Útikalauz anatómiába

6 érdekesség az epéről

2023.02.01. 07:05

Legtöbben tudjuk, hogy az epe az emésztésben játszik szerepet, de van néhány érdekes adat és meglepő tény, amiről valószínűleg nem hallhattunk az iskolapadban.

anatomia_epe_1.jpg

Az epehólyag 8-10 cm hosszú, a máj alsó felszínén helyezkedik el, ahonnan az epe a vékonybélbe ürül a zsírok emésztését elősegítve. Alkotóelemei között epesókat, elektrolitokat, epefestéket (bilirubint), koleszterint, lecitint és lipideket találunk. A szerv leggyakoribb betegsége az epekő, mely lehet tünetmentes, de járhat puffadással, jobb bordaív alatti kellemetlen érzettel, emésztési zavarokkal és étkezést követően jobb mellkasfélbe és lapockába sugárzó fájdalommal, vagyis epeköves görcsökkel. Jöjjön tehát néhány meglepő tény az epéről és az epekőről:

1. Az epehólyag csak tárolja az epét, de valójában a máj választja ki. Erre azért van szükség, mert a termelés folyamatos, de a táplálkozás szakaszos. Amikor a vékonybélbe táplálék kerül, hormonális és idegi választ vált ki, amelyek következtében az epehólyag összehúzódik.

2. Az epekövek kialakulásához több tényező vezet, ezek közül elsődleges az epe megváltozott összetétele, ami a koleszterin kicsapódásához vezet, de mész és epefestékek is alkothatják.

3. Az epekövesség sok esetben panaszmentes, de tartós fennállása szöveti elváltozásokat idézhet elő a májban, illetve növeli az epehólyagrák kialakulásának valószínűségét. Emiatt a nemzetközi orvosi szemlélet az, hogy még tünetmentesség esetén is javasolt a műtéti kezelés.

4. Az epekövesség az európai és a magyar népesség kb. 15%-át érinti, azonban a különböző népcsoportokban ez erősen változó lehet. Az amerikai indiánok esetében ez az arány extrém magas, körülbelül 70%.

5. Az epekövek különböző méretűek, alakúak és színűek lehetnek, valamint számukban is nagy különbségek lehetnek. A Guinness-rekord 23.530 darab epekő, amiket 1987-ben távolítottak el egy 85 éves nő testéből, miután súlyos hasi fájdalmai voltak.

6. Szintén érdekes Guinness-rekord, hogy a legfiatalabb személy, akinek epeköve volt, csupán 217 napos volt.

Segíthet-e az étrend megelőzni az epekő kialakulását?

Számos tényezőt nem tudunk befolyásolni, például azt, hogy milyen betegségekre való hajlamot örököltünk szüleinktől, illetve milyen neműek vagyunk (nőknél gyakoribb az epekő). Táplálkozásunkról azonban mi döntünk, ezáltal csökkenthetjük az epekő kialakulásának esélyét. A koleszterinszegény diéta segít megakadályozni a koleszterin kicsapódását. Csökkentsük az olajban sült ételek mennyiségét étrendünkben, helyettesítsük hallal a vöröst húst, együnk több rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt! A hirtelen súlyvesztés, testtömegcsökkenés hozzájárulhat az epekő kialakulásához, ezért a csodadiéták helyett a fokozatos, de tartós életmódváltás ajánlott.

A cikk a Budai Egészségközpont sebészeinek közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása