Útikalauz anatómiába

Horror a strandon

2014.06.17. 12:05

Sajnos, egyetlen nyár sem múlik el olyan baleset nélkül, amely eséllyel pályázhatna a Darwin-díjra is: amikor egy jókedvű fiatal társaság egy tagja, feltehetően ittasan, fejest ugrik egy ismeretlen mélységű vízbe.

20140617_benulasjavBEK.JPG

A következmény lehet azonnali halál, vagy olyan gerincvelői sérülés, amely egy felelőtlen perc miatt az egész további életében tolószékbe kényszeríti, bénaságra ítéli a fiatalt. Európában évente több ezer ember bénul meg. Az esetek hátterében betegség és közlekedési baleset, sportsérülés is előfordul. Évente több száz olyan balesetet is feljegyeznek, amelyek tragikumát fokozza, hogy teljes mértékben elkerülhetőek lennének, hiszen egy amúgy teljesen egészséges fiatal meggondolatlan ötletének, egyszeri rossz helyzetértékelésének következményei. Ezek azok a strandbalesetek, amikor valaki, általában alkoholtól túláradó jókedvében,  vagy „bátorságpróbából”, a társak által felheccelve úgy ugrik fejest, hogy fogalma sincs arról, milyen mély a víz, és milyen tárgyak vannak esetleg benne. Történt már ilyen végzetes ugrás mosásra váró, leürített strandmedencébe, hídról a  folyóba, hulladékkal, autóronccsal teli bányatóba, régi móló maradványára, csónakból egy nem látható zátonyra, tengerparton a dagály által eltakart sziklára...

Jó tudni, hogy fejesugráskor a fej, illetve a nyaki gerincvelő idegpályáinak sérüléséhez nem szükséges a víz fenekéig érni, hanem (túl nagy magasságból, nem megfelelően kivitelezett ugrással) a víz felszínének felületi feszültsége is elegendő hozzá. Bármi volt is a kiváltó ok, az alkohol, a gondatlanság vagy a „butaság bátorsága”, a következmények nagyon hasonlóak: olyan gerincvelő sérülés, amely – ha az illető túléli – teljes vagy részleges bénaságot okoz.

Derékba tört élet

Az ortopédovosok azt tanácsolják a szülőknek, hogy gyermekeik figyelmét időben hívják fel az ismeretlen vizek, a vakmerősködés veszélyeire, egy esetleges elszenvedett gerincvelői sérülés egész életre kiható súlyos következményeire. Az összes paraplegiának, vagyis bénulásos esetnek néhány százalékát adják ezek a fürdőzés közben elszenvedett, különösen súlyos nyaki-gerincvelői sérülések, amelyek után -  mivel a gerincvelő közvetíti az agy jelzéseit a végtagok felé,  és így a sérülés esetén ezek a jelek nem jutnak el az izmokhoz -  a sérültek egyáltalán nem, vagy csak részben tudják mozgatni a végtagjaikat, teljes további életükben tolószékben ülésre kényszerülnek.

A baleset tragédia nemcsak a fiatal, hanem az egész családja számára, hiszen egy csapásra teljesen megváltoztatja az egész életüket, testi-lelki, szociális körülményeiket, lehetőségeiket. Az érintett személy az egyik pillanatról a másikra szinte teljes függőségbe kerül, élethosszig mások segítségére szorul.­

A sérültek jellemzően fiatal férfiak, átlagos életkoruk 28 év. Az esetekben közös, hogy a többnyire baráti körben elfogyasztott túlzott mennyiségű alkohol okozta  a gondatlanságukat, a normális veszélyérzetük  kikapcsolását.

Ésszel a vízbe!

Bármennyire is magától értetődőnek tűnnek  a következő tanácsok, a szakértők mégis azt javasolják, hogy a szülők a lehető leghamarabb figyelmeztessék gyerekeiket ezekre: 

  • Soha ne ugorj be ismeretlen vízbe!
  • Az ugrás előtt ellenőrizd a vízmélységet, akár tó, folyó, medence vagy tenger vizébe ugranál! 
  • Túl sekély vízbe ne ugorj!
  • A haveri körben, heccből kezdeményezett bátorságpróbákba ne menj bele!
  • Fürdés közben ne fogyassz alkoholt!

 
Der Spiegel/Gesundheit nyomán



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vittore 2014.06.18. 11:31:43

Teljesen ésszerű, mondhatni evidens megállapítások. Viszont hiába szajkózza az ember, a kölykök 90 százaléka nagy ívben szaharik rá. Nem azért mert rosszak, vagy ilyesmi, de az erőpróba, erőfitogtatás a génjeinkbe van kódolva. Csak remélheti az ember, hogy nem történik a gyerekével ilyesmi. Tizenhuszon évesen fel sem fogja, nem érzi át az emberek nagy része a veszélyt. Kész csoda, hogy én megúsztam, komolyabb sérülések nélkül ezt az időszakot... Beleborzongok, hogy mekkora fa..ságokat csináltam akkoriban. Most meg 39 évesen, két gyerekes apukaként egy fosógép lettem... :)

TurboRudi 2014.06.18. 13:33:48

En a Balaton deli partjan nöttem fel, ugyhogy lattam jopar ilyet... Nem csak az alkohol a hunyo itt, nalunk, ha nem az a faktor is, hogy a nyaralo ember felelötlen.

2014.06.18. 17:50:47

@TurboRudi: Tiszaparton ugyanez van, amit irtál a Balcsiról

zoli321 2018.02.20. 11:57:36

.
@vittore: Nem értek egyet azzal, hogy ez a génekben van. Nem! Ami a génekben van, azt nem lehet neveléssel helyrehozni. Ez pl. pont nem így van fejesugrással, meg a legénykedéssel, vagánykodással, amit el lehet kerülni, ha a gyerekbe elég jól bele van nevelve a veszélyérzet. Beleértve, hogy elég jól fel van készítve a gyerek arra, hogy ezeknek a cselekedeteknek milyen súlyos következménye lehet.
Én pl. minden 12 év alatti gyereknek levetíteném ezt a youtubos videót, ami bemutatja, hogy a szkanderezés milyen következményekkel járhat: Armwrestling ARM BREAKING!!! - Compilation "EPIC"!!!: www.youtu.be/6RP_WeKJfmo
süti beállítások módosítása