Útikalauz anatómiába

Fehér foltok a körmökön

2015.02.24. 12:05

Sokaknak okoz bosszúságot egy kellemetlen szépséghiba, a körmein keletkező apró, fehér foltok vagy más elváltozások. A túlzott igénybevételnek, bizonyos vitaminok hiányának, de betegség jelének is tulajdonítják ezeket. Mi az igazság?

feb24-1900.jpg

Vannak, akik számára a manikűr csak egy gyors körömvágást jelent, mások viszont nagy gondossággal csinosítják, ápolják körmeiket. Mégis, mindkét csoportban megjelenhetnek a körmön fehér foltocskák. Sokan állítják, hogy ennek valamilyen tápanyaghiány az oka. Túl kevés a kalcium, mások, hogy fehérje-, vas- vagy a B-vitamin hiánya okozza a jelenséget. Valójában ezek az anyagok mind fontosak az egészséges köröm szempontjából. Az ép köröm vastag, erős, de bármennyire is meglepő, biológiai szempontból olyan, mint a bőr. Szövete két rétegből áll. Elszarusodott, lapos, pikkely alakú sejtek alkotják felső rétegét, a mélyebb pedig a körömgyökér és az alatta lévő körömcsíra. A körömgyökérnél található a fehéres színű holdacska. Ezen a részen termelik az ún. mátrixsejtek a hámléceket, melyek innen a körömágy irhalécei közé kerülnek, ahogy növekszik a köröm. A körmök külső felszíne sima, az alsó oldalán azonban lécek vannak, melyek redőikkel illeszkedik az irharéteg hasonló kitüremkedéseibe. A lécek tömött irhaszövetből állnak, keverve  vérerekkel és idegekkel átszőtt rugalmas rosttal. A vérerek miatt rózsaszínes színűek a körmök, az idegek pedig a fájdalmas érzékenységükért felelősek.

A foltok okozói

A tipikus kis fehér foltok a körmön leginkább apró sérülések eredményeként jelennek meg. A sérülések érhetik magát a körmöt vagy a körömágyat, az ott frissen növekvő körmöt is, az eredmény hasonló lesz. Ilyen kis sérüléseket sokszor manikűrözés közben okozunk, a körömágy bőrének erőteljes visszatolása, vagy eltávolítása közben. Érdekes, de a fentieket figyelembe véve törvényszerű, hogy a jobb kezesek esetében több fehér foltocska van a jobb kézen, míg a balkezeseknél a bal kézen. Mindig azon, amit az „ügyetlenebb” kezükkel manikűröznek, hisz ott nagyobb a sérülés esélye. Ezek a foltok bár nem esztétikusak, a köröm növekedésével rendszerint minden probléma nélkül eltűnnek, „lenőnek”.

Előfordulhat még erőteljesebb külső behatások nyomán fehér csíkozottság is, illetve hasonló jegyeket okozhatnak komolyabb betegségek, például az Alopecia nevű autoimmun betegség. A  szívbetegség és a keringési zavarok is nyomot hagynak a körmön, ebben az esetben annak rózsaszínes színe gyakran lilásra változik.

Felépítése miatt hatással lehetnek a körmökre a bőrbetegségek, például a pikkelysömör is, illetve – ha nem is fehér foltocskák formájában -  a vas-, a vitamin- és a fehérjehiány is gyengíti őket.

Evéssel a szép körmökért

A körmöt alkotó keratin forrása az a fehérje, amelyhez szervezetünk a táplálkozás során jut. Ezen túlmenően a szervezetnek szüksége van a különféle B-vitaminokra, így például kiemelten a biotinra, hogy erősek legyenek a körmeink. Ezek az anyagok nemcsak a körmöknek, az egész szervezetnek hasznosak, ezért ajánlatos többek között sok paradicsomot, barna rizst és diót fogyasztani.  A kiegyensúlyozott étrendet nem helyettesíti semmi!

Az pedig egyenesen tévhit, hogy a szép körmökért a kalcium felelős! A körömnek mindössze 0,03 százaléka a kalcium, ami főként a felszínén helyezkedik el. Egy kísérlet, melyben a résztvevők egy évig szedtek kalciumot, illetve placebot, szintén azt igazolta, hogy a kalciumnak nincs komoly szerepe a szép körmök kialakulásában. Viszont az ilyen táplálék-kiegészítők növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, tehát nem árt velük óvatosan bánni, és csak valóban kimutatott kalciumhiány esetén hozzájuk fordulni. Összegzésképpen tehát elmondható, hogy a foltokat a körmökön általában sérülések okozzák, és nem valamilyen vitamin, vagy ásványi anyag hiánya. Ugyanakkor az erős, strapabíró körmök kialakulásához szükséges a kiegyensúlyozott étrend és megfelelő vitaminellátás.

Körömóvó praktikák

A fejlett világban a körmök rossz állapotáért, károsodásáért főleg a túl gyakori kézmosás, a különféle vegyi anyagokkal való érintkezés a felelős. Leggyakrabban a tisztítószerek, a körömlakklemosó, vagy a munkahelyeken használt vegyi anyagok, festékek, mellyel közvetlenül érintkeznek. Genetikai hajlam dönti el, egyedileg mennyire érzékeny valakinek a körme az ilyen külső hatásokra. A körmök töredezése gyakran kivédhető, ha házimunkához gumikesztyűt viselünk, vagy rendszeresen áztatjuk néhány percig körmeinket egy kis tálka olívaolajban. Az olaj és zsíros krém is jó hatással van a köröm és a körömágy állapotára. Használatukkal - feltéve, hogy óvatosan manikűrözünk és közben nem okozunk sérüléseket – elkerülhető a körmök foltosodása.

Fontos tudni, hogy aki szeretné rendbe hozni körmeit, annak türelemre van szüksége, hisz fél évbe is beletelhet, mire a hüvelykujj körme teljesen lenő, cserélődik.

Ha a körmök állapota nem javul annak ellenére, hogy hosszabb ideje kiegyensúlyozott étrenddel, alapos kézápolással és kiázástól, a vegyi anyagoktól való védelemmel is teszünk értük, érdemes orvoshoz fordulni. Kiderülhet, hogy valamilyen betegség áll a probléma hátterében.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása