3+1 ok, ami felnőttkorban is pattanásokat okozhat

2019.08.14. 13:50

Régen túl van a tinédzserkoron, mégis jelennek meg mitesszerek, pattanások az arcán, hátán? A felnőttkori aknék nemcsak bosszantóak, hanem több betegség első jelei, kísérői is lehetnek, így nem árt utánanézni a lehetséges okoknak.

pattanas.jpg

Hét ok, amiért jó nevetni

Biztosan érezte már, milyen jól tud esni egy jóízű nevetés. Egy szívből jövő kacagás után szinte még a könnyünk is kicsordul, majd kellemes fáradtság, oldottság fog el, és a feldobottság érzése még sokáig velünk marad. Tényleg van igazolható kedvező élettani hatása a nevetésnek?

nevetes.jpg

A gelotológia nevű tudomány a nevetés biológiai hátterével, egészségre tett hatásaival foglalkozik. A nevetés ugyanis befolyásolja a szervezet működését, több területen is jótékony hatást gyakorol rá. A nevetés külső hatásra válaszoló fizikai reakció, de több is egyszerű reflexnél: az arcizmok mozgása agyi folyamatokra, az amygdalára, vagyis az agynak az érzelmi reakcióban központi szerepet játszó részére, benne az ún. örömközpontra is hatással van.

A gyerekek naponta akár több százszor is elnevetik magukat. Sajnos, felnőttkorban már sokkal kevesebbszer élünk ezzel a sajátos örömforrással, a kacagás természetes frissítő, kedélyjavító, sőt, gyógyító lehetőségével. Ez utóbbi jelzőt nem is találhatjuk túlzásnak, ha áttekintjük a nevetés legfontosabb élettani hatásait.

A nevetés élénkíti a keringést

A jóízű nevetés tágítja az ereket, serkenti a vérkeringést, jó hatással van a szívműködésre, hozzájárul a magas vérnyomás rendezéséhez is. A rekeszizom mozgásával megmozgatja a belső szerveket, fokozza azok vérellátását.

Erősíti az immunrendszert

A tartós jó kedély, a pozitív gondolkodás önmagában is segít megőrizni az egészséget, a nevetés pedig különösen erősíti az immunrendszert: növeli a fertőzést okozó kórokozókkal szembeni védelmet biztosító ölősejtek, a T-limfociták számát, fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Hat a hormonális működésre

A nevetés csökkenti a testben lévő stresszhormonok, a kortizol, az epinefrin és a dopac szintjét, viszont serkenti az ún. „boldogsághormon”, vagyis az endorfin termelődését. Ezek a nevetés kiváltotta hormonális változások enyhíthetik az alvászavarokat is, és hatással vannak az inzulintermelődésre, befolyásolják a vércukorszintet is.

Stresszoldó hatású

A stresszhormonok csökkentése enyhíti a tartós stressz okozta belső feszültséget, a védekező testtartásba merevült izmok ellazulnak, egy kiadós nevetés után az érintett kissé fáradtnak, de kellemesen oldottnak, nyugodtabbnak, energikusabbnak érzi magát.

A nevetés annyira jó hatású, hogy antidepresszáns terápiaként is használható: segít leküzdeni a nyomasztó érzéseket, a szorongást és a depressziót. Ha humoros oldaláról közelítünk meg egy kellemetlen körülményt, negatív szituációt, az sokat segít annak elviselésében, mivel egyfajta távolságot teremt a helyzet és elszenvedője között.

A vidámság fájdalomcsillapító hatású is

Bár a jelenség pontos oka nem ismert, de a tapasztalatok szerint a nevetés által kiváltott biokémiai folyamatok fájdalomcsillapító hatásúak, növelik az érintett fájdalomtűrő képességét, fájdalomküszöbét is.

gyogyito_nevetes.jpg

A nevetés javítja a memóriát, az agyműködést

Idős, memóriazavarokkal küzdő emberek körében tapasztalható, hogy milyen jó hatással van rájuk a vidámság, a nevetés, különösen, ha azt társaságban élik át. A jóízű nevetés frissítő, élénkítő hatású az agyműködésre, javítja a betegek általános és pszichés, mentális állapotát egyaránt.

Jót tesz az emberi kapcsolatainknak

A pozitív fizikai és pszichés hatások mellett a nevetésnek közösségi ereje is van: javítja az emberi kapcsolatokat, segíti a kommunikációt, megkönnyíti a családi és munkahelyi ellentétek elsimítását. A humor, a jókedv nemcsak derűsebbé, hanem nyitottabbá, rugalmasabbá is teszi az embereket.

Háttér:
http://www.helpguide.org/life/humor_laughter_health.htm
https://tudomanyplaza.hu/a-nevetes-biologiaja/
A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Tipikus nyári betegség: a szalmonella

A szalmonellózis tipikus nyári betegség, szinte nem is múlik el nyár anélkül, hogy hírt ne kapnánk heveny gyomor- és bélhurutot, hasmenést kiváltó, a Salmonella-baktériumok által okozott fertőzésről. Mit érdemes tudni róla, hogyan kerülhető el?  

szalmonella.jpg

Így kerüljük el a hízást a nyaralás alatt

Kutatások szerint egy-egy hosszabb nyári vakáció alatt a legtöbb ember hízik néhány kilót. Az sem ritka, hogy egy két-három hétig tartó nyaralás során akár 3-4 kiló plusz is felszalad. Nem meglepő, hiszen ilyenkor sokan elengedik magukat a táplálkozás terén is egy kicsit: több édességet, több egyszerű szénhidrátban, és zsírban gazdag ételt esznek, esetleg több alkoholt isznak és kevesebbet mozognak. De mit tegyünk, hogy ne hízzunk meg a nyaralás alatt? Milyen trükkökkel marad élvezetes a vakáció anélkül, hogy felszednénk pár kilót? Összegyűjtöttünk pár tippet.

hizas_nyaralas.jpg

 

Mit tegyünk, ha vérzik az orrunk?

Az orrvérzés a lakosság 60%-át érinti legalább egyszer élete során, leggyakrabban gyermek- és időskorban. Bár az orrvérzés látványos, és ezért ijesztő tud lenni, az esetek nagy többségében semmilyen komoly bajt nem jelez. Hogy mit kell tenni ilyenkor, azzal kapcsolatban viszont sok tévhit kering. Mit szabad és mit nem szabad csinálni, hogy megszüntessük az orrvérzést? 

107433847_s.jpg