Útikalauz anatómiába

Vérszegénység és kívánósság

2013.09.24. 08:57

verszegenyseg-kivanossag-01.jpg

Létezik egy igen különös, kevesek által ismert „kórkép”, mely leginkább az evészavarok közé sorolható. A neve: pica, magyarabbul megfogalmazva kóros kívánósság.

A pica elnevezés sem véletlen: kedves bohókás madarunkat, a szarkát ugyanis latinul Pica pica néven ismeri a nagyvilág. S, mivel ő is lopkod innen, lopkod onnan, neki nem való portékákat hord magának össze, kézenfekvőnek tűnhetett, hogy ezt az igencsak érdekes tünetet róla nevezik el.

A kóros kívánósságban szenvedő betegek különösebbnél különösebb dolgokat fogyasztanak (!) el: homokot, üveget, papírt, jeget, földet, sarat, és a sor végtelen.

Hogy mi a betegség pontos eredete, az még ma sem teljesen tisztázott. Amikor a kisgyermek ismerkedik az őt körülvevő világgal, a megfogott tárgyakat (és mindent) egyből a szájába tömköd, ez ugyanis a megismerés első útja. Mondhatni, természetes, hogy ifjú csemeténk minden megszerezhetőt egyúttal meg is kóstol. Ez a fajta kíváncsiság azonban úgy másfél éves koruk körül alábbhagy: azoknak a szülőknek, akik azt tapasztalják, hogy óvodás, netán iskoláskorú gyermekük továbbra is kívánós marad, érdemes szakorvoshoz fordulniuk.

A pica hátterében több esetben a szervezet valamilyen hiányállapota áll, ez igen gyakran nem más, mint a vashiányos vérszegénység. Ilyenkor egy egyszerű vaspótló kúrával megszüntethetjük ezt a kellemetlen (és időnként igencsak veszélyes – elég csak abba belegondolni, mit mindent művelhet a lenyelt éles szilárd tárgy a belek falával) tünetet.

Pszichés okok a furcsa étkezési szokások hátterében

Sokszor azonban ennél jóval bonyolultabb a helyzet, s a kívánósság hátterében pszichés tényezők kerülnek feltárásra. Ez természetesen egy igencsak hosszú, s orvos-beteg részről egyaránt sok energiát igénylő folyamat eredménye, s ennek megfelelően, kezelése is többlépcsős.

Terhességi kívánósság

Egy viszonylag gyakori jelenség a várandós kismamáknál megfigyelhető kívánósság, melynek élettani alapjait jelenleg is vizsgálják. Szerencsére, az extrém dolgok fogyasztása náluk kevéssé dominál, sokkal inkább jellemző az ízek kavalkádjának együttes habzsolása, nemritkán mások számára gyomorforgató kombinációk élvezete.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása