásának, alvás közbeni vérbőségének. Más azt ajánlja, hogy elalvás előtt a gondolatainkat tereljük tudatosan ebbe az irányba, felidézve korábbi élményeinket, vágyaink tárgyát. Sok igazság lehet abban a felvetésben is, miszerint minél több kellemes erotikus élményt él át valaki ébren, annál több szűrődhet be az álmaiba is, így érdemes a partnerrel vagy akár egyedül is minél több örömszerzésre törekedni.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2018.06.27. 08:24:29

"ahogy a férfiak eljuthatnak alvás közben az ejakulációig"

Ez nem jelenti azt, hogy orgazmust szenvedett el az adott illető este.

Jóval valószínűbb, hogy a már régóta felhalmozódott, felgyülemlett sperma automatikus kiürítése történik ilyenkor, ugyanis olyan egyéneknél ilyen nem fordul elő, akik rendszeresen ürítik azt egyéb folyamatokkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.27. 16:00:45

Álomban orgazmus? Az semmi.

Álomban zuhanyozni, na azt tessék megpróbálni!

]{udarauszkasz 2018.06.27. 20:29:47

@Berelhetoreklamfelulet: Hat nalam elofordult tinedzser koromban, nem is egyszer.

RTB 2018.11.08. 09:51:20

@Berelhetoreklamfelulet: ez egy elég tudománytalan komment.
Éjszakai magömlés csak az orgazmus összetett folyamata révén következhet be. Ráadásul az orgazmust nem elszenvedni szokták, hanem átélni.
süti beállítások módosítása